Direct naar artikelinhoud
nieuwsformule 1

Taakstraf voor Verstappen vanwege incident na afloop Braziliaanse Grand Prix

De raceleiding van de Formule 1 heeft Max Verstappen zondag een taakstraf opgelegd vanwege zijn aanvaring met coureur Esteban Ocon na afloop van de Grote Prijs van Brazilië. Een woedende Verstappen zocht Ocon na de race op omdat diens actie  - als achterblijver reed Ocon koploper Verstappen van de baan - hem vrijwel zeker de overwinning had gekost. Verstappen moet nu binnen een half jaar twee dagen ‘maatschappelijke dienstverlening’ verrichten voor de autosportfederatie FIA.

Max Verstappen zondag in Sao Paulo, Brazilië.Beeld Getty Images

De raceleiding vroeg Verstappen en Ocon om tekst en uitleg en concludeerde dat de Nederlander artikel 12.1.1 van het reglement van de FIA had geschonden door de Fransman fysiek te belagen. Op de videobeelden is duidelijk te zien dat Verstappen Ocon na de race opzocht en hem na enkele woorden meerdere keren tegen de borst duwde. ‘Hoewel we sympathie hebben voor de passie van Verstappen, zijn de stewards van mening dat sporters op dit niveau de verplichting hebben om zich netjes te gedragen en als rolmodellen te dienen voor andere coureurs op alle niveau’s’, oordeelde de raceleiding. ‘Verstappen heeft dat in dit geval niet gedaan.’

Idioot

‘Wat een fucking idioot! Wat een fucking idioot!’ Als Esteban Ocon wilde, had hij het geschreeuw en gescheld van Max Verstappen over de boordradio met zijn eigen oren kunnen horen, toen ze tijdens de race in Brazilië allebei tegenover elkaar stil stonden na een gezamenlijke spin. Ondertussen stak de 21-jarige coureur ook nog een middelvinger op naar de Fransman, zo woedend was hij.

Ocon tikt Verstappen van de baan.Beeld Getty Images

Net toen Verstappen zondag op weg leek naar zijn tweede overwinning op rij en hij achterblijver Ocon wilde inhalen, werd hij op zijn achterband aangetikt door de Force India-coureur. De brokstukken vlogen in het rond en Verstappen stond achterstevoren op het asfalt. Mercedes-coureur Lewis Hamilton profiteerde dankbaar en haalde Verstappen in, waardoor de Nederlander uiteindelijk als tweede finishte.

Verstappen en Ocon (L) na de race.Beeld Hollandse Hoogte / VI Images (2)

‘Ik hoop dat ik hem straks niet tegenkom in de paddock’, zei Verstappen tegen zijn team over Ocon nadat hij over de finish was gekomen. Die hoop bleek ijdel. Direct na de race stonden ze naast elkaar bij het weegmoment. Dat leidde tot geduw en gebekvecht tussen de coureurs. Het felle onderonsje, waarvoor de raceleiding van de Formule 1 Verstappen dus een taakstraf van twee dagen ‘maatschappelijke dienstverlening’ oplegde, was te verklaren door het gegeven dat ze sowieso al niet elkaars beste vrienden waren.

Verstappen en Ocon streden in 2015 tegen elkaar om de titel in de Formule 3. ‘Die gevechten waren intens, hard en niet altijd helemaal netjes. We zijn allebei taaie coureurs’, zei Ocon dit jaar daarover in deze krant.

Ook tijdens de podiumceremonie kookte Verstappen nog over van woede. Het chagrijn spatte van zijn gezicht en hij liep meteen weg tijdens de champagnespuiterij. Terwijl hij vooraf blind had getekend voor een dergelijk resultaat op het circuit van Interlagos.

Verstappen loopt weg bij Ocon.Beeld Hollandse Hoogte / VI Images (2)

Want na zijn dominante zege in Mexico twee weken geleden reisde Verstappen met weinig optimisme af naar Brazilië. Het grote voordeel dat hij in Mexico had, namelijk ijle lucht die het verschil tussen motoren nivelleert, was in het lager gelegen São Paulo verdwenen. Vorig jaar won hij ook in Mexico, om in Brazilië anoniem als vijfde te finishten. 

Het komt zelden voor in de huidige Formule 1 dat coureurs voor het oog van de camera een fel onderonsje met elkaar hebben, zoals Verstappen en Ocon. Drie jaar geleden gooide Nico Rosberg eens gefrustreerd zijn petje naar zijn Mercedes-teamgenoot Lewis Hamilton in de wachtruimte voor de podiumceremonie na de GP van Amerika, wat toen al groot nieuws was.

In het verleden of in andere raceklassen zijn clashes tussen coureurs minder zeldzaam. Zo gaan in de Amerikaanse raceklasse Nascar coureurs geregeld met elkaar op de vuist. Op Youtube zijn zelfs ellenlange compilatievideo’s van de beste gevechten te vinden. In de Formule 1 wordt het moment dat Piquet in 1982 Salazar na een botsing aanvliegt nog geregeld gedeeld. Of het moment dat James Hunt een marshall in 1977 na een crash een vuistslag geeft. Tussen Michael Schumacher en David Coulthard kwam het in 1998 net niet tot een handgemeen, omdat de teammanager van Ferrari tussenbeide kwam.

Overigens is het net zo zeldzaam dat een raceleider zoals Verstappen uit de wedstrijd wordt gereden door een coureur die allesbehalve om de zege strijdt, of zoals in het geval van Ocon zelfs op een ronde achterstand ligt. Saillant genoeg overkwam Verstappens vader Jos op hetzelfde circuit in Brazilië in 2001 iets soortgelijks, maar toen was Verstappen degene die iemand van de zege beroofde. Verstappen knalde bij het remmen voor een bocht toen vol op de achterkant van raceleider Juan Pablo Montoya, die daardoor uitviel.

Hamilton

Op de boordradio van de vijfvoudig wereldkampioen was goed te horen hoe hij steeds minder zeker werd van zijn zege nadat hij Verstappen ronde na ronde zag doorrijden. Toen de Red Bull-coureur na zijn pitstop met verse, snellere banden dan Hamilton op het circuit kwam, had hij binnen drie ronden de Mercedes verschalkt.

De zege was binnen handbereik. Tot Ocon hem daar dus 25 ronden voor de finish van beroofde. De 22-jarige Fransman werd voor zijn actie gestraft met een verplichte pitstop door de wedstrijdleiding. Toch verdedigde hij zichzelf voor de camera van Ziggo Sport door te stellen dat hij met het inhalen van Verstappen poogde zijn rondje achterstand goed te maken. 

Hij vond het gedrag van Verstappen na de race daarom ‘onprofessioneel’. Verstappen noemde Ocon in de mondiale persconferentie ‘een watje’: ‘Die straf zei genoeg over wie er fout zat.’

Het incident met Ocon overschaduwde in Brazilië ietwat het feit dat Verstappen voor de vierde keer op rij op het podium en bij de slotrace in Abu Dhabi over twee weken nog steeds uitzicht op de derde plaats in de WK-ranglijst. Hij staat nog 17 WK-punten achter op Valtteri Bottas. De GP van Brazilië onderstreepte bovenal dat Verstappen van alle coureurs met afstand nog de gretigste is in een Formule 1-seizoen waarin alle grote prijzen al zijn verdeeld.

Beeld Getty Images