Direct naar artikelinhoud
Tour de France

Teruglezen etappe 11 - Thomas grijpt macht (ook bij Sky?), Dumoulin de man van de dag

Geraint Thomas heeft de elfde etappe van de Tour de France gewonnen. Het was een korte, maar zware Alpenrit waarin vier cols moesten worden bedwongen. De Brit van Team Sky nam de gele trui over. Dumoulin finishte als tweede, net voor Chris Froome. De nieuwe top-3: Thomas, met daarachter Froome (tweede) en Dumoulin (derde).

Geraint Thomas viert zijn overwinningBeeld AFP

Live

  1. Geraint Thomas wint etappe, Dumoulin man van de dag

    De etappe-overwinning en de gele trui voor Geraint Thomas, na opnieuw een imponerende etappe van Sky vandaag. Dus geen Chris Froome, maar Geraint Thomas aan kop in het algemeen klassement en misschien wel de grootste favoriet om de Tour te winnen. Is dit de wisseling van de wacht bij Sky? 

    Verder was het de dag van Tom Dumoulin, die uiteindelijk tweede werd. In de afdaling naar de slotklim kreeg hij hulp van ploeggenoot Soren Kragh Andersen. Een onverwachte aanval. Doodsverachting in de bochten. Versnellen op het vlakke. En op die slotklim naar La Rosière vloog Dumoulin maar in zijn eentje door. Een tijdrit. Dumoulin dook zelfs af en toe diep over het stuur. De rug gekromd, de onderarmen rustend op de stuurbuis. Het enige wat ontbrak was een tijdritstuur. 

    Het werd in de klim naar het skidorp van zo'n 17,6 kilometer een strijd van Dumoulin tegen, we sommen op: Poels (Sky), Castroviejo (Sky), Kwaitkowski (Sky) en Bernal (Sky). Die hij lang leek vol te houden. Tot Thomas zelf besloot te gaan. Zonder Froome, de uitgesproken kopman. 

    Thomas kon de laatste kilometers van de klim prinsheerlijk in het wiel van Dumoulin blijven. 'Dat was fijn. Want achter mij kwam Froome nog', zei Thomas na de etappe. 'En toen ik Nieve nog zag rijden ben ik maar gaan sprinten. Het is een goede vriend van me. Maar ik wilde per se winnen.'

    Goed voor het moreel was het sprintje tussen Froome en Thomas. Daar pakte Dumoulin nog wat bonificatieseconden op de streep. De Italiaan Vincenzo Nibali en de Colombiaan Nairo Quintana gaven bijna een minuut toe op Thomas, Steven Kruijswijk finishte op 1.07.

    In de eerste kilm van de dag, naar Montée de Bisanne vonden acht renners elkaar, onder hen de Fransen Julian Alaphilippe en Warren Barguil die beiden de bergtrui ambiëren. Nadat de top was gepasseerd, als eerste door Alaphilippe, ging het richting Col du Pré en de daaropvolgende klim naar Cormet de Roselend met een voorsprong van een dertigtal renners van een kleine zes minuten op de groep favorieten aangevoerd door Team Sky. 

    Op de tweede col van de dag zette Movistar zich op kop van die groep. Niet veel later ging Alejandro Valverde in de aanval. De Spanjaard werd bovendien opgewacht door zijn landgenoot Marc Soler die zich had laten terugzakken uit de kopgroep. Het tweetal had snel een minuut voorsprong op de groep met Froome en Dumoulin. Dat bleek niet genoeg. 

    Hieronder het nieuwe algemeen klassement. En zie: twee Sky-renners dicht bij elkaar. Wordt dit de komende twee weken een onderlinge strijd, een klassieke broedermoord, waar Dumoulin van kan profiteren? Of zal ook dit keurig en berekendend uitgereden worden? 

    Misschien komt morgen al het antwoord. Dan eindigt de etappe op de Alpe d'Huez. Daarvoor gaat het peloton nog over de Col de la Madeleine en de Col de la Croix de Fer, twee bergen van de buitencategorie. Volg de etappe morgen ook in ons liveblog. 

