Platform haalt stuk over cultuur TU Delft onder druk offline

Nieuws
Delta, het journalistieke platform van de TU Delft, zegt onder juridische druk een artikel van de eigen site te hebben verwijderd. Het gaat om een verhaal onder de kop 'Hoe zwijgplicht leidde tot angst onder medewerkers I&IC en vertrouwensbreuk met rector'.
anp
dinsdag 16 april 2024 om 11:11
Afbeelding
beeld anp

Het platform besloot er volgens eigen zeggen toe na onder meer een aanmaning van een advocatenkantoor namens een directeur uit het stuk, wegens vermeende laster. Ook de juridische afdeling van de TU zelf meldde zich, omdat er "in arbeidsrechtelijke zin niet mag worden geciteerd uit vertrouwelijke documenten". Woordvoerders van de TU waren dinsdagochtend nog niet bereikbaar.

Delta meldt uiteindelijk onder protest te hebben toegegeven. Niet omdat het platform niet achter de reconstructie staat, maar omdat de TU wel wat beters te doen zou hebben. "Hoewel het indruist tegen onze beroepseer, hebben wij er toch voor gekozen om het stuk - onder protest - offline te halen. Niet omdat wij buigen voor deze juridische intimidaties, maar omdat wij menen dat de TU haar geld en tijd beter kan besteden dan aan het voeren van rechtszaken tegen haar eigen medewerkers."

Sociale onveiligheid

Bij de TU is al een tijdje onrust. Het college van bestuur van de TU Delft komt in mei met een 'verbeterplan' naar aanleiding van berichten over sociale onveiligheid. Het "herkent de signalen" over die onveiligheid, liet het eerder via een nieuwsbericht weten.

Recent stelde de Inspectie van het Onderwijs dat de TU Delft te weinig deed voor sociale veiligheid van haar medewerkers. De zorg voor de werknemers werd "verwaarloosd" en dat heeft geleid tot een "verhoogd risico op sociale onveiligheid voor alle medewerkers", concludeerde de inspectie.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Bevrijdingsfestivals hebben het ondanks steun overheid zwaar

Gratis bevrijdingsfestivals hebben het financieel zwaar, ook al is het Rijk dit jaar voor het eerst bijgesprongen met een bedrag van 1 miljoen euro. Dat blijkt uit een rondgang van het ANP langs verschillende festivals.

Afbeelding

Bouwbedrijf BAM verkoopt meer woningen dankzij particulieren

Bouwconcern BAM heeft in het eerste kwartaal van dit jaar 440 woningen in Nederland verkocht. Dat zijn er meer dan in dezelfde periode vorig jaar, toen er 182 woningen van de hand gingen.

Afbeelding

DSM-Firmenich ziet volumes weer groeien, omzet daalt licht

Voedings- en gezondheidsbedrijf DSM-Firmenich heeft de verkoopvolumes in het eerste kwartaal van het jaar weer zien groeien. De omzet daalde echter licht, mede door de aanhoudende zwakke markt voor vitamines.

Afbeelding

ING boekt iets minder winst, maar vergeet aandeelhouders niet

ING heeft zijn kwartaalwinst licht zien afnemen. Maar de bank vindt zichzelf er sterk genoeg voorstaan om geld naar de aandeelhouders te laten gaan. Dat doet ING door voor maximaal 2,5 miljard euro aandelen in te kopen.

Afbeelding

Rode Kruis opent Giro 881 voor slachtoffers conflicten wereldwijd

Het Rode Kruis heeft Giro 881 geopend voor donaties om hulpverleners en slachtoffers wereldwijd te ondersteunen. Volgens de hulporganisatie zijn op dit moment tientallen miljoenen mensen slachtoffer van gewapende conflicten.

Afbeelding

Dodental door instorten weg in China verder opgelopen

Het dodental na het instorten van een stuk weg in de Chinese provincie Guangdong is opgelopen tot 36, meldt het Chinese staatspersbureau Xinhua donderdag. Dertig mensen raakten gewond. Geen van hen zou in levensgevaar zijn.