EU vaardigt sancties uit tegen kolonisten