    1. Geraint Thomas (GBR) Team Sky 44.06.16 uur

    2. Chris Froome (GBR) Team Sky +1.25 minuten

    3. Tom Dumoulin (NED) Team Sunweb +1.44

    4. Vincenzo Nibali (ITA) Bahrain - Merida +2.14

    5. Primož Roglic (SLO) Team LottoNL - Jumbo +2.23

    6. Steven Kruijswijk (NED) Team LottoNL - Jumbo +2.40

    7. Mikel Landa (ESP) Movistar Team +2.56

    8. Romain Bardet (FRA) AG2R La Mondiale +2.58

    9. Nairo Quintana (COL) Movistar Team +3.16

    10. Daniel Martin (IRL) UAE Team Emirates +3.16

    Update: Dylan Groenewegen was op tijd binnen. Voor Mark Cavendish en Marcel Kittel eindigt de Tour. Zij waren te laat binnen. Morgen weer een zware dag.

    Twitter bericht wordt geladen...

  2. Dumoulin-Thomas

    Het zijn nu Tom Dumoulin en Geraint Thomas, die achtervolgd worden door Froome. Dus de Sky-ploeg pakt dadelijk weer seconden. Alleen Dumoulin zit hier nog bij. Andere klassementsrenners laten wat seconden lopen, zol ijkt het. 

  3. Eerbetoon aan oom en tante

    Voor Tom Dumoulin was het een speciale dag, vertelde hij na de etappe voor de camera's van de NOS. ‘Ik heb hier leren skiën als kleine jongen', zei hij over aankomstplaats La Rosière. 'Mijn oom huurde dan in de winter hier een groot chalet af. Voor de hele familie. Het was echt een hele mooie tijd.'

    Maar zijn oom overleed dit voorjaar. Twee weken nadat ook de tante van Dumoulin was overleden. 'Dus mijn vader verloor in korte tijd, redelijk onverwacht zijn broer en zus. Ik wilde ze vandaag eren door er in 'ons' skidorpje vol voor te gaan.'

    Hij denkt niet dat de onderlinge strijd tussen Thomas en Froome nog een rol gaat spelen. 'Nee, Sky gaat gewoon voor de Tourwinst. Dat is wat telt. En dat gaat heel moeilijk worden. Ben blij dat ik vandaag zo goed heb gereden.'

  4. Chaos voorin

    U leest het: chaos tussen de favorieten. Waar het nu op lijkt: Dumoulin en Thomas als de belangrijkste klassementsrenners die tijd gaan pakken vandaag. 

    Froome en Martin zijn los. 

  5. Ruzie tussen favorieten

    Het is een gevecht tussen de rest: Bardet, Froome, Quintana, Nibali. Aanval op aanval. 

    Kruijswijk heeft moeten lossen. Net als Dan Martin. 

  6. Aanval Thomas

    Is dit de wisseling van de wacht voor Sky? Want daar is de aanval van Geraint Thomas. En niemand reageert. De beste kaarten zijn dan voor Thomas. 

  7. Nog 30 seconden voor Dumoulin

    De voorsprong van Tom Dumoulin is nu nog zo'n 30 seconden. Voor Sky zijn nu ook Bernal en ook zo Kwiatkowski klaar met hun werk. 

  8. Hulp van Barguil?

    Vorig jaar nog in dienst van Sunweb: Warren Barguil. Nu gaat hij nog even op kop rijden voor zijn oude teamgenoot Tom Dumoulin. Kunnen ze nog wat uitlopen?

    Update: Veel hulp kreeg hij niet van Barguil. Maar, dit zien we graag: Dumoulin, volledig over zijn stuur gebogen, alsof hij een tijdrit rijdt. Want dat kan hij als beste van de wereld. In zijn eentje gas geven.

  9. Afvallers: Zakarin, Fuglsang en Valverde

    Achter aan het peloton zakken er klassementsrenners doorheen. Zoals bijvoorbeeld Ilnur Zakarin, de kopman van Katoesja. En natuurlijk ook: Valverde. Vandaag nog optimistisch in de aanval. 

