Waar Deborah, Moiko en Piet aan denken als zij twee minuten stil zijn. ‘Ik groeide op in een gewond gezin’

Achtergrond
Op verschillende plekken in Nederland staan mensen twee minuten stil tijdens dodenherdenking. Leeft de oorlog nog 79 jaar na dato? Drie mensen delen waarom zij het belangrijk vinden om te herdenken.
Wian Slendebroek
zaterdag 4 mei 2024 om 02:45 aangepast 21:19
Deborah Lens: 'Tijdens de twee minuten stilte denk ik aan hoe groot mijn familie had kunnen zijn.'
Deborah Lens: 'Tijdens de twee minuten stilte denk ik aan hoe groot mijn familie had kunnen zijn.' beeld ND

Deborah Lens (59) bezoekt waarschijnlijk de Nationale Dodenherdenking op de Dam. ‘Wat antisemitisme betreft is de geest uit de fles.

‘Ik ben als directeur van de Stichting Na de Oorlog uitgenodigd in de Grote Kerk op de Dam en bij de Nationale Dodenherdenking. Ik twijfel alleen of ik moet gaan. Ik vrees echt voor een aanslag of andere ongeregeldheden. Ik ga het nieuws goed in de gaten houden en dan beslis ik op het laatste moment of het verstandig is om heen te gaan. 

Ik ben zelf Joods en merk dat het antisemitisme sterk is toegenomen in Nederland. Ik heb het gevoel dat de geest uit de fles is. Mensen voelen geen gêne meer om dingen te zeggen, die hiervoor echt niet gezegd konden worden. Volgens mij komt dat ook doordat zij gewen..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Moslims praten met elkaar voor de Sultan Ahmet Moskee in Zaandam. ‘Linksom of rechtsom, deze moskee zal altijd blijven bestaan.’

Moslims over het regeerakkoord

De PVV, de partij van de 'kopvoddentaks', gaat regeren. Hoe kijken moskeebezoekers in Zaandam naar het hoofdlijnenakkoord? 'Wij voelen elke dag dat we minder voorstellen dan de Nederlanders.'

Felicia Vizi (72) en stiefvader Hans van Kessel (73) wonen samen met dochter Danielle Lako (37), schoonzoon Kees de Schepper (41) en kleindochters Vika (2) en Lili (4 weken).

Drie generaties onder één dak: een mooie oplossing voor het woningtekort. Maar zo gemakkelijk gaat het niet

De hele familie onder één dak heeft vele voordelen op de overspannen huizenmarkt. Toch loop je nog tegen allerlei regels aan als je met je (schoon-)ouders een huis wilt kopen.

Het strijkkwartet plaatste na de annulering een bericht op Instagram: ‘capitulatie voor pesterij en terrorisme’.

Het Jerusalem Quartet mag zaterdag toch optreden in het Concertgebouw

Het Concertgebouw laat één van de eerder afgelaste concerten van het Jerusalem Quartet alsnog doorgaan. De Amsterdamse concertzaal zei eerder de veiligheid van musici, bezoekers en personeel niet te kunnen garanderen.

Het OVV-rapport over Voorschoten.

OVV: veiligheid bij spoorwerk moet beter

Bij het onderhoud aan het Nederlandse spoorwegnet is er vanuit het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat te veel aandacht voor het laten doorgaan van het treinverkeer, en te weinig oog voor de veiligheid.

Geert ten Dam geeft een toelichting.

UvA opent deuren na twee dagen sluiting

De Universiteit van Amsterdam heeft overwogen langer dicht te blijven om de recente pro-Palestijnse demonstraties, maar vindt het van groter belang dat het onderwijs en onderzoek doorgaan.

Een protest in Middelburg, waarbij veel studenten van de University College Roosevelt (UCR) aanwezig waren.

Moeten universiteiten de banden met Israël verbreken? 'Sancties en boycotten werken niet'

Moeten Nederlandse universiteiten de institutionele banden met Israëlische universiteiten en bedrijven verbreken en zich uitspreken over het geweld in Israël? Demonstranten vinden van wel, maar er zijn ook tegengeluiden.