Luister naar

‘Facebook verscheurt samenleving’

Nieuws
redactie VK
woensdag 13 december 2017 om 03:00

Amersfoort

Chamath Palihapitiya, voormalig vicepresident ‘gebruikersgroei’ bij Facebook, heeft diepe schuldgevoelens dat hij heeft bijgedragen aan het succes van het sociale medium. ‘Ik voel me geweldig schuldig dat ik heb meegeholpen dit bedrijf te maken. We hebben iets gecreëerd dat de sociale structuur in de samenleving verscheurt.’ Palihapitiya riep studenten van de Stanford Graduate School of Business (‘jullie als toekomstige leiders van de wereld’) op, te stoppen met het gebruik van sociale media. ‘Als je het beest voedt, zal het je vernietigen.’ Hij deed dit vorige maand al, maar het werd pas deze week bekend. Niet alleen moeten mensen stoppen met Facebook, maar met alle sociale onlinenetwerken, die met hun verslavende duimpjes, like-jes en hartjes een ontwrichtend effect hebben op samenlevingen. Sociale media missen inbedding in de maatschappij en dragen niet bij aan burgerlijke samenwerking, stelde Palihapitiya. Volgens hem bevorderen ze de verspreiding van misinformatie en onwaarheden. Een wereldwijd probleem, aldus Palihapitiya, die verwees naar een voorval, afgelopen voorjaar, in een dorpje in India, waarbij onschuldigen zouden zijn gelyncht, nadat ze in nep­berichten op WhatsApp waren beschuldigd van het ontvoeren van kinderen. ‘Denk je eens in hoe kwaadwillenden nu in staat zijn grote mensenmassa’s in te zetten voor wat ze maar willen.’ De voormalige topman zegt al jaren geen gebruik meer te maken van sociale media.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Het is niet per se moeilijk om zonder makelaar een huis te kopen of verkopen, zegt Hans André de la Porte van de Vereniging Eigen Huis.

Zonder makelaar een huis (ver)kopen: hoe doe je dat? 'Een makelaar is geen tovenaar'

Een huis kopen of verkopen zonder makelaar scheelt kosten. Maar het vraagt ook meer van kopers en verkopers. Hoe pak je dat aan en waar moet je op letten?

Algemeen directeur en medeoprichter van Roetz Tiemen ter Hoeven in de werkplaats in Amsterdam-Noord waar de sociale onderneming op duurzame wijze fietsen een tweede leven biedt.

Roetz bouwt hippe nieuwe fietsen door onderdelen te 'oogsten' van wegroestende wrakken

Waar veel oude of kapotte fietsen een lot op de schroothoop beschoren is, krijgen deze bij Roetz een nieuw leven. Zo repareert de sociale onderneming onder andere ov-fietsen van NS, met ‘geoogste’ onderdelen uit andere rijwielen.

Tjerk 't Lam en zijn vrouw Lydia in Plus-filiaal Bieshof in Dordrecht. Aanstaande maandag krijgt de winkel een nieuwe eigenaar. Zonder koopzondag ziet de ondernemer geen perspectief op lange termijn.

Tjerk stopt met zijn supermarkt, omdat hij niet op zondag open wil. 'Alles jaagt steeds meer door'

De christelijke ondernemer Tjerk ‘t Lam uit Dordrecht ziet geen toekomst meer voor zijn supermarkt zonder open te gaan op koopzondagen. Daarom stopt hij. Principieel was dat geen lastig besluit, zegt hij, maar emotioneel wel.

Gedupeerden met protestborden demonstreren op het terrein van verzekeraar Achmea. ‘Terugkijkend had klanten niet zo veel leed toegebracht mogen worden.’

De woekerpolis was het grootste financiële schandaal ooit. Kan zoiets weer gebeuren?

Met de laatste grote schikkingen in zicht, loopt de woekerpolisaffaire na dertig jaar ten einde. Hoe kon het ‘grootste financiële schandaal uit de Nederlandse geschiedenis’ zo ontsporen? En kan het weer gebeuren?

De architecten van Bureau B+B houden zich bezig met stedenbouw en landschapsarchitectuur.

Het Nederlandse landschap vraagt veel: duurzaam, klimaatbestendig én natuurinclusief

In een land dat worstelt met ruimtegebrek en klimaatverandering zijn de uitdagingen voor landschapsarchitecten veel complexer geworden. Bureau B+B legt de lat extra hoog. 'Als het werk af is, is het nog niet af.'

Bedrijfsterrein van chipmachinefabrikant ASML in Veldhoven.

Kabinet probeert uit alle macht de chipindustrie in Nederland te houden

Het demissionaire kabinet loopt zich het vuur uit de sloffen om de Nederlandse chipindustrie comfort te bieden. ASMI, NXP en paradepaard ASML dreigen namelijk hun koffers te pakken.