    Ook op achterstand: Jakob Fuglsang. 

    De voorsprong van Dumoulin wordt gegeven op zo'n 40 seconde. We vertrouwen nog even op de tijdmeting van de Tour.

  10. Nog 9 kilometer: Valverde staat stil

    Is dat een aanval van Dumoulin? Of moet Valverde gewoon lossen? In ieder geval is duidelijk dat Dumoulin goede benen heeft. Want anders zou Valverde niet laten lopen. 

    En achter hem is er weer een Sky-renner opgerookt. Volgende pion van Sky: Kwiatkowski.

    En achterin: Adam Yates moet lossen. 

  11. Gat wordt kleiner: minder dan 30 seconden

    Het lijkt erop dat de Sky-renners het gat met Valverde en Dumoulin langzaam dicht rijden. We zien Dumoulin op het buitenblad, de onderarmen over het stuur, een soort tijdrit naar boven rijden.

    Bij Sky zullen ze zichzelf om de beurt leegrijden. Dat deed Poels al. Nu zal Castroviejo diep gaan. Dan rijdt daar bijvoorbeeld ook nog Kwiatkowski. 

  12. Wat doet Valverde?

    Tom Dumoulin vraagt aan Valverde: waarom neem jij niet over? Voor Alejandro Valverde is het een kwestie van schudden met zijn hoofd. Achter hem rijden ook nog Nairo Quintana en Mikel Landa - teamgenoten van Valverde. Movistar heeft veel paarden om op te wedden. 

  13. Nog 12,5 kilometer: Dumoulin op 50 seconden

    Nieuwe tijdmeting: 50 seconden voorsprong voor Valverde en Dumoulin. In de achtervolgende groep zitten vrijwel alle favorieten bij elkaar. Alleen moesten we al vroeg op de dag afscheid nemen van Mollema. Die heeft te veel last van zijn rug. 

    En Poels, die we net nog op kop zagen sleuren, moet nu laten lopen. 

  14. Poels op kop in de achtervolging

    Met Wout Poels heeft Sky nu toch wel een van de beste klimmers op kop gezet. Slecht nieuws dus voor Dumoulin en Valverde. Of hebben beiden nog wat over? 

    Want Andersen is op. Het is nu aan Dumoulin en Valverde. Ze zijn nog met z'n tweeën. 

  15. Nog 15 kilometer: Dumoulin - Valverde samen

    Valverde en Dumoulin zijn samen op de slotklim. Gaan de twee klassementsrenners samenwerken? Kunnen ze voorblijven op een jagende Sky-ploeg? De Britse ploeg is nog bijna compleet. En we weten: ze rijden op hun wattagemeters. Ze weten precies hoe diep ze kunnen gaan. Hoe lang ze op kop kunnen rijden. 

    Volgens de tijdmeting van de Tour is de voorsprong van de twee zo'n 45 seconden. 

  16. Naar de laatste klim: klopt de tijdsmeting?

    We geven u zo het overzicht, bij het begin van de laatste klim naar La Rosière. Er is een kopgroep, een achtervolgend duo met Valverde. En daar achter zou Tom Dumoulin toch een voorsprong van bijna een halve minuut hebben gepakt op andere klassementsrenners. 

    De klim: 17,6 kilometer met een gemiddeld stijgingspercentage van 5,8 procent. 

  17. Dumoulin in de afdaling

    En wat zien we daar achter? Tom Dumoulin! In de aanval. In de afdaling. We raden het niemand aan, zo hard naar beneden storten als de Nederlandse kopman van Sunweb. Het zal geen grote voorsprong worden, maar toch: de druk op de achtervolgende Sky-mannen wordt opgevoerd. 

    En iedere voorsprong die Dumoulin meeneemt naar de slotklim is meegenomen. Wie we zeker niet moeten vergeten te noemen: Dumoulins teamgenoot Andersen. Op naar de slotklim.

  18. Frank op de fiets

    Dat waren onheilspellende slowmotionbeelden. Een Factorfiets, lichtblauw en eenzaam, tegen de vangrail van boomstammen. In een scherpe bocht. Maar hij zit weer op de fiets. Een opluchting.

