Activist Van der Linde mag op 4 mei alleen op afstand actievoeren

Nieuws
De linkse activist Frank van der Linde mag tijdens de dodenherdenking niet op de Dam demonstreren tegen PVV'er en voorzitter van de Tweede Kamer Martin Bosma, zo heeft de gemeente Amsterdam besloten.
anp
vrijdag 26 april 2024 om 19:49 aangepast 20:35
Afbeelding
beeld anp

Hij mag wel op enkele honderden meters afstand van de Dam, op de Singel demonstreren. Bovendien moeten Van der Linde en zijn mededemonstranten om 20.00 uur twee minuten stil zijn.

Van der Linde overweegt nog het besluit bij de rechter aan te vechten. "Het komt in feite neer op een verbod. Ik had het sympathieker gevonden als burgemeester Halsema dat ook had gezegd." Van der Linde zei eerder zijn actie alleen te willen uitvoeren als de borden zichtbaar zijn tijdens de ceremonie. Als de demonstranten op een locatie buiten zicht worden geplaatst, zal hij de actie niet doorvoeren, zegt hij. "Dan beschouw ik dat als een verbod op het recht om te demonstreren."

Actie voorbereid

"We hadden een waardige actie voorbereid met maximaal acht deelnemers", aldus Van der Linde. "Uiteraard zouden we twee minuten stilte betrachten. We zouden alleen bordjes omhooghouden op het moment dat Bosma een krans legt."

Van der Linde meldde de demonstratie afgelopen januari aan bij de gemeente Amsterdam. Hij vindt het "krankzinnig" dat "Bosma, door het CIDI als antisemitisch aangemerkt, een krans legt op 4 mei". Van der Linde vindt dat Bosma lid is van "een partij die pijlers van de rechtsstaat en democratie ondermijnt via aanvallen op de rechterlijke macht en vrije pers".

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

UvA-betogers zijn volgens advocaat onrechtmatig opgepakt

De zeker 125 pro-Palestijnse betogers die zijn aangehouden in het tentenkamp op de Roeterseilandcampus van de Universiteit van Amsterdam hadden niet opgepakt mogen worden. Dat meldt advocaat Willem Jebbink die veel van de gearresteerden bijstaat.

Afbeelding

Kamerleden bespreken in Suriname samenwerking met Nederland

China staat klaar om Suriname te ondersteunen als Nederland en andere westerse landen dat niet doen, waarschuwt Ruben Brekelmans (VVD) in Paramaribo, waar hij met een Tweede Kamermissie in gesprek ging met de president, ministers en experts.

Afbeelding

Proefvlucht met Starliner op zijn vroegst op vrijdag

Het bemande ruimtevaartuig Starliner vertrekt op zijn vroegst vrijdag naar het Internationaal Ruimtestation (ISS). De proefvlucht werd afgelopen nacht uitgesteld omdat er een probleem was met de raket. Er is tijd nodig om het probleem te verhelpen, meldt NASA.

Afbeelding

Aantrekkende verkoop nieuwbouwwoningen geeft Heijmans vertrouwen

Bouwconcern Heijmans ziet de verkoop van nieuwbouwwoningen verder aantrekken. 'De stijging van het aantal woningverkopen houdt aan. Met name de vraag naar grondgebonden woningen blijft onveranderd groot, wat vertrouwen geeft voor het vervolg van dit jaar', zegt topman Ton Hille..

Afbeelding

Meer vraag naar kleding via Zalando na drie kwartalen krimp

Webwinkel Zalando groeit weer, nadat klanten drie kwartalen lang juist minder kleding, schoenen en accessoires kochten via het Duitse platform. Het bedrijf wijst voor de toegenomen vraag naar de verbeterde kwaliteit, toegenomen aanbod en meer logistieke partners.

Afbeelding

AEX richting hogere opening, cijfers Heijmans en Kendrion

De AEX-index op de aandelenbeurs in Amsterdam lijkt dinsdag met winst te gaan openen, in navolging van de hogere koersen op Wall Street. De hoofdgraadmeter op Beursplein 5 sloot maandag nog met een plus van 0,4 procent op een nieuw slotrecord van 891,13 punten.