4 mei 2024 om 02:40

Na de oorlog was het: zwijgen en vooruit maar weer, het leven hernam zijn loop. Met grote gevolgen

De oorlog komt met verhalen.

‘Kom vanavond met verhalen / hoe de oorlog is verdwenen / en herhaal ze honderd malen / alle malen zal ik wenen’, dichtte Gouwenaar Leo Vroman (1915-2014). Die verhalen worden niet alleen herhaald, maar er worden telkens ook weer nieuwe aan toegevoegd.

De meest recente groep van herontdekte oorlogsslachtoffers is die van de dwangarbeiders. In Kamp Amersfoort loopt momenteel een tentoonstelling over deze jonge mannen die door de Duitsers werden opgepakt en in Duitsland te werk werden gesteld.

Renske Krimp-Schraven en Tim Overdiek schreven er recent boeken over. Meer dan 500.000 Nederlanders werden voor die Arbeitseinsatz naar Duitsland afgevoerd.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Nienke Hofsink

Gelukkig hadden de Emmaüsgangers geen stappenteller. Jezus gaf betekenis en contact

Onze levens zijn vergeven van de apparaten: zelfscankassa’s, aanmeldzuilen, tablets, stappentellers ... Het maakt alles sneller en efficiënter. Maar is dat het doel in ons leven? Vraagt

Bart Jan Spruyt is historicus en docent kerkgeschiedenis aan het Hersteld Hervormd Seminarium.

Examentijd: we doen alsof scholieren een monster moeten bevechten dat veel sterker is dan zij

Bart Jan Spruyt ergert zich aan de manier waarop wordt gepraat over examenleerlingen. 'In kerken wordt voor de arme schapen gebeden alsof ze op handen en voeten naar Calcutta moeten kruipen.'

Jan Willem Wits

Missionair kerk zijn: ja, maar hoe? Een geloofsgemeenschap kan niet alleen op zondag open zijn

Missionair kerk zijn, ja! Maar hoe? Die zoektocht speelt in elke gemeente of parochie. Wat kan de honger naar God bij zoekende mensen stillen? 'Een christelijke geloofsgemeenschap kan niet alleen op zondag open zijn.'

We hebben invloed op onze toekomst, maar kunnen haar niet voorspellen met doemscenario's

De ons aangezegde rechtse regering stemt Reina Wiskerke niet vrolijk en optimistisch. Maar 'ach en wee' roepen, lukt haar even niet als het Hoofdlijnenakkoord verschijnt.

nd

Engelssprekend personeel in horeca en kledingzaken vervelend? 'Buitengewoon positief juist!'

Sahar Noor migreerde in de jaren ‘90 met haar ouders naar Nederland. ‘De taal van nieuwkomers was nooit maar dan ook nooit goed genoeg. Die norm is doorbroken.’ Al dreigt daar weer verandering te komen ...

nd

'Zodra het Nationaal Archief opent, ga ik kijken wie er in ons dorp bij de NSB waren.' Goed idee ...?

'Wij wonen hier niet onder de grote rivieren', zegt Wim, op een bankje in Cuijk aan de Maas. 'Wij wonen hier onder de grote riolen.' Hij maakt zich zorgen over de natuur. Toch stemt hij PVV.

Afbeelding

Twee geloven op één kussen: gaat dat wel? 'Geef respect en ruimte aan elkaar'

Kan een relatie werken als de één gelovig is en de ander niet? Wat zijn de voorwaarden om zo'n relatie te laten slagen? En wat zijn de gevaren?’ Christen zijn is meer dan een lifestyle, stelt Cocky Drost.

Beursplein 5, de Amsterdamse effectenbeurs, eigendom van Euronext.

Is het slim de aandelen in mei te verkopen? De belegger moet tegenstrijdige data afwegen

‘Sell in May and go away, but remember come back in September.’ Over het beste moment voor de koop of verkoop van aandelen, doen tal van spreuken de ronde. Peter de Waard legt het uit.

Let bij demonstraties tegen Israël wat vaker op de definitie van demonstreren

Het is absurd dat het Concertgebouw concerten annuleert en dat de UvA haar colleges dagenlang moet stilleggen als gevolg van de protesten, schrijft Mark de Jager. ‘Luister naar maestro Jules.’