Luister naar

‘Unilever kiest voor Rotterdam’

Nieuws
Unilever kiest voor Rotterdam als locatie voor het hoofdkantoor. Dat melden diverse Angelsaksische media op basis van ingewijden.
Wilco Dekker redactie vk
donderdag 15 maart 2018 om 03:00
De vestiging van Unilever Nederland BV aan de Nassaukade in Rotterdam. De multinational maakt vandaag naar alle waarschijnlijkheid bekend dat het Rotterdam boven Londen verkiest als locatie voor het hoofdkantoor.
De vestiging van Unilever Nederland BV aan de Nassaukade in Rotterdam. De multinational maakt vandaag naar alle waarschijnlijkheid bekend dat het Rotterdam boven Londen verkiest als locatie voor het hoofdkantoor. anp / Robin Utrecht

Amsterdam

De top van de Brits-Nederlandse multinational was woensdag bijeen om de knoop door te hakken. Het voedings- en verzorgingsmiddelenbedrijf zou de keuze voor Rotterdam vandaag bekend willen maken.

Unilever heeft nu nog twee hoofdkantoren, in Londen en Rotterdam. Nadat het concern ruim een jaar geleden met moeite een vijandig overnamebod van 134 miljard euro wist af te slaan van het Amerikaanse Kraft Heinz en investeringsmaatschappij 3G, werd de aandeelhouders één hoofdkantoor beloofd. Dat moet kosten besparen en de structuur van Unilever eenvoudiger maken.

Volgens de Britse tv-zender SkyNews valt de keuze op Rotterdam niet vanwege de chaos rond de Brexit, maar omdat Nederland betere mogelijkheden biedt voor beschermingsmaatregelen tegen ­vijandige overnames. Het kabinet is onder meer bezig met een ‘wettelijke bedenktijd’ die Nederlandse multinationals 250 dagen de tijd moet geven om onder een overname uit te komen.

Ook los van die maatregel, waarop veel kritiek is, hebben Nederlandse bedrijven juridisch al mogelijkheden zich te verdedigen tegen vijandige biedingen. Zo mogen ze extra aandelen met stemrecht uitgeven om de zeggenschap over te nemen, als een overname dreigt, om ongewenste belagers tijdelijk of definitief te verjagen.

Als Unilever voor Rotterdam kiest, wordt het juridisch een Nederlands bedrijf. Wat die keuze in de praktijk voor gevolgen heeft, is nog onduidelijk. Het hoofdkantoor in Rotterdam telt nu ruim 900 werknemers. In de praktijk wordt het concern achter merken als Dove, Axe, Knorr, Ben & Jerry’s en Omo vanuit Londen geleid. Unilever heeft zo’n drieduizend werknemers in Nederland en 7500 in Groot-Brittannië, op een totaal van 169.000 werknemers wereldwijd. In beide landen heeft het bedrijf belangrijke onderzoeksafdelingen. Daaraan verandert niets.

opsteker

Mocht Unilever voor Rotterdam kiezen, dan is dat een behoorlijke opsteker voor Mark Rutte. De VVD-premier kwam eind vorig jaar zwaar onder vuur te liggen omdat het kabinet de dividendbelasting wil afschaffen. Die maatregel, die jaarlijks 1,4 miljard euro kost en in geen enkel verkiezingsprogramma stond, is vooral ­bedoeld om het hoofdkantoor van Unilever naar Nederland te halen. Omdat de premier er met een beroep op de vertrouwelijkheid van de formatie niets over wilde zeggen, moest Rutte III verder als ‘het kabinet van de multinationals, niet van de mensen’. Rutte wilde woensdagavond tegenover de NOS nog niet reageren. ‘Ik moet daar als premier natuurlijk pas op reageren als het bedrijf zelf een aankondiging heeft gedaan. We hopen dat het Rotterdam wordt, maar er is nog geen formeel besluit over genomen, dus ik moet mij afremmen om daar iets over te vinden nu.’