  19. Virtueel in het geel

    Alejandro Valverde rijdt virtueel in het geel. De laatste keer dat hij de leiderstrui droeg was tien jaar geleden. Hij won toen de openingsetappe van de Tour. 

  20. In de afdaling: Dumoulin op kop

    Nu op kop van de het groepje favorieten in de afdaling: Tom Dumoulin. Hij geeft gas. Nee, bang is hij zeker niet. Wat is zijn plan? Valverde terughalen? Of uit de problemen blijven?  Ze zijn op weg naar de slotklim. Daar ligt de finish bergop. 

    Is het minuutje dat Valverde voorsprong heeft genoeg? We gokken van niet.

  21. In de afdaling

    Alejandro Valverde is boven. Met teamgenoot Soler. Nu in de afdaling naar de laatste klim. Kan de Spanjaard nog uitlopen op de groep favorieten? 

    Daar rijdt Nibali vooraan. Met in zijn wiel: Tom Dumoulin. Hun achterstand iets meer dan een minuut.

  22. Nog 41 kilometer: Bahrein vooruit

    En nu twee nieuwe renners voor de Sky-trein uit: Pellizotti en Vincenzo Nibali voor Bahrein Merida. Gaat Nibali dan zo zelf ook nog in de aanval? 

    Het peloton wordt kleiner en kleiner. Aan de achterkant verliest Dumoulin zijn knechten: Ten Dam en Geschke. Wel nog aanwezig: Tom Dumoulin en Steven Kruijswijk. Niet meer: Mollema. 

  23. Nog 45 kilometer: peloton boven

    En het peloton is ook boven op de Col du Pré. Nu volgt een korte afdaling en begint al de Cormet de Roseland, ook bult van zo'n 5,7 kilometer lang. Niet supersteil. Maar Valverde zal niet meer stilvallen met zijn teamgenoot Soler. 

    Gaan daar achter nog andere klassementsmannen ten aanval? 

    Alejandro ValverdeBeeld EPA
  24. Valverde krijgt hulp van Soler

    In de kopgroep reed nog Marc Soler, Movistar-knecht. Hij wacht op Alejandro Valverde. Het tempo gaat omhoog. Met z'n tweeën nu in gevecht tegen het peloton, waar Sky voorop rijdt. 

  25. Alaphilippe uit de kopgroep

    Dit hadden we niet aan zien komen: Alaphilippe leek toch, net als gisteren, de beste klimmer van de dag. Hij rijdt in de bolletjestrui en moet nu de kopgroep laten gaan. Daar rijden de teamgenoten van Barguil op kop. Dan gaat die andere Fransman zo waarschijnlijk de punten pakken.

    In het peloton bepaalt Sky weer het tempo. Valverde loopt langzaam uit naar zo'n 30 seconden voorsprong. 

  26. Nog 54 kilometer: aanval Valverde

    En daar is de  eerste Movistar-aanval! Alejandro Valverde. En wat gaat Sky dan doen? Achtervolgen? Of reageert er zo een andere klassementsrenner? 

    38 jaar is Valverde. Een veelwinnaar. De man die hard omhoog kan rijden op de Muur van Hoei. Maar ook lang mee kan in de lange beklimmingen.

    Om moedeloos van te worden voor de aanvallers: al die Sky-renners in de achtervolging. Moscon, Kwiatkowski, Castroviejo, Thomas. 

    Blijft Valverde weg tot de top? 

  27. Nog 55 kilometer: Mollema in de problemen

    Het lijkt er op dat het over is met de klassementsambities van Bauke Mollema (Trek). Zonde. Hij was in vorm. De montere Groninger houdt van de Tour. Vorig jaar nog won hij een etappe na een schitterende solo, want kopman was toen Alberto Contador. Dit jaar mocht hij weer voor eigen kansen.

    Maar de rug doet zeer. Die zit vol met blauwe plekken, de erfenis van een val op een kasseienstrook in Noord-Frankrijk, afgelopen zondag.

