17-jarige is plots wereldberoemd na fantastisch verhaal achter deze foto: “Ik krijg zelfs huwelijksaanzoeken”

© AP

Achter bovenstaande foto schuilt een geweldig verhaal met grote gevolgen voor de 17-jarige Ariana Luterman. De studente hielp Chandler Self de marathon van Dallas te winnen door haar letterlijk over de streep te duwen. In één klap is het meisje wereldberoemd, het leverde haar zelfs al huwelijksaanzoeken op.

vml

Chandler Self leek op weg naar de zege in de marathon van Dallas, tot ze op 200 meter van de finish in elkaar stuikte. De 17-jarige studente Ariana Luterman, die enkel de laatste twee kilometer liep in het kader van een aflossingswedstrijd of relay tussen hogescholen, zag het gebeuren en twijfelde niet. Telkens wanneer een compleet leeggelopen Self in elkaar zakt, hielp Luterman de onfortuinlijke loopster weer overeind.

Toen de twee de finish naderden, zorgde de studente er met een subtiel duwtje voor dat Self als eerste door het finishlint ging en zo de wedstrijd won.

“Ik kon niet anders dan haar helpen toen ik dacht aan hoe hard zij had getraind om deze marathon te winnen”, reageerde Luterman, hoewel Self aanvankelijk bedankte voor de hulp. “Toen ik haar uitlegde dat ik niet in haar wedstrijd liep en zei dat ik haar gangmaker zou zijn in de laatste meters en we samen haar zouden doen winnen, gaf ze toe. Maar elke andere loper van de relay zou hetzelfde hebben gedaan.”

“Ze gaf me moed door heel de tijd dingen te zeggen als ‘je kan het’ en ‘ik zie de finish al’. Ze zei meteen ‘je kan het, we gaan dit samen afronden’. Dit was een droom voor mij”, aldus Self, die ook officieel door de jury werd uitgeroepen tot winnares. De tweede loopster kwam uiteindelijk op bijna drie munten over de streep, weliswaar volledig op eigen krachten.

“Toeschouwers mogen lopers niet helpen maar andere deelnemers zitten in een grijze zone”, verklaarde wedstrijddirecteur Marcus Grunewald waarom Self werd uitgeroepen tot winnares. “Aangezien de nummer twee pas op drie minuten finishte en ze ook zonder die hulp zou hebben gewonnen, hebben we haar als winnares uitgeroepen.”

Gouden hart

De beelden van het duo gingen de wereld rond en meteen werd Ariana Luterman wereldberoemd. En bleek dat ze over een gouden hart beschikt: als 12-jarige startte ze onder meer al het initiatief Vogel Alcove op voor dakloze kinderen in Dallas en sindsdien werd ze daar als vrijwilligster ook al talloze keren voor in de bloemetjes gezet.

“Al die aandacht komt onverwacht en is nogal overweldigend”, reageerde ze een dag later nadat het verhaal werd opgepikt door de Amerikaanse televisie. “Mijn sociale media ontploften en ik kreeg zelfs al enkele huwelijksaanzoeken. Het is vrij heftig allemaal, ook op school...”

Aangeboden door onze partners

HOOFDPUNTEN

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen