16 april 2024 om 11:09
Corjan Matsinger is jongerenwerker en religieus trendwatcher.
beeld nd

Een bezoek aan Taizé laat zien dat geloof lang niet altijd hoeft aan te sluiten bij je belevingswereld

Een jeugdwerker vertelde mij eens met pretlichtjes in zijn ogen: ‘Als ik jongeren wil raken met de boodschap van het evangelie, dan moet ik het ‘vreemd’ durven te laten zijn.’ En zo is het maar net. Ik heb dit jaar met dertig leerlingen uit de klassen havo- en vwo-4 Pasen gevierd in de oecumenische broedergemeenschap van Taizé. Duizenden jongeren, vanuit heel Europa, gaan hier elk jaar naartoe. Meiden en jongens, gelovigen en zoekers. 

Tuurlijk, dat doen ze omdat het een toffe plek is voor jongeren. Taizé is boeiend vanwege de internationale ontmoetingen, lol maken in de rij voor het eten, een potje volleybal spelen of muziek maken bij de Oyak (de hangplek net buiten het terrein). Het hoort er allemaal bij. Maar het centrum van het gebeuren in Taizé is ‘vreemd’. 

Wie voor het eerst een viering meemaakt, waant zich als gemiddelde protestant toch een beetje op een andere planeet. In Taizé ga je drie keer per dag met elkaar naar de kerk. Er zijn hier geen projectieschermen met filmpjes, er is geen aanbiddingsband, geen stoelen (je zit in kleermakerszit op de grond) en er is geen preek. 

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Jan Willem Wits

Waarom het een aderlating zou zijn als de lutheranen in Nederland uitsterven

Hoelang houden de kwijnende lutherse gemeenten binnen de Protestantse Kerk het nog vol? Wat zou het betekenen als ze van de Nederlandse aardbodem verdwenen? We kunnen de lutheranen niet missen, vindt Jan-Willem Wits.

Afbeelding

Christenzionist in gesprek met een Palestijns christen. 'Je kunt altijd nog verhuizen'

Stel dat een christenzionist ergens bij Bethlehem de Palestijnse Daoud Nassar ontmoet. Aad Kamsteeg maakt zich een voorstelling van dat gesprek en welke argumenten dan meestal worden gebruikt.

Afbeelding

Het is goed te begrijpen waarom voetballer Cody Gakpo luistert naar de worship van Eline van Dijk

De teksten van een nieuwe generatie Nederlandse worship- en aanbiddingsleiders worden eerlijker valt columnist Gerard ter Horst op. Een sterk voorbeeld vormt Eline van Dijks ‘Levenswoorden’. Cody Gakpo blijkt ook fan.

Bij de Dodenherdenking denk ik vast aan Willy Bader, de kleine man die niet van geestelijken hield

De kleine man met het verwilderde, bleke gelaat heet Willy Bader. Priesters en dominees getuigen van zijn optreden in kamp Dachau. Een duivelse rol hoeft niet te leiden tot duivels gedrag, concludeert Reina Wiskerke.

Annemarie van Heijningen-Steenbergen is schrijver en spreker.

Er is 90.000 euro voor je ingezameld voor een levensreddende operatie, en dan blijkt het niet genoeg

Op de dag dat een ernstig zieke naamgenoot van Annemarie van Heijningen hoort dat al het geld binnen, vertelt het ziekenhuis dat er niet 90.000 maar 210.000 euro nodig is. Wat nu?

Almatine Leene

Maak van 1 mei een officiële vrije dag. Niet om feest te vieren maar om actie te voeren

Een achturige werkdag is voor veel mensen een onbereikbaar ideaal. Maar ook zij hebben volgens Almatine Leene recht op acht uren slapen, acht uren werken en acht uren die in het teken staan van ontspanning.

Afbeelding

Is er eigenlijk een voetbalmuseum voor al die verdwenen clubs? In Mierlo worden ze herinnerd

In het Brabantse Mierlo is de voetbalcollectie van ras-verzamelaar Jos Lenssen uitgegroeid tot een heus voetbalmuseum. Daarin is plek voor sportgrootheden én verdwenen clubs, ontdekt columnist Gerard ter Horst.

Bram van de Beek is emeritus hoogleraar symboliek aan de Vrije Universiteit Amsterdam.

Al die discussies over het aanbod van genade en de Dordtse Leerregels gaan voorbij aan iets cruciaals

Discussies van reformatorischen over 'het aanbod van de genade', beroeren de theoloog Bram van de Beek. Het evangelie is toch geen koopwaar? ‘Zodra de bevinding in het kistje klinkt, het zieltje in de hemel springt.’

Maria van Mierlo is schrijver, spreker, eindredacteur en retraitebegeleider. Ze leeft vanuit de cisterciënzer spiritualiteit.

Leef vreesloos en aanvaard de consequenties. 'Je gaat toch niet voor je tijd'

Columnist Maria van Mierlo zag twee mensen met een fietshelm op een kruispunt staan. Ze moest denken aan haar moeder, die geregeld dingen deed waar ze alleen tussen haar vingers door naar durfde te kijken.