Staatssecretaris wacht gesprek met Meta af voor Facebook-besluit

Nieuws
De overheid blijft voorlopig via Facebook communiceren met burgers. Demissionair staatssecretaris Alexandra van Huffelen (Digitalisering) wil wel in gesprek met moederbedrijf Meta na een advies van waakhond Autoriteit Persoonsgegevens. De AP zegt in een advies dat de eerder vastgestelde "hoge risico's" weggenomen moeten worden.
anp
vrijdag 19 april 2024 om 14:12 aangepast 17:47
Afbeelding
beeld anp

De AP adviseert het gebruik van Facebookpagina's te staken "nu er onduidelijkheid bestaat over een aantal fundamentele vragen". Die vragen gaan vooral over de verwerking van gegevens van burgers die Facebookpagina's van de overheid bezoeken. Die verwerking moet volgens de wet gaan en "de noodzaak, doeleinden, rolverdelingen en grondslagen van deze verwerkingen" moeten duidelijk worden.

Van Huffelen benadrukt in een brief aan de Tweede Kamer dat de overheid via Facebookpagina's wel veel burgers bereikt, en "op een zo laagdrempelig mogelijke manier" burgers kan informeren en met hen kan communiceren. Daarom wil de overheid het liefst door met Facebook.

In gesprek

Van Huffelen gaat in gesprek met het moederbedrijf van het sociale netwerk en zal de adviezen van de AP voorleggen aan de techgigant. Als Meta niet wil meewerken aan het verminderen van alle hoge risico's "zal het gebruik van Facebook Pages moeten worden beperkt of gestaakt", aldus de bewindsvrouw. Ze wil zo snel mogelijk, uiterlijk voor het zomerreces, duidelijkheid van Meta.

Volgens de AP is het niet duidelijk wat Meta doet met de gegevens van mensen die een Facebookpagina van de overheid bezoeken. "Dat het hierbij ook kan gaan om informatie over kinderen en jongeren, maakt dit nog belangrijker. Zij zijn online kwetsbaar en hebben extra bescherming nodig", verklaart voorzitter Aleid Wolfsen. Volgens hem zouden overheidsorganisaties zulke platforms "niet moeten inzetten als communicatiekanaal als zij concluderen dat zij niet zeker weten wat er met de gegevens van mensen gebeurt".

Meta zegt het "fundamenteel oneens" te zijn met het uitgebrachte advies. "Het onderzoek is gebaseerd op onjuiste feiten en geeft blijk van een fundamenteel verkeerd begrip van de manier waarop onze producten werken", reageert een woordvoerder. "We lopen continu alle Meta-producten na om er zeker van te zijn dat ze voldoen aan de wetten in de regio's waarin we onze diensten aanbieden, en zullen blijven samenwerken met de overheid om ervoor te zorgen dat ze sociale media kunnen gebruiken om met mensen te communiceren."

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Shell-topman nu niet bezig met beursnotering in New York

Olie- en gasconcern Shell heeft vooralsnog geen plannen om de beurs van Londen te verlaten voor New York. 'Daar voeren wij op dit moment geen discussie over', zegt topman Wael Sawan in een toelichting op zijn resultaten.

Afbeelding

Grande en Swift helpen muziekconcern UMG aan betere resultaten

Muziekconcern Universal Music Group (UMG), dat tal van platenlabels beheert, heeft in de eerste drie maanden meer verdiend aan de muziek van bekende artiesten. De omzet steeg onder andere dankzij succesvolle releases van Taylor Swift, Ariana Grande en Noah Kahan.

Afbeelding

ING winnaar op terughoudend Damrak, bouwer BAM hard omlaag

ING mocht zich donderdag de grote winnaar noemen onder de hoofdfondsen op het Damrak na een meevallend kwartaalrapport. Het bankconcern zag de winst in het eerste kwartaal minder sterk afnemen dan analisten hadden gevreesd.

Afbeelding

Bloomberg: Turkije staakt alle handel met Israël

Turkije is van plan alle handel met Israël te staken, meldt persbureau Bloomberg, dat zich baseert op twee Turkse overheidsfunctionarissen. De Turkse president Recep Tayyip Erdogan laat zich regelmatig zeer kritisch uit over Israël en over de oorlog in de Gazastrook.

Afbeelding

OM seponeert aangifte tegen betogers bij opening Holocaustmuseum

Het Openbaar Ministerie (OM) seponeert de aangifte van het Centraal Joods Overleg (CJO) tegen mensen die zondag 10 maart bij de opening van het Nationaal Holocaustmuseum in Amsterdam demonstreerden. 'Het onderzoek heeft niet geleid tot concrete verdachten', aldus het OM.

Afbeelding

Universiteit Parijs wijst eisen pro-Palestijnse betogers af

De prestigieuze Parijse universiteit Sciences Po weigert tegemoet te komen aan eisen van pro-Palestijnse demonstranten. Die willen dat de banden met Israëlische universiteiten worden herzien.