    Plan B, nu misschien? Deze week sparen en misschien nog een keer voor een etappezege gaan in de derde week? 

    Ook in de problemen: Rigoberto Uran, de nummer twee van vorig jaar. Ook hij is gevallen in de etappe zondag.

  28. Waar is Sky?

    Eindelijk, nieuwe kleuren op de kop van het peloton. Het lichtblauw van Movistar nu. Althans, één Movistar-renner, de oude sprinter Bennati. Plaagstootje dus. Komen er meer ploegen naar voren?  

    Nee, Movistar breidt uit met Amador en Landa vooraan. Komt er zo dan al een aanval van Quintana? 

  29. Op achterstand Dylan Groenewegen

    Hij rijdt al een eind op achterstand, Dylan Groenewegen. Deze Tour tweevoudig etappewinnaar. Uit de column van Iwan Tol, wielerverslaggever in Frankrijk: 'Bij Lotto-Jumbo denken ze dat zijn succes te verklaren is door hun wetenschappelijke aanpak. Laat ze vooral in die waan. De werkelijke reden achter de twee Tourzeges van Groenwegen heeft vier poten en een lieve snuit. Want een sterke vrouw is belangrijk, maar nog belangrijker is dat zij ook tevreden is. Bedankt, Binkie.'

  30. Nog 62,5 kilometer: grote kopgroep

    Er is weer een grote kopgroep samen. Het trio Barguil, De Gendt en Alaphilippe hebben al laten zien met goede benen te zijn vertrokken in Albertville. Gaan zij zo weer in de aanval? En zijn er nog andere renners die aan kunnen sluiten? 

    Het peloton rijdt het een ruimte 5,5 minuut achter de koplopers.

  31. Wielerliedjes

    Speciaal voor deze Tour heeft Excelsior Recordings een playlist gemaakt met louter fietsliederen. Journalisten Nando Boers en Bert Wagendorp maakten een selectie en introduceren dagelijks de mooiste liedjes over fietsen. 

    Vandaag: The Kik – Van wie hij was en wie hij is

    'The Kik van frontman Dave von Raven schreef dit lied voor een documentaire van Ari Deelder over Willem Koopman, in Rotterdam beter bekend als Willem de Wielrenner. Koopman was ooit een veelbelovend baanrenner die zelfs een keer Nederlands kampioen werd. Daarna raakte hij door dope en drugs volledig van het padje. Tegenwoordig zwerft hij op zijn racefiets door de stad.'


  32. Volgende klim: Col du Pré

    Op naar de volgende klim, de Col du Pré. Een berg van de buitencategorie: 12,76 kilometer met een gemiddeld stijgingspercentage van 7,7 procent. Gaat het trio De Gendt, Barguil en Alaphilippe weg blijven? Of komt de grote achtervolgende groep nog terug? 

    En misschien nog wel belangrijker: onbrandt hier de strijd tussen de klassementsrenners? 

    Profiel beklimmingBeeld VK
  33. Ook boven: het peloton

    Het peloton houdt zich rustig op de zware Montée de Bisanne, een klim van de buitencategorie. Wat we wel zien: Bauke Mollema die het moeilijk heeft achter in de groep met favorieten. 

    Wielerverslaggever Rob Gollin zocht de Groninger gisteren op. Zijn rug vol blauwe plekken, opgelopen in de kasseienrit van zondag. ‘Ik hoop dat de blessure elke dag verbetert', zei hij. Voralsnog lijkt het er op dat hij de pijn nog steeds voelt.

    Want Mollema gaf al aan: op de pedalen staan deed te veel pijn. In de afdaling moet hij het peloton laten gaan.

  34. Boven: Alaphilippe pakt punten

    Het was te verwachten: een strijd om de bergpunten tussen Alaphilippe en Barguil, de winnaar van de bolletjestrui van vorig jaar. 

    Als eerste boven op de eerste klim: Alaphilippe, die ogenschijnlijk zonder moeite zijn landgenoot van zich af houdt. Daar niet ver achter De Gendt. Gaan deze drie dan voorlopig de kopgroep vormen? Daar lijkt het wel op. 

