Luister naar

Eigen bitcoin voor Facebook - Analisten zijn onder de indruk

Nieuws
Libra, zo heet de langverwachte cryptomunt van Facebook. Met zijn geld, macht en miljarden gebruikers heeft de munt de potentie breed omarmd te worden. Een soort bitcoin, maar dan voor de massa.
Laurens Verhagen redactie vk
dinsdag 18 juni 2019 om 19:07
Facebook overrompelt tijdens de presentatie van Libra met technische details.
Facebook overrompelt tijdens de presentatie van Libra met technische details. afp / Lionel Bonaventure

Menlo Park

Vriend en vijand zijn dinsdag verrast door Facebook. Niet zozeer vanwege de aankondiging van de Libra, want die hing al tijden in de lucht. Maar wel vanwege het huiswerk dat Facebook heeft gedaan. In de zogenoemde white paper die is gepresenteerd, overrompelt Facebook zelfs de grootste criticus met een indrukwekkende hoeveelheid technische details. ‘Ik ben hier zeer van onder de indruk, dit had ik niet verwacht’, zegt Jacob Boersma, analist bij Deloitte. Hij noemt het nu al een zeer volwassen product. Facebook heeft de laatste tijd een grote hoeveelheid developers en financiële specialisten aan zich gebonden om het product te ontwikkelen.

Het idee achter de Libra – eerder ook wel gekscherend ‘Zuckbuck’ genoemd – is dat hiermee op eenvoudige wijze betalingen kunnen worden gedaan, los van bestaande valuta. Net als andere cryptomunten als de bitcoin wordt de Libra gebouwd op een blockchain-netwerk dat transacties kan verifiëren. Facebook hoopt dat consumenten de Libra gaan gebruiken voor onderlinge betalingen. Maar de cryptomunt kan ook gebruikt worden om de diensten van bedrijven af te rekenen. Onder andere Spotify en Uber zijn al aan boord om dit mogelijk te maken. Facebook (en zijn dochters Instagram en WhatsApp) heeft wereldwijd vele miljarden gebruikers. Alleen al dat aantal geeft de Libra enorme potentie, zegt ING-analist Teunis Brosens. De Libra kan hoe dan ook zijn nut bewijzen voor mensen die nu nog helemaal geen toegang hebben tot banken, maar Brosens ziet ook in Nederland mogelijkheden. ‘Natuurlijk zijn we hier in Nederland verwend met betalingssystemen die heel goed werken. Het doel van Facebook is zijn gebruikers binnen zijn apps te houden. Als je WhatsApp helemaal niet meer hoeft te verlaten om een betaling te doen, is dat weer een stapje makkelijker dan wat we nu gewend zijn.’

even gemakkelijk als een like

Ook Boersma gelooft in de aantrekkingskracht van dit soort laagdrempeligheid: ‘Dit heeft de potentie om even gemakkelijk een geldbedrag over te maken als het geven van een like.’ Zeker bij internationale betalingen is hier veel te winnen. Vergelijkbare initiatieven zoals de ethereum hebben volgens Boersma tot nu toe moeite de grote massa te verleiden. Facebook heeft die potentie wel, meent zowel Boersma als Brosens.

Verschillen met bestaande cryptomunten als de ethereum en bitcoin zijn er overigens ook. De Libra wordt ondergebracht in een in Genève gevestigde onafhankelijke non-profit-organisatie. Facebook is de drijvende kracht, maar heeft al een groot aantal bekende namen bereid gevonden mee te doen en te investeren. Hieronder bevinden zich partijen als Mastercard, Visa, PayPal, eBay, Spotify, Uber, Lyft en Vodafone. Zij leggen allemaal 10 miljoen dollar in om het netwerk te bouwen en als achterliggende waarde om de munt stabiel te houden. De Libra is hiermee een zogenoemde stablecoin; anders dan de sterk fluctuerende bitcoin zal de waarde van de Libra hooguit een beetje schommelen. Dat maakt de munt minder geschikt om mee te speculeren, maar des te meer als stabiel betaalmiddel. Alleen de leden van de Libra Association krijgen toegang tot het netwerk. Het is vloeken in de kerk voor de cryptopuristen, maar heeft als voordeel dat er minder veiligheidsopties in het netwerk zelf hoeven te worden gebouwd en het dus sneller is.

