25 maart 2019 om 03:00
Luister naar

Column: Zingen met YouTube-meester Richard

Als je naar school gaat, leer je nieuwe dingen. Zo simpel is het. Dat geldt ook voor ouders die een uurtje mogen meekijken met hun kroost op de basisschool. In mijn geval een christelijke daltonschool, groep 5. Je wordt op een kruk gestationeerd en ingevoerd in de geheimen van de lagere school: Piet zit moeilijk stil en Hanna is met haar gedachten elders, Max is jarig en Duana heeft meer oog voor haar vriendinnen. De juf is als een regisseur in een licht chaotische toneelvoorstelling. Ja, de kinderen moeten leren én hun energie kwijt kunnen. Ze leren luisteren, maar moeten ook gehoord worden. Ga er maar aanstaan.

Voor de christelijke dagopening werd een kort gebed gelezen, een verhaal verteld over hoe Jezus opging naar Jeruzalem (het is veertigdagentijd, de spanning werd al opgebouwd) en een lied gezongen.

Zo leerde ik ‘Meester Richard’ kennen. Of deze meester echt bestaat, is me nog een raadsel. Het is in ieder geval de naam van een YouTube-kanaal met onder andere christelijke liedjes. ‘Richard’ is actief sinds 2016 en heeft bijna twintigduizend volgers.

Het verzoeknummer van de klas bleek ‘Waar is God’, een moderne en vlotte kinderversie van Psalm 139, ingeluid met een veer die ‘pji-ongt’.

‘Ook al juich ik in een stadion / daar is God.

Ook al huil ik helemaal alleen / daar is God.

Al voordat ik geboren was / daar is God.

En als ik later overlijd / daar is God.’

[embed:https://www.youtube.com/watch?v=X3PL92wXVOA]

Het is best ontroerend, dat een klas te horen zingen waarvan je weet dat er niet-gelovige kinderen tussen zitten. Getuigen leer je tegenwoordig op de basisschool, te midden van niet-christelijke klasgenootjes. Ze hebben er soms hele gesprekken over, weet ik uit de eerste hand, zo onbevangen dat het jaloers stemt. ‘Worden als een kind’, ik teken ervoor. Intussen krijgt via zo’n vrolijk liedje de hele klas te horen dat God er is. ‘God kent je als je tandenpoetst / en dan gekke bekken trekt. / God kent je als je plassen moet / terwijl je keihard liedjes rapt.’ En ‘ook al zeg ik dat God niet bestaat / Hij is daar’.

Of God ook nabij is in het ongeloof, weet ik niet. Wel dat het me heeft bemoedigd, zo veel bezongen geloof op de drempel van het jonge leven.

Dus bedankt, theoloog en publicist Reinier Sonneveld, de schrijver van het lied. En zanger Bas van Nienes van de band Mensenkinderen. Ik kwam jullie tegen, zomaar op de basisschool.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Feniks de la Fosse

'Zijn ex regeert ons huishouden, ik kan er niet meer tegen.' Hoe kan dit worden opgelost?

‘Ik heb het nodig dat je me geruststelt’, zegt een vrouw tegen haar partner in de praktijk van relatiecoach Feniks de la Fosse tegen. ‘Ik ben gewoon onzeker en heb het nodig om te horen dat ik nummer één ben.’

Wim Dekker is lector informele netwerken en laatmoderniteit aan de Christelijke Hogeschool Ede.

Het gepest van Wilders mag niet gewoon zijn. Timmermans heeft hulp van andere Kamerleden nodig

Wim Dekker hoopt dat het fatsoenlijke deel van de Kamer niet in debat gaat over wat fatsoen is, maar soeverein afstand neemt van onfatsoen. En hij vraagt om gebed voor Frans Timmermans.

Zo sensationeel is dat boek van David de Vos niet, al suggereert hij het graag

Evangelisch prediker David de Vos prijst zijn verhaal aan als ‘het meest gedurfde en ongefilterde boek over de christelijke wereld dat je gaat lezen’. Verkooppraat, volgens Reina Wiskerke.

Kelly Keasberry is theoloog en pastoraal medewerker bij ziekenhuis AZ Monica in Deurne en Antwerpen.

Ambtenaren, managers, artsen of docenten: grijp eens wat vaker naar de gieter

Voor mij als ziekenhuispastor was het uitsterfbeleid niet om aan te zien, schrijft Kelly Keasberry. Na werktijd besloot ik tot een reddingsoperatie. Gewapend met een gietertje, een schaar en een emmer van de schoonmaker.

Anita Zeldenrust is ouder van een gezinshuis voor kinderen die (soms tijdelijk) niet thuis kunnen wonen.

Stilte kan confronterend zijn. Als de geluiden van buiten verstommen, gaat je binnenwereld aan de gang

Stilte kan confronterend zijn. Als de geluiden van buiten zijn verstomd, gaat je binnenwereld aan de gang. Het is mij lang gelukt dat uit de weg te gaan, schrijft Anita Zeldenrust. Drukte is een statussymbool.

nd

In Amsterdam zit een witte duif klem. Hoe kan ik de vogel nog redden? Klimmend, via de regenpijp?

Wat doe je als je ziet dat er een vogel verstrikt is geraakt in een net? Op één-hoog? Tussen droom en daad staan wetten in de weg en praktische bezwaren. Maar er is toch hoop.

George Harinck is rector magnificus aan de Theologische Universiteit Utrecht.

Laat kinderen weer sleutelteksten uit de Bijbel, de geschiedenis en de literatuur uit het hoofd leren

Het is ronduit zonde dat we tegenwoordig bijna niets meer uit ons hoofd leren. Want wat je niet bezit, kun je jezelf niet herinneren. Zorg daarom voor een goed gevulde binnenkamer, stelt George Harinck.

Hans Werkman

Bezwijkt in christelijke gedichten de poëzie 'onder de last van de boodschap'?

Lieddichter Ad de Besten was een meelevend christen, maar christelijke poëzie, moest dat zonodig? Hij las het werk van enkele christelijke dichters en constateerde dat dit wantrouwen geen nieuw voedsel heeft gevonden.

Bart Jan Spruyt is historicus en docent kerkgeschiedenis aan het Hersteld Hervormd Seminarium.

Nederlandse benadering van mensen met twijfels over hun gender wordt steeds meer bekritiseerd

Het beleid om jonge mensen met genderdysforie met puberteitsblokkers te behandelen, wordt in steeds meer landen herzien, ziet Bart Jan Spruyt. Hij betreurt dat die kentering bij Nederlandse politici niet doordringt.