Open brief 329 burgemeesters tegen antisemitisme

Nieuws
Bijna alle burgemeesters in Nederland spreken zich in een open brief uit tegen opkomend antisemitisme. De gemeente Amsterdam komt vrijdag naar buiten met de brief, die namens 329 burgemeesters is. "Laten we ons blijven verzetten tegen elke vorm van discriminatie en racisme", staat in het schrijven.
anp
vrijdag 26 april 2024 om 11:26
Afbeelding
beeld anp

Nederland telt 342 gemeenten. De brief is niet ondertekend door de burgemeesters van Bergeijk, Den Helder, Dronten, Edam-Volendam, Gemert-Bakel, Horst aan de Maas, Nijkerk, Roerdalen, Someren, Teylingen, Vlaardingen, Zaanstad en Zeewolde. Onduidelijk is nog waarom niet.

De briefschrijvers stellen dat antisemitisme geen incident is, "maar een eeuwenoude vorm van racisme die, als we niets doen, van generatie op generatie wordt doorgegeven". De burgemeesters schrijven dat antisemitisme na de Tweede Wereldoorlog nooit weg is geweest, maar dat antisemitische incidenten nog meer zijn toegenomen na 7 oktober, toen Hamas Israël aanviel waarop de oorlog in Gaza volgde. "Online, op straat, in de klas, op de sportvereniging en bij onze universiteiten en hogescholen: overal ervaren Joodse stad- en dorpsgenoten anti-Joodse intimidatie en agressie."

Afschuw

De burgemeesters spreken hun afschuw uit over de terreuraanslag door Hamas op 7 oktober. Ook "gruwen" ze van de "gigantische aantallen burgerdoden in Gaza". "Kritiek op de Israëlische regering is geen antisemitisme. Maar Joodse mensen verantwoordelijk houden voor het handelen van die regering, alleen omdat zij Joods zijn, is dat wel. Joodse mensen intimideren, uitschelden of zelfs fysiek aanvallen is antisemitisch en strafbaar."

De 329 burgemeesters schrijven de brief niet alleen als gezagsdragers en wetshandhavers, maar ook als eerste burgers van hun gemeenten. "In die rol roepen wij onze medeburgers op om rekening te houden met elkaar. Om niet de grenzen van het toelaatbare op te zoeken. We vragen onze medeburgers om geen leuzen te gebruiken die anderen kwetsen en intimideren. Om geen ongepaste vergelijkingen met de Holocaust of het nazisme te maken die overlevenden intens veel pijn doen."

De briefschrijvers melden verder dat deze weken in alle Nederlandse steden en dorpen vrijwilligers bezig zijn met de voorbereidingen voor het herdenken van "onze" doden op 4 mei en het vieren van de vrijheid op 5 mei. "Wij roepen al onze inwoners op om respect te hebben voor die belangrijke en waardevolle traditie."

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Israël voert zware bombardementen uit boven Rafah

Israël voert op maandagavond zware bombardementen uit boven Rafah, meldt een lokale journalist van AFP. Volgens de journalist vielen dertig minuten lang onafgebroken bommen op de stad in het zuiden van Gaza.

Afbeelding

Groep mannen deelt klappen uit aan betogers tentenprotest UvA

Rond de tien mannen hebben maandagavond de confrontatie gezocht met de demonstranten van het pro-Palestijnse protest bij de campus van de Universiteit van Amsterdam (UvA). De mannen begonnen de demonstranten uit het niets te slaan en gooiden met vuurwerk en fakkels.

Afbeelding

Leger Israël over voorstel bestand: bekijken elke reactie serieus

Israël bekijkt elke reactie over het staakt-het-vuren serieus en onderzoekt elke mogelijkheid om de Israëlische gijzelaars thuis te krijgen. Dat zegt een woordvoerder van het Israëlische leger in een eerste reactie op het nieuws dat Hamas een voorstel voor een staakt-het-vuren..

Afbeelding

Duizenden supporters juichen PSV toe op Stadhuisplein

PSV is tijdens de huldiging op het bordes van het stadhuis in een inmiddels regenachtig Eindhoven door duizenden supporters toegejuicht. Zondag werd PSV voor de 25e keer landskampioen.

Afbeelding

Batterijproject Bill Gates vraagt faillissementsbescherming aan

Het Amerikaanse accubedrijf Ambri, waarin Microsoft-medeoprichter Bill Gates veel geld stak, heeft faillissementsbescherming aangevraagd. Al veertien jaar probeert de onderneming een batterij op industriële schaal te bouwen, maar nu is het geld van de investeerders op, zo werd..

Afbeelding

Deal over bestand Gaza voorziet volledige terugtrekking Israël

Het door Hamas geaccepteerde voorstel voor een bestand in de Gazastrook voorziet een volledige terugtrekking van de Israëlische strijdkrachten in de tweede fase, meldt de Arabische nieuwszender Al Jazeera.