scepsis

Er is kortom goed over nagedacht. Maar er klinkt ook de nodige scepsis. Het gaat per slot van rekening om Facebook. Hetzelfde Facebook dat de laatste jaren van het ene privacy-schandaal in het andere rolde en dat onder verscherpt toezicht staat van toezichthouders. Het bedrijf dat er onder leiding van Mark Zuckerberg een gewoonte van heeft gemaakt om sorry te zeggen en beterschap te beloven. En dat keer op keer beloftes heeft gebroken. Dit keer belooft Facebook dat de financiële gegevens strikt worden gescheiden van zijn andere data, zoals het gebruik van sociale media. Maar Brosens is er niet van overtuigd dat dit zo blijft: ‘Reken er maar op dat Facebook er alles aan zal doen om van zijn gebruikers toestemming te krijgen om al die data-stromen te combineren.’

De Libra mag dan ondergebracht zijn in een onafhankelijke stichting, daarnaast heeft Facebook een nieuwe dochteronderneming opgezet: Calibra. Deze is verantwoordelijk voor de gelijknamige digitale portemonnee voor de Libra. Deze komt in 2020 beschikbaar als losstaande app en wordt daarnaast onderdeel van WhatsApp en Facebook Messenger. Facebook lijkt klaar voor een volgende fase in zijn bestaan. Nog een paar maanden. ‘De klok loopt nu’, maant Brosens de Nederlandsche Bank om zich snel een mening te vormen over de Libra. Facebook zal toestemming moeten krijgen van de toezichthouders om zijn dienstverlening te starten. <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
De stier voor de Beursplein 5, de Amsterdamse effectenbeurs.

Kapitalisme schuift alle problemen door. De aarde en de armen zijn de dupe

Het kapitalistisch economisch systeem loopt vast. Ongebreidelde groei maakt de planeet en mensen kapot. Waarom komen mensen niet in opstand? Deze filosofen weten het antwoord en komen met alternatieven.

Ingrid Thijssen van VNO-NCW

Botsende visies op toekomst van industrie

Het klimaatbeleid voor de industrie gaat uiteindelijk om de vraag welke bedrijven Nederland voor de toekomst wil behouden. Werkgevers en de milieubeweging zijn het erover eens dat dit de kern van de zaak is, zo werd woensdag duidelijk tijdens een hoorzitting in de Tweede Kamer.

Het kantoor van het Nederlands Dagblad in Amersfoort.

Ruim 3,5 ton winst voor uitgever Nederlands Dagblad: 'Meer abonnees en inkomsten uit advertenties'

Nedag Uitgevers, het bedrijf achter het Nederlands Dagblad en magazine De Nieuwe Koers, heeft vorig jaar een nettowinst geboekt van ruim 360.000 euro. De winst ligt flink hoger dan in 2022.

Mensen vroegen meteen naar ‘die auto van 79.800 renminbi’, vertelt een BYD-verkoper.

Stormloop op e-auto's in Peking. Vagen Chinezen de Europese auto-industrie weg?

De verkopers van automerk BYD konden vorige maand hun ogen niet geloven. De fabrikant van elektrische auto’s had net grote prijsdalingen aangekondigd, bij drie modellen zelfs tot onder de 80.000 yuan (10.000 euro).

Van alle blikjes met statiegeld werd 65 procent ingeleverd.

Toezichthouder wil 50 cent statiegeld op flesjes zodat meer mensen ze inleveren

De toezichthouder van het statiegeldsysteem wil dat er vanaf volgend jaar 50 cent statiegeld wordt geheven op plastic flessen. Dit moet ertoe leiden dat consumenten meer lege flesjes inleveren.

Mede-eigenaar Christiaan Kraan bezig met een klavecimbel voor een muziekschool in IJsland.

In de luwte van het grote geld zingen de klavecimbels van Amir en Kraan een fijnbesnaard protest

Amsterdam floreerde dankzij de diversiteit aan kleine bedrijfjes. Nu is er amper plaats voor ze. Na hun gedwongen vertrek uit de Havenstraat vonden klavecimbelbouwers Amir en Kraan met enig geluk nog werkruimte in de stad.