'Opt-out' migratie splijtzwam bij lijsttrekkers EU-parlement

Nieuws
Een Nederlandse uitzonderingspositie (opt-out) voor EU-afspraken op het gebied van asiel en migratie is bij de Europese lijsttrekkers net zo'n splijtzwam als in de Haagse politiek. In het eerste lijsttrekkersdebat voor de Europese verkiezingen in Nieuwspoort met zes Nederlandse lijsttrekkers werden de voors en tegens flink aangezet. D66 maakte korte metten met partijen die een opt-out als mogelijkheid zien. "Een opt-out is niet iets dat je in de winkel koopt", zei Gerben-Jan Gerbrandy (D66).
anp
vrijdag 26 april 2024 om 19:19
Afbeelding
beeld anp

Voor een opt-out voor een beleidsonderdeel moet namelijk het Europees Verdrag worden aangepast. De 26 andere lidstaten moeten vervolgens ermee instemmen dat Nederland een uitzonderingspositie krijgt. "Dat is een illusie. Dat gaat niet gebeuren", zei Gerbrandy.

D66 en de andere tegenstanders GroenLinks-PvdA en CDA benadrukten bovendien dat Nederland zich met een opt-out binnen Europa isoleert. "Een hek om Nederland zetten is geen oplossing", zei Tom Berendsen (CDA). Dat vindt ook Bas Eickhout (GroenLinks-PvdA). Het grootste deel van de migranten in Europa zijn arbeidsmigranten en geen asielzoekers, voegde hij daar aan toe.

Grip

D66 toonde zich in het debat de felste tegenstander. "Een opt-out leidt tot een Europa dat wij niet willen", Gerbrandy. Als lidstaten het adagium hanteren "eigen lidstaat eerst, zal Europa niet in staat zijn samen problemen op te lossen."

VVD, NSC en SP behoren tot de voorstanders van een opt-out voor migratie, al zijn de argumenten deels verschillend. VVD heeft de hoop gevestigd op het recent gesloten en lang bevochten Europese migratiepact. Maar als dat pact onvoldoende resultaat oplevert, zoals een daling van het aantal asielzoekers dat naar Nederland komt, "dan sluit ik een opt-out niet uit", zei Malik Azmani, lijsttrekker voor de VVD. "Nederland moet Nederland blijven. We kunnen het niet aan."

"Nederland snakt naar grip op migratie", zei NSC-lijsttrekker Dirk Gotink. Ook hij hoopt op resultaat van het Europese migratiepact, maar hij vindt dat het proces naar een opt-out wel moet worden opgestart. De SP wil simpelweg minder macht bij de EU leggen, zei Gerrie Elfrink (SP).

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Eredoctoraat voor weerman Gerrit Hiemstra en WHO-baas Ghebreyesus

De Rijksuniversiteit Groningen reikt op vrijdag 24 mei een eredoctoraat uit aan onder anderen meteoroloog Gerrit Hiemstra, de voormalige weerman van het NOS Journaal.

Afbeelding

Hof verwijst conflict moeder Gamma en Karwei terug naar arbitrage

Intergamma, het concern achter bouwmarkten Gamma en Karwei, heeft een overwinning behaald in een conflict met zijn grootste franchisenemer BG Retail. Dit bedrijf kreeg eerder in arbitrageprocedures gelijk dat Intergamma bepaalde bonussen volledig moest doorbetalen.

Afbeelding

Arbeidsmarkt ontspant langzaamaan, ziet vacaturesite Indeed

De arbeidsmarkt wordt langzamerhand minder krap, ziet vacaturesite Indeed na een analyse van miljoenen vacatures. Ten opzichte van april vorig jaar is het aantal uitstaande vacatures met 14 procent gedaald.

Afbeelding

GroenLinks-PvdA: vergroening industrie vraagt afstemming in EU

Verduurzaming van de industrie moet geen zaak zijn waar nationale overheden alleen over beslissen, maar een gemeenschappelijk Europees project.

Afbeelding

Vakbond: formerende partijen moeten arbeidsmigratie reguleren

De formerende partijen moeten werk maken van het reguleren van arbeidsmigratie, want het is een "ongekende schande" dat in Nederland arbeidsmigranten op straat slapen. Dat stelt vakbond CNV.

Afbeelding

Vertegenwoordigers Amsterdamse driehoek in gesprek met UvA

Vertegenwoordigers van de driehoek van Amsterdam (politie, OM en stadsbestuur) zijn in gesprek met de Universiteit van Amsterdam (UvA) naar aanleiding van de pro-Palestijnse protestactie op de Roeterseilandcampus van de universiteit.