Luister naar

België is wat het niet is

Nieuws
Kelly Keasberry • redacteur bij het Vlaamse christelijk opinieblad Tertio masterstudent journalistiek in Antwerpen •
woensdag 18 juli 2018 om 03:00
De afgelopen week kleurde Brussel spontaan rood. Miljoenen mensen kwamen samen om het nationale voetbalteam te bedanken. Voor even leek dat kleine bufferstaatje één.
De afgelopen week kleurde Brussel spontaan rood. Miljoenen mensen kwamen samen om het nationale voetbalteam te bedanken. Voor even leek dat kleine bufferstaatje één. epa / Stephanie Lecocq

Na vele spannende wedstrijden heeft het lot beslist. Frankrijk is wereldkampioen!

Ook in Spanje gaat dat niet ongemerkt voorbij. Toen Frankrijk tegen België speelde, kleurden de straten in de badplaats Roses spontaan blauw-wit-rood. Je zou haast vergeten dat er ook nog Belgen waren.

Op dinsdag 10 juli namen de Rode Duivels het op tegen les Bleus. Samen met mijn zes mannen (manlief en vijf jongens) zocht ik een pizzarestaurant op in Roses. Dat er Fransen waren, werd direct duidelijk. ‘Allez les Bleus! Allez les Bleus!’, klonk het overal. Groepen jongeren trokken de straat op, luid zingend en dansend met de Franse driekleur. Belgische vlaggen werden begroet met medelijden of hoongelach. Nog ver voor de eindstand was de zaak voor onze zuiderburen blijkbaar al beslist. Geen schijn van kans voor de Belgen. Al was het alleen al omdat Belgen nu eenmaal geen Fransen zijn.

Toegegeven: daar zit een kleine kern van waarheid in. België werd oorspronkelijk gecreëerd als bufferstaat tussen Frankrijk, Groot-Brittannië en Nederland. Het was een kunstmatige natie, die nooit echt een eenheid werd. Als het tweetalige Brussel niet de navel was geweest, was België waarschijnlijk allang van de kaart verdwenen.

Toch is het alsof de Rode Duvel ermee speelt. Want tot ongenoegen van een legertje flaminganten en separatisten, bestaat het ‘Belgenlandje’ nog steeds. Toen Carles Puigdemont de onafhankelijkheid van Catalonië uitriep, hielden ze even de adem in. Maar de enige winst die Puigdemont boekte, was dat een hamproducent zijn producten van het label Pig Demont voorzag. Een onafhankelijk Catalonië kwam er nooit.

Evenzo kwam het nooit tot een wereldkampioenschap voor de Rode Duivels. Toch kon de Vlaamse Leeuw die N-VA-politicus Bart de Wever aan zijn huis hing, in plaats van de Belgische vlag, niet voorkomen dat België het ver schopte. De afgelopen week kleurde Brussel spontaan rood. Miljoenen mensen kwamen samen om het nationale voetbalteam te bedanken. Frans­taligen en Vlamingen vielen elkaar in de armen. Voor even leek dat kleine bufferstaatje één.

De Belgen juichten niet alleen. Ze maakten ook grappen over hun buren. Nederland, dat zelfverklaarde gidsland, met een oranjeleger dat jammerlijk achter het net bleef steken. En die chauvinistische Fransen: had Kroatië hen nu maar een toontje lager laten zingen.

Separatisten kunnen enkel hopen dat de voetbalgekte snel weer overwaait. Maar de kans is groot dat de Rode Duivels meer voor het land hebben gedaan dan kibbelende politici in twintig jaar. Plotseling dringt het besef door van wat bindt. De essentie van het Belgenlandje bestaat toch vooral uit dat wat het niet is. Een Belg kan nog zo op zijn land vitten, als het erop aankomt, is hij er trots op noch Nederlander noch Fransman te zijn.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Omdat Iran nog altijd een handelspartner is van de EU, bestaat de indruk dat dat een rol speelt om de Iraanse Revolutionaire Garde niet op de Europese terreurlijst te zetten.

Gênante en bureaucratische vertoning bij Europese aanpak van Iraanse Revolutionaire Garde

In de Europese discussie over het aanpakken van de Iraanse Revolutionaire Garde voert volgens Freek Vergeer de koopmansgeest de boventoon. Met Iran valt geld te verdienen.

Het bezit van de auto zorgt in mijn geval voor een mildere houding: je kunt niet alle wereldproblemen in je eentje oplossen.

Van treinreiziger naar filerijder. Wat het bezit van een Volkswagen Up met mijn wereldbeeld doet

Lange tijd zei Carin Slotboom tegen autorijders: ‘wat geeft jou het recht om auto te rijden, terwijl je weet dat de invloed op de omgeving slecht is?’ Ze heeft nu ruim een half jaar zelf een auto en maakt de balans op.

Nederland neemt met zo'n 5000 militairen deel aan de NAVO-oefening Steadfast, waar in totaal 90.000 militairen uit 32 landen aan meedoen. Hier vindt een oversteek van de IJssel plaats.

Dienstplicht alleen voor jongeren? Stel de héle maatschappij in dienst van Defensie

Een oorlogseconomie klinkt eng, maar het gebrek aan zo’n economie is veel zorgelijker, betoogt militair Herwin Meerveld. Hij vindt dat je de dienstplicht veel breder moet zien.

NSC wil dat de overheid regelt dat werkgevers medewerkers aanspreken op welke dag ze naar kantoor komen, om zo de verkeersdrukte te spreiden.

Voorschriften, regels en wetten maken mensen en ondernemingen kapot, zegt Frank van den heuvel

Wanneer stopt de drang bij de overheid naar registratie, regels en controle? Ondernemers zijn volgens Frank van den Heuvel woest en wanhopig. Dit is de reden dat mensen klaar zijn met ‘Den Haag’.

We maken de mooie hoofdstukken van het leven tot kostbare herinneringen.

Liefdevol ontvlechten bij een echtscheiding is mogelijk: erken elkaars menselijkheid

Midden in de storm van een echtscheiding is het mogelijk samen te kiezen voor een proces van liefdevol ontvlechten, stelt voorganger en therapeut Martin de Jong.

Theo Basoski: 'In de beleving van veel jongeren ligt er een heel groot accent op het ene moment van openbare geloofsbelijdenis. Dat werkt onnodig drempelverhogend.'

Het kerkelijke gebruik van de openbare geloofsbelijdenis heeft in deze tijd ook keerzijde

Mooi dat jonge mensen belijdenis van hun geloof afleggen. Maar het gebruik van openbare geloofsbelijdenis, zoals die in veel protestantse kerken bekend is, heeft ook nadelen, stelt studentenpastor Theo Basoski.