Techbedrijven leiden beurzen in New York naar winst

Nieuws
Techbedrijven hebben de belangrijkste graadmeters op de aandelenbeurzen in New York hoger gezet. In de aanloop naar de publicatie van de kwartaalcijfers van Apple nam de hoop op extra winstuitkeringen door de iPhone-maker toe, na vergelijkbare stappen van Google-moederbedrijf Alphabet.
anp
donderdag 2 mei 2024 om 22:22
Afbeelding
beeld anp

Apple koerste kort voor zijn kwartaalupdate ruim 2 procent hoger. Chipfabrikant Qualcomm won bijna 10 procent na de presentatie van beter dan verwachte resultaten.

Techgraadmeter Nasdaq was van de bekendste beursindices de sterkste stijger, met een plus van 1,5 procent tot 15.840,96 punten. De Dow-Jonesindex won 0,9 procent tot 38.225,66 punten en de bredere S&P 500 steeg 0,9 procent tot 5064,20 punten.

Maaltijdbezorger DoorDash was een opvallende verliezer. Het bedrijf leed een groter verlies dan verwacht en raakte 10 procent aan beurswaarde kwijt.

Moderna won 12,7 procent, ondanks een verlies van 1,2 miljard dollar in het eerste kwartaal. eBay zakte 3,3 procent. Het onlineplatform voor shoppen en veilingen gaf een tegenvallende omzetverwachting af voor het huidige kwartaal. Peloton raakte een eerdere koerswinst kwijt en eindigde 2,5 procent lager. Het bedrijf schrapt zo’n vierhonderd banen om kosten te besparen. Ook vertrekt topman Barry McCarthy bij het bedrijf.

In de Verenigde Staten verhandelde aandelen van mijnbouwbedrijf Anglo American stegen ruim 6 procent. Persbureau Reuters meldt dat grondstoffenhandelaar Glencore een bod op het concern overweegt. Anglo American wees een overnamevoorstel van ‘s werelds grootste mijnbouwer BHP onlangs af.

Beleggers kregen een dag eerder nog het rentebesluit van de Federal Reserve te verwerken. De toelichting van centralebankpreses Jerome Powell versterkte vooral het vermoeden dat de leenkosten nog lang op hun huidige hoge niveau blijven, omdat de risico’s op een blijvend hoge inflatie nog niet zijn verdwenen.

De prijs voor een vat Amerikaanse olie kwam amper in beweging en kostte 78,97 dollar. Brentolie steeg 0,2 procent in prijs tot 83,64 dollar per vat. De euro steeg licht ten opzichte van de dollar en was 1,0727 dollar waard.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Nederland en andere landen doen in brief oproep aan Israël

Een groep Westerse landen, waaronder Nederland, heeft een brief geschreven aan de Israëlische regering. Die wordt opgeroepen om zich aan het internationaal recht te houden.

Afbeelding

Minister Helder 'enorm teleurgesteld' dat Brazilië WK mag houden

Conny Helder baalt dat niet Nederland, België en Duitsland maar Brazilië het WK vrouwenvoetbal in 2027 mag houden. 'Ik ben enorm teleurgesteld. Dat was een zwaar bericht vanochtend', zei ze vrijdag tegen parlementaire journalisten.

Afbeelding

Boeren krijgen onder nieuwe coalitie minder geld, zegt Adema

De beoogde coalitie van PVV, VVD, NSC en BBB zet juist minder geld voor boeren opzij dan het huidige kabinet van plan was, zegt demissionair landbouwminister Piet Adema.

Afbeelding

Zitting over Gaza in Den Haag korte tijd onderbroken om protest

De zaak voor het Internationaal Gerechtshof (ICJ) rond de Israëlische operatie in Rafah is korte tijd onderbroken geweest door een protest. Dat gebeurde tijdens een slotwoord van het verdedigingsteam van Israël.

Afbeelding

Jetten ziet klimaatdoelen onder nieuwe coalitie uit beeld raken

De klimaatdoelen raken uit beeld met het hoofdlijnenakkoord van PVV, VVD, NSC en BBB, zegt demissionair klimaatminister Rob Jetten. 'Er wordt beknibbeld op het klimaatgeld. Een eerlijke prijs op vervuiling door bedrijven wordt weer teruggedraaid.

Afbeelding

AfD-politicus loopt hoofdwond op bij aanval met asbak

Een regionale parlementariër van Alternative für Deutschland (AfD) is in de nacht van donderdag op vrijdag aangevallen met een asbak. De politicus heeft daarbij een hoofdwond opgelopen.