Luister naar

Nederlanders worstelen met moeilijke verpakkingen

Nieuws
Bijna alle Nederlanders hebben moeite met het openmaken van verpakkingen. Meer dan de helft van de mensen is daarbij zelfs weleens gewond geraakt.
Auke van Eijsden Auke van Eijsden
maandag 25 maart 2019 om 11:19
Vleeswaren zijn vaak moeilijk open te krijgen.
Vleeswaren zijn vaak moeilijk open te krijgen. anp / Jerry Lampen

Amsterdam

Hhhngg, wat zit die dop strak op de jampot! Voor vier op de tien mensen is het openmaken van verpakkingen een dagelijkse ergernis, concluderen ReumaNederland en ouderenbond ANBO op basis van onderzoek onder ruim 10.000 mensen. Producten moeten er goed uitzien en tegen een stootje kunnen, maar dat komt de gebruiksvriendelijkheid niet ten goede. Schoonmaakmiddelen met een kindveilige sluiting staan in de ergernis-top 3 op de eerste plaats. Daarna volgen conservenblikken en vleeswaren.

Als mensen de verpakking echt niet met hun handen openkrijgen, wordt de gereedschapskist erbij gepakt. Tegen het brute geweld van een nijptang, schroevendraaier of stanleymes zijn de meeste verpakkingen niet opgewassen. In de regel is een schaar echter voldoende.

De meeste mensen zullen van dit probleem niet wakker liggen, maar voor ouderen en mensen met een beperkte handfunctie is een oplossing hoognodig, zegt Sija de Jong van ReumaNederland. ‘Zelfs als je voldoende kracht hebt in je handen, is het lastig om verpakkingen te openen. Laat staan als je ouder wordt of te maken hebt met krachtverlies door een reumatische aandoening.’ De Jong roept fabrikanten op gebruiksvriendelijkheid voorrang te geven. ‘Bijvoorbeeld door mensen met een beperkte hand­functie te betrekken bij het ontwikkelen van verpakkingen.’ De verpakkingen die de meeste moeite kosten, zijn glazen potten (bijvoorbeeld jam), blikken met openingslip (soep), hard plastic (kaas), strakke verpakkingen (komkommer) en flessen met een schroefdop (cola).

Ondanks de ergenissen wordt maar zelden aan de bel getrokken. Slechts 8 procent van de mensen heeft weleens geklaagd bij de fabrikant over lastige verpakkingen, blijkt uit het onderzoek.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Het kunstwerk 'Stille Strijd' in Groningen staat voor het feit dat suïcide de belangrijkste doodsoorzaak is voor jongeren onder de dertig jaar.

Ook Inspectie ziet dat het mis is op Zikos-afdelingen: 'Meer luisteren naar ervaringsdeskundigen in jeugdzorg'

De Zikos-afdelingen van de gesloten jeugdzorg, die onder vuur liggen door een ontluisterend rapport van ervaringsdeskundige Jason Bhugwandass, staan de komende zes maanden onder verscherpt toezicht van de inspectie.

Thom de Graaf, vicepresident van de Raad van State: 'De rechtsstaat is geen afvinklijstje waarvan je kunt zeggen: nu is hij klaar.'

Raad van State denkt niet een 'dubbele pet' op te hebben: 'De rechtspraak hier is volkomen onafhankelijk'

De Raad van State adviseert over wetten en spreekt recht. Dat leidt volgens de parlementaire enquêtecommissie Fraudebeleid tot een ‘dubbele pet’. Voor het eerst reageert vicepresident Thom de Graaf op de aanbeveling om te splitsen.

Naast kerkgebouw Het Lichtpunt (NGK) ligt een moestuin waar gemeenteleden samen voor zorgen. De Maatschappij van Welstand maakt geld vrij voor kerken die willen beginnen met dit soort duurzame projecten willen.

Van deelauto's tot moestuintjes: creatieve plannen om de kerk te vergroenen kunnen geld krijgen

Een deelauto voor kerkleden aanschaffen of een stuk van het kerkplein inruilen voor een moestuin. Kerken die een creatief, duurzaam plan hebben, kunnen daarvoor geld krijgen van vermogensfonds Maatschappij van Welstand.

Dansles bij Switch2Move in Tilburg, met links docent Andrew Greenwood. Twee keer per week kunnen ‘dansers’ met fysieke of psychische uitdagingen hier een les volgen.

Helpt dansen als je parkinson of multiple sclerose hebt? 'Mentaal hebben we er nog meer aan dan fysiek'

Kunnen kunstuitingen heilzaam zijn voor patiënten met ziektes als Parkinson en Alzheimer? Wetenschappelijk onderzoek wijst in die richting en een landelijk initiatief stuurt daarop aan.

Theodor Kockelkoren, inspecteur-generaal van Staatstoezicht op de Mijnen, bij zijn huis in Abcoude. 'Ieder jaar blijft de uitvoering achter bij de planning.'

Definitief dichtdraaien gaskraan belangrijke stap, maar 'versterking huizen is nog een gigantische opgave'

Dinsdagavond stemde de Eerste Kamer in met het definitief sluiten van het Groningse gasveld. Een belangrijke stap, vindt inspecteur-generaal Theodor Kockelkoren van het Staatstoezicht op de Mijnen.

Prins Constantijn, Ira Van Eelen (dochter van kweekvlees-pionier Willem Van Eelen) en Ron Blaauw (chef kok) zijn proefpanel voor de eerste proeverij van gecultiveerd vlees in Europa bij Meatable in Leiden.

Eerste Europese kweek­vlees­proeverij: 'Een heel mooie worst'

Een primeur in Leiden: woensdag mocht er voor het eerst in de Europese Unie kweekvlees worden geproefd. Onder andere sterrenkok Ron Blaauw en prins Constantijn waren uitverkoren. En, smaakt het?