Kabinet geeft voorlopig geen geld aan de UNRWA

Nieuws
Nederland zal voorlopig geen geld geven aan de UNRWA. In de toekomst kan de VN-organisatie voor hulp aan Palestijnen daar wel weer voor in aanmerking komen, maar dan zal wel eerst gekeken worden of ze de aanbevelingen heeft opgevolgd die een recent onderzoek onder leiding van de Franse oud-minister Colonna heeft gedaan, schrijft demissionair minister Liesje Schreinemacher (Ontwikkelingssamenwerking) aan de Tweede Kamer.
anp
vrijdag 26 april 2024 om 21:05 aangepast 22:05
Afbeelding
beeld anp

De financiering werd opgeschort nadat Israël begin dit jaar had gezegd dat twaalf medewerkers van de UNRWA in Gaza betrokken waren bij de aanval van 7 oktober van Hamas op Israël. Over een mogelijke hervatting van de hulp zou volgens het demissionaire kabinet pas gesproken worden na het onderzoek van Colonna. Dat verscheen begin deze week. In januari had Nederland al wel zijn jaarlijkse donatie van 19 miljoen euro aan UNRWA overgemaakt.

"Er waren op dat moment geen additionele bijdragen voorzien aan UNRWA en dat is momenteel nog steeds het geval", aldus de minister. Ze houdt zorgen over de neutraliteit van de organisatie die cruciaal is voor de hulp in Gaza waar een hongersnood dreigt. "Daarom zal het kabinet UNRWA bij toekomstige bijdragen om de crisis te adresseren weer meewegen als potentieel kanaal voor hulp. Mocht dat in de toekomst weer aan de orde zijn dan zal een weging worden gemaakt."

Geen bewijs

Colonna doet vijftig aanbevelingen. Dat gaat onder meer over de neutraliteit van het personeel, vakbonden en het onderwijs(materiaal). UNRWA heeft laten weten ze allemaal over te nemen. De onderzoekers zeggen ook dat Israël geen bewijs heeft geleverd voor de bewering dat vrijwel al het personeel lid zou zijn van terreurorganisaties. Israël heeft het rapport ontoereikend genoemd. In mei verschijnt nog een rapport over de aantijgingen tegen de twaalf medewerkers.

Schreinemacher heeft zorgen over een aantal aanbevelingen van het rapport-Colonna. Dan gaat het bijvoorbeeld om het advies over de doorlichting van het personeel, onderwijsmateriaal, de onderbezetting bij het ethische bureau en onvoldoende neutraliteitsmedewerkers. "Nederland zal deze implementatie van de aanbevelingen nauwlettend en kritisch volgen", schrijft de minister. Ze vindt ook dat de hulp in Gaza te veel afhankelijk is van UNRWA.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

AstraZeneca trekt coronavaccin mondiaal terug na bekentenis

De Britse medicijnfabrikant AstraZeneca trekt zijn covid-19-vaccin wereldwijd terug, meldt de krant The Telegraph. Eind april gaf de farmaceut toe dat het vaccin 'in zeer zeldzame gevallen TTS kan veroorzaken'.

Afbeelding

Ierse deelnemer songfestival moest steunbetuiging Gaza verwijderen

De Ierse songfestivalinzending Bambie Thug heeft verborgen steunbetuigingen aan de Palestijnen in de Gazastrook van diens lichaam moeten verwijderen.

Afbeelding

Eerste landen plaatsen zich voor finale Eurovisie Songfestival

Kroatië, Oekraïne en Ierland zijn zoals verwacht de eerste finalisten van het Eurovisie Songfestival. Ook Servië, Portugal, Slovenië, Litouwen, Finland, Cyprus en Luxemburg kregen dinsdag tijdens de eerste halve finale genoeg stemmen van het publiek.

Afbeelding

Proces tegen Trump in documentenzaak tot nader order uitgesteld

De rechtszaak tegen de voormalige Amerikaanse president Donald Trump in de affaire rond het achterhouden van geheime documenten is voor onbepaalde tijd uitgesteld, melden Amerikaanse media. Daarmee is de startdatum van 20 mei van de baan, laat rechter Aileen Cannon weten.

Afbeelding

Politie treedt nog niet op tegen de bezetting van UvA-terrein

De politie zal vooralsnog niet optreden tegen de bezetting van het terrein van de Universiteit van Amsterdam (UvA) door demonstranten. Dat heeft de driehoek besloten (politie, OM en stadsbestuur).

Afbeelding

Demonstranten op bezet terrein UvA houden zich stil

De demonstranten op het bezette terrein van de Universiteit van Amsterdam (UvA) proberen geen geluidsoverlast te veroorzaken. Mensen proberen elkaar stil te houden zodat de politie niet hoeft op te treden tegen geluidsoverlast.