Luister naar

Fransen blij: einde aan ‘onderzees bloedbad’

Nieuws
De vissers uit het Franse Boulogne-sur-Mer waren dinsdag ‘meer dan euforisch’ over het verbod op de pulsvisserij door het Europees Parlement, zei hun voorman ­Stéphane Pinto.
Peter Giesen redactie vk
woensdag 17 januari 2018 om 03:00

Parijs

Terecht lieten de Europarlementariërs het behoud van de visstand zwaarder wegen dan de besparing van ‘enkele liters diesel’, stelde Pinto, doelend op het feit dat pulskor­trawlers minder brandstof gebruiken dan conventionele vissersboten.

Ook de Franse minister van Milieu, Nicolas Hulot, was opgetogen: ‘Hulde voor het Europees Parlement vanwege het verbod op “elektrisch vissen” – een gevaarlijke praktijk voor de biodiversiteit.’

De afgelopen maanden voerden Frankrijk en Nederland een ‘visoorlog’. Franse vissers verweten de Nederlanders de zee leeg te vissen met hun grote boten met elektrische netten, waardoor te weinig overbleef voor de kleine vissers in Duinkerken, Calais of Boulogne-sur-Mer. In deze strijd maakten beide partijen elkaar het verwijt dat ze een demagogische lobby voerden.

massieve roof

‘Het Parlement heeft de leugens van zeer agressieve lobby’s ten gunste van het elektrisch vissen doorzien’, zei de Groene Europarlementariër Yanick Jadot enthousiast. Hij noemde het verbod ‘een heel mooie overwinning op een verschrikkelijk noodlottige visvangst, een waar wapen van massieve roof’.

In Frankrijk kwam de afgelopen maanden een brede lobby tegen de pulsvisserij tot stand. De ‘ambachtelijke’ kleine vissers werden gesteund door natuurorganisaties, aangevoerd door de zeebeschermers van Bloom. In een opinieartikel voor de krant Le Monde beschreven wetenschappers uit Frankrijk, maar ook uit Groot-Brittannië, Duitsland en de Verenigde Staten de pulsvisserij als een ‘onderzees bloedbad’.

manifest

Misschien de grootste opsteker voor de tegenstanders was een manifest tegen ‘elektrisch vissen’, ondertekend door tweehonderd topkoks uit 21 Europese landen. ‘Pulskortrawlers vangen vis van lage kwaliteit, die stress heeft ondergaan en vaak brandplekken door elektrocutie heeft. Het is onmogelijk om met zulke producten te werken’, schreef de opsteller, Christopher Coutanceau, chef van tweesterrenrestaurant Coutanceau in La Rochelle. De meeste ondertekenaars zijn afkomstig uit Frankrijk. Uit Nederland komt er slechts één: Martijn Kajuiter, die in het Ierse Cliff House Hotel werkt. <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
De Tata-staalfabriek in IJmuiden deze week vanbinnen.

Kabinet zet in op vergroeningsplan voor Tata, dat schatkist tot 2,5 miljard kan kosten

Tata Steel moet blijven bestaan en het kabinet wil op korte termijn met het bedrijf om de tafel om afspraken te maken over versnelde vergroening. Dat mag 2,5 miljard euro kosten.

Het is niet per se moeilijk om zonder makelaar een huis te kopen of verkopen, zegt Hans André de la Porte van de Vereniging Eigen Huis.

Zonder makelaar een huis (ver)kopen: hoe doe je dat? 'Een makelaar is geen tovenaar'

Een huis kopen of verkopen zonder makelaar scheelt kosten. Maar het vraagt ook meer van kopers en verkopers. Hoe pak je dat aan en waar moet je op letten?

Algemeen directeur en medeoprichter van Roetz Tiemen ter Hoeven in de werkplaats in Amsterdam-Noord waar de sociale onderneming op duurzame wijze fietsen een tweede leven biedt.

Roetz bouwt hippe nieuwe fietsen door onderdelen te 'oogsten' van wegroestende wrakken

Waar veel oude of kapotte fietsen een lot op de schroothoop beschoren is, krijgen deze bij Roetz een nieuw leven. Zo repareert de sociale onderneming onder andere ov-fietsen van NS, met ‘geoogste’ onderdelen uit andere rijwielen.

Tjerk 't Lam en zijn vrouw Lydia in Plus-filiaal Bieshof in Dordrecht. Aanstaande maandag krijgt de winkel een nieuwe eigenaar. Zonder koopzondag ziet de ondernemer geen perspectief op lange termijn.

Tjerk stopt met zijn supermarkt, omdat hij niet op zondag open wil. 'Alles jaagt steeds meer door'

De christelijke ondernemer Tjerk ‘t Lam uit Dordrecht ziet geen toekomst meer voor zijn supermarkt zonder open te gaan op koopzondagen. Daarom stopt hij. Principieel was dat geen lastig besluit, zegt hij, maar emotioneel wel.

Gedupeerden met protestborden demonstreren op het terrein van verzekeraar Achmea. ‘Terugkijkend had klanten niet zo veel leed toegebracht mogen worden.’

De woekerpolis was het grootste financiële schandaal ooit. Kan zoiets weer gebeuren?

Met de laatste grote schikkingen in zicht, loopt de woekerpolisaffaire na dertig jaar ten einde. Hoe kon het ‘grootste financiële schandaal uit de Nederlandse geschiedenis’ zo ontsporen? En kan het weer gebeuren?

De architecten van Bureau B+B houden zich bezig met stedenbouw en landschapsarchitectuur.

Het Nederlandse landschap vraagt veel: duurzaam, klimaatbestendig én natuurinclusief

In een land dat worstelt met ruimtegebrek en klimaatverandering zijn de uitdagingen voor landschapsarchitecten veel complexer geworden. Bureau B+B legt de lat extra hoog. 'Als het werk af is, is het nog niet af.'