Direct naar artikelinhoud
Nieuws

Rechtbank in Spanje liet Karim B. vrij met een borgsom van 50.000 euro, nu is het crimineel kopstuk spoorloos

De Nederlands crimineel Karim B., die begin dit jaar in Spanje werd gearresteerd, is weer voortvluchtig. Hij werd op borgtocht vrijgelaten en moest zijn paspoort inleveren, maar is inmiddels spoorloos. De Spaanse minister van Justitie Félix Bolaños bevestigt de berichtgeving en noemt de ontwikkelingen ‘zorgwekkend’.

en
Karim B. bij zijn aanhouding in Spanje.Beeld Policia Nacional Spanje

Karim B. had zich een week geleden moeten melden bij de rechtbank in Málaga, maar daar verscheen hij niet. De politie heeft geen idee waar hij is. Justitie had al bezwaar gemaakt tegen de borgtocht van B. omdat het risico bestond dat hij op de vlucht zou slaan. Toch besloot een rechtbank in Malaga om hem tegen een bedrag van 50.000 euro vrij te laten.

Karim B. meldde zich in januari zelf bij de politiena een grootschalige actiedag van de Spaanse politie. B. is de hoofdverdachte in een grote witwaszaak, waarbij de opsporingsdiensten beslag legden op liefst 172 panden ter waarde van 50 miljoen euro en bijna 3 miljoen euro op bankrekeningen. In Nederland is hij vooral bekend als de oudere broer van de beruchte cokehandelaar Samir ‘Scarface’ B., die in 2014 in Spanje werd geliquideerd.

Witwaszaak

Karim B., die deels de plek van zijn jonge broer zou hebben ingenomen, wordt nu zelf ook in verband gebracht met grootschalige, internationale drugshandel. Het gaat daarbij om een zaak rond de Haagse broers Faissal en Mohamed N., die op de Nationale Opsporingslijst staat. Nadat Karim B. in Spanje was aangehouden, heeft justitie onmiddellijk om zijn overlevering gevraagd.

Mocht hij in de Spaanse witwaszaak op vrije voeten komen – wat uiteindelijk ook gebeurde – dan was de bedoeling dat hij opnieuw vast zou worden gezet om te worden overgedragen aan Nederland. “Waarom dat niet is gebeurd, is ons onbekend,” laat het OM weten in een schriftelijke reactie. In Spanje moet een rechter zich nog buigen over de vraag of B. kan worden uitgeleverd. “Op dit moment zijn we in afwachting van de beslissing op dat verzoek,” aldus het Openbaar Ministerie (OM).

In Spanje in het verhaal rond Karim B. groot nieuws. Aan zijn arrestatie ging vijf jaar onderzoek vooraf vanwege de ingewikkelde constructie die mogelijk werden gebruikt om drugswinsten wit te wassen. En dus moest minister van justitie Félix Bolaños uitleg geven. “Het is zorgwekkend nieuws,” reageerde Bolaños tijdens een persconferentie. Volgens hem is het doel van de opsporingsdiensten om hem weer zo snel mogelijk opnieuw voor de rechter te brengen. Spaanse media spraken dan ook over een klopjacht op Karim B.

Conflict

Zoals gezegd is Karim B. de oudere broer van Samir ‘Scarface’ B. Die laatste werd gezien als een van de eerste ‘cokemiljardairs’, tot hij in 2014 in een restaurant in Benahavis, aan de Spaanse zuidkust werd geliquideerd. Samir was bij een etentje aanwezig, net als enkele andere hoofdrolspelers uit de top van het Amsterdamse drugsmilieu. Opvallend genoeg liepen zij na de schietpartij rustig weg, wat de politie deed vermoeden dat hij was ‘weggetipt’.

Opsporingsinstanties gaan er vanuit dat Samir B. in een conflict was geraakt met de organisatie van onder meer Ridouan Taghi en zijn compagnon Rico R., alias Rico de Chileen. Daarna, zo blijkt uit onderschepte berichten die politie en justitie hebben, zou de jacht zich hebben verplaatst naar Karim. Het vermoeden bestond dat die de drugsorganisatie van zijn broer zou hebben overgenomen.