  35. Nog 90 kilometer: koplopers

    Er zijn in ieder geval al vier man los: Warren Barguil (Fortuneo), Romain Sicard (Direct Energie), Damiano Caruso (BMC) en David Navarro (Cofidis).

    In de achtervolging: Julien Alaphilippe, de etappewinnaar van gisteren die in de bolletjestrui rijdt. Hij jaagt op Barguil, want beide Fransmannen hebben hun zinnen gezet op het bergklassement, vorig jaar nog gewonnen door Barguil - toen in dienst van Sunweb.

    Update: terwijl we tikken sluiten Alaphilippe en Tejay van Garderen (BMC) al aan bij het eerdergenoemde viertal. Deze eerste klim is er een van de buitencategorie. Dat betekent dubbele punten op de top. 

  36. Wat zegt Kruijswijk?

    Steven Kruijswijk oogt fris. Monter. In vorm. Op de kasseien zat hij iedere keer attent voorin. En ook gisteren kende hij geen zwakke momenten. Ogenschijnlijk dan. Voor de etappe deed hij zijn verhaal bij de NOS. 'Ik kan het mis hebben maar ik verwacht nog geen vuurwerk. Het wordt volgens mij wachten tot de laatste klim.'

    Die slotklim, naar skidomein La Rosière, is niet de lastigste van de dag. 'Toch lag het daar in de Dauphiné redelijk uit elkaar. Ik denk wel dat het mogelijk is hier wat tijd te pakken, maar de verschillen zullen niet heel groot zijn. Het is voor mij gewoon kijken hoe de benen zijn in de finale. Net als gisteren. Het lijkt misschien of renners niet willen aanvallen, maar het is meer een kwestie van niet kunnen. Je moet afwachten en je kansen pakken als ze er liggen, maar niet aanvallen om aan te vallen.'

  37. Nog 95 kilometer: kopgroepen

    Er gebeurt van alles. Zelfs de Franse cameramotoren hebben moeite het allemaal in beeld te brengen. Er zijn allerlei groepjes weggereden uit het peloton. Hopende in de kopgroep van de dag terecht te komen. We houden het goed in de gaten en komen zo met een overzicht. Hopen we.

  38. Er is beeld: aanvallen verwacht

    Het Tourpeloton, met nog 165 renners aan boord, is iets na 14.00 uur vanuit Albertville vertrokken voor een korte maar loodzware bergrit. Vier Alpencols staan op het programma. Op de laatste, de klim naar skiresort La Rosière Espace San Bernardo, is de finishstreep getrokken. Het is de eerste keer deze ronde dat de aankomst op een berg ligt. De eerste renners worden er verwacht rond kwart over vijf. 

    Tom Dumoulin, twee maanden geleden nog tweede in de Giro d'Italia, verwacht aanvallen, zei hij voorafgaand aan de etappe. 'Movistar gaat op de slotklim zeker de kaarten op tafel gooien', voorspelde de kopman van Sunweb.

    Movistar is de ploeg met de klassementsrenners Nairo Quintana, Alejandro Valverde en Mikel Landa. 'Ik verwacht iets van ze, maar of ze dat al voor de laatste klim doen, weet ik niet. Ik ben er wel op bedacht. Maar Sky heeft zo veel sterkte getoond. Dat werkt afschrikwekkend. Valverde kon bijna niet volgen.'

    Dumoulin beperkte zich dinsdag tot volgen. 'Zo lang ik mee kan is het voor mij niet slecht, maar ik wil wel ergens tijd terugpakken. Geraint Thomas staat bijvoorbeeld een minuut en 20 seconden voor me. En er staan er meer tussen. Ik hoop vandaag al iets te kunnen doen, maar het ligt aan de benen. Ik vind dit soort korte ritjes wel leuk, maar ook super zwaar.'