Unilever zou de keuze vorig jaar al maken, maar stelde het besluit eind vorig jaar uit vanwege de ‘politieke turbulentie’ in Groot-Brittannië en Nederland, vanwege respectievelijk de Brexit en de dividendbelasting. Topman Paul Polman relativeerde in de Financial Times voor de aanstaande verliezer destijds alvast het belang van het hoofdkantoor. Dat zou ‘very marginal’ worden: klein en slank en met weinig arbeidsplaatsen. Maar die arbeidsplaatsen zijn wel hoogwaardig, terwijl er los van het prestige ook een strategisch belang is: de besluiten over de wereldwijde gang van zaken worden op het hoofdkantoor genomen.

Voor de Britse premier Theresa May is het dan ook een klap als Unilever het hoofdkantoor inderdaad in Nederland vestigt. Ook als de Brits-Nederlandse multinational aangeeft dat de Brexit geen rol heeft gespeeld en dat er weinig tot geen Britse banen verloren gaan, zullen de critici gehakt maken van May (en de Brexit), als een van de grootste multinationals het Verenigd Koninkrijk (juridisch) verlaat. <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Consumenten doen inkopen op de markt in Rotterdam. Nieuwe Europese regels moeten ervoor zorgen dat producten eerlijk en zonder milieuvervuiling zijn gemaakt.

Shoppen zonder schuldgevoel: alsnog steun voor EU-wet tegen kinderarbeid. 'Er is hard tegen gelobbyd'

Kleeft er kinderarbeid aan mijn kleding? Een nieuwe Europese wet moet ervoor zorgen dat consumenten zich daar minder zorgen over hoeven maken. 'Een enorme mijlpaal', zegt initiatiefnemer en PvdA'er Lara Wolters.

Huiseigenaren kunnen een een verduurzamingslening afsluiten voor bijvoorbeeld het plaatsen van isolatieglas.

Nieuw huis gekocht? Dan moet je die straks verplicht energiezuinig maken, vindt DNB

Huizenkopers moeten worden verplicht tot verduurzaming van hun woning. Dat bepleit toezichthouder De Nederlandsche Bank (DNB). De verduurzamingsplicht zou moeten worden ingevoerd als de vergroening van Nederlandse huizen niet snel genoeg gaat.

Bob Goudzwaard.  ‘Er zitten blijkbaar krachten van heling en genezing in de schepping die we mogelijk niet eens hebben aangeboord.'

Christelijke econoom Bob Goudzwaard (1934-2024) was een profeet van een economie van het genoeg

We moeten met minder genoegen nemen. Vandaag is dat geen vreemd geluid meer, maar in zijn tijd was de zaterdag overleden christelijke econoom Bob Goudzwaard een eenling. 'Als minister zou ik niet goed zijn geweest.'

Oprichter van Wijck Rutger Diemel: ‘Er zijn best wat fans die 28 posters aan de muur hebben hangen.’

Wat maakt de zwart-witposters van Wijck toch zo populair? 'Met onze Amsterdam-mok waren we overmoedig'

De gestileerde kaarten van Wijck mogen dan in talloze woonkamers hangen, volgens de bedenkers blijft zo’n poster een persoonlijk ding: ‘Mensen vinden het leuk om hun herinneringen aan een plek vast te leggen.’

De stier voor de Beursplein 5, de Amsterdamse effectenbeurs.

Kapitalisme schuift alle problemen door. De aarde en de armen zijn de dupe

Het kapitalistisch economisch systeem loopt vast. Ongebreidelde groei maakt de planeet en mensen kapot. Waarom komen mensen niet in opstand? Deze filosofen weten het antwoord en komen met alternatieven.

Ingrid Thijssen van VNO-NCW

Botsende visies op toekomst van industrie

Het klimaatbeleid voor de industrie gaat uiteindelijk om de vraag welke bedrijven Nederland voor de toekomst wil behouden. Werkgevers en de milieubeweging zijn het erover eens dat dit de kern van de zaak is, zo werd woensdag duidelijk tijdens een hoorzitting in de Tweede Kamer.