Economie eurozone in recessie na krimp in slotkwartaal 2023

Nieuws
De economie van de eurozone is in de laatste drie maanden van vorig jaar toch in een recessie terechtgekomen. In het vierde kwartaal van 2023 was sprake van een krimp van 0,1 procent, meldt het Europese statistiekbureau Eurostat op basis van nieuwe gegevens.
anp
vrijdag 19 april 2024 om 13:09
Afbeelding
beeld anp

Bij een eerdere schatting in maart werd nog uitgegaan van een nulgroei in het slotkwartaal van 2023. In het derde kwartaal van vorig jaar kromp de economie in het eurogebied ook al met 0,1 procent. Van een recessie is sprake bij twee kwartalen van economische krimp op rij.

Duitsland, de grootste economie van het eurogebied, kende in het vierde kwartaal een krimp van 0,3 procent, na een nulgroei in het derde kwartaal. De Franse economie, de tweede van de eurozone, groeide daarentegen in het laatste kwartaal met 0,1 procent, na een nulgroei een kwartaal eerder. De Nederlandse economie wist in het laatste kwartaal van 2023 met 0,4 procent te groeien, na een krimp in de voorgaande drie kwartalen.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Gazprom lijdt eerste jaarverlies sinds 1999

Gazprom heeft vorig jaar voor het eerst sinds 1999 een verlies geleden. Na de grootschalige inval van Rusland in Oekraïne verkocht het Russische staatsgasbedrijf steeds minder gas aan Europa, waarmee een lucratieve exportmarkt is weggevallen.

Afbeelding

Media: filmdivisie Sony heeft interesse in Paramount

De filmtak van Sony is geïnteresseerd in een overname van branchegenoot Paramount Global, bekend van de filmstudio en televisiezenders als CBS, MTV en Nickelodeon.

Afbeelding

VN: wederopbouw Gaza kost tientallen miljarden

De Verenigde Naties verwachten dat de wederopbouw van de Gazastrook tientallen miljarden dollars gaat kosten. 'De verwoestingen zijn enorm en ongekend', zei assistent-secretaris-generaal Abdallah al-Dardari.

Afbeelding

EU legt netwerk bloot dat Russische propaganda witwast

De Europese Unie en Spanje hebben een netwerk blootgelegd van websites die een sleutelrol zouden spelen in het verspreiden van Russische propaganda.

Afbeelding

Shell-topman nu niet bezig met beursnotering in New York

Olie- en gasconcern Shell heeft vooralsnog geen plannen om de beurs van Londen te verlaten voor New York. 'Daar voeren wij op dit moment geen discussie over', zegt topman Wael Sawan in een toelichting op zijn resultaten.

Afbeelding

Grande en Swift helpen muziekconcern UMG aan betere resultaten

Muziekconcern Universal Music Group (UMG), dat tal van platenlabels beheert, heeft in de eerste drie maanden meer verdiend aan de muziek van bekende artiesten. De omzet steeg onder andere dankzij succesvolle releases van Taylor Swift, Ariana Grande en Noah Kahan.