  39. Voorbeschouwing etappe 11

    Na de eerste Alpenrit in deze Tour de France volgt vandaag de eerste etappe met een aankomst bergop. Het is een korte rit, slechts 108 kilometer, maar zwaar. Onderweg liggen twee cols van de buitencategorie en één van de tweede categorie. De aankomst op La Rosière is ingeschaald in de eerste categorie. Het is een klim van 17,6 kilometer met een gemiddeld stijgingspercentage van 5,8 procent.

    De start van de rit is pas rond de klok van tweeën in Albertville, bekend van de Olympische Spelen van 1992. In 2012 en 2016 gingen er nog bergetappes van start met respectievelijk de Fransen Pierre Rolland en Romain Bardet als winnaars. Onderweg wacht het peloton eerst de Montée de Bisanne, ruim 12 kilometer lang tegen een gemiddeld stijgingspercentage van 8,2 procent. Daarna volgt een voor de Tour nieuwe berg, de Col du Pré, die leidt naar een hoogte van 1748 meter. Na een korte afdaling gaat het verder met Cormet de Roselend van de tweede categorie.

    Finishplaats en skiresort La Rosière Espace San Bernardo is voor het eerst in het routeschema van de Tour opgenomen.

    Profiel etappe 11Beeld Infografieken Nederland
  40. Over gisteren: Dylan Groenewegen

    Het wordt al wat frisser in het wintersportdorp Le Grand-Bornand, waar de teambus van Lotto-Jumbo staat geparkeerd. De meeste renners zijn binnen na rit tien in de Tour. Het wachten is nog op nummer 163: Dylan Groenewegen.

    Wielerverslaggever Iwan Tol vangt Groenewegen op bij de busDe sprinter is twee dagen eerder zwaar ten val gekomen in de etappe naar Roubaix. Behalve een reeks schaafwonden liep hij daarbij ook een gekneusde linkerknie op. Ergens aan de staart van de wedstrijd is hij nu aan het spartelen om op tijd te komen.

    Dan klinkt plotseling applaus. Daar komt Dylan Groenewegen aanrijden. 28 seconden voordat het doek zou vallen, heeft hij zijn wiel over de streep gedrukt.

    Dylan Groenewegen na val tijdens de kasseienetappe van zondag.Beeld Klaas Jan van der Weij
  41. Over gisteren: Tom Dumoulin

    Het liefst was Tom Dumoulin in de slotfase van de eerste bergetappe nog even in de aanval gegaan. 'Maar op de laatste klim stond er veel tegenwind', zei hij voor de camera van de NOS. 'Een aantal renners, waaronder ik, wilde het wel proberen. Maar met zo veel wind en vijf renners van Sky achter je heeft dat niet zo veel zin. Dan kan je beter de krachten sparen.'

    Dumoulin handhaafde zich zonder al te veel problemen in het groepje met favorieten. 'Dit is wel prima voor mij', zei Dumoulin. 'Ik zat er goed bij. Maar ik denk dat we nog niet al te veel conclusies kunnen trekken. Met tegenwind op de slotklim en een ploeg als Sky was het gewoon moeilijk.'

    Dumoulin in het wiel van SkyBeeld Photo News
  42. Over gisteren: Robert Gesink

    Robert Gesink ging in gisteren al vroeg in de aanval. De klimmer van LottoNL-Jumbo maakte een goede indruk, maar miste de explosiviteit om de Fransman Julian Alaphilippe van de ritzege af te kunnen houden.

    'Het was de afspraak dat ik mee zou gaan met de groep vluchters',  zei hij voor de camera van de NOS. 'Maar misschien liggen de komende twee etappes mij wel beter.'

    'Voor mij is beter als de renners wat vermoeider raken", vervolgde Gesink. 'Nu is iedereen fris en springt Alaphilippe nog alle kanten op. Hij is een explosief mannetje. Ik moet het meer van het slopen hebben. Maar ik was goed en scherp. Mijn niveau is echt wel goed.'

    Gesink wil snel weer in de aanval tijdens een bergrit. 'Daarom heb ik mezelf gespaard. Aan de voet van de laatste klim zag ik dat het niet meer werkte in mijn groepje. Toen heb ik het rustig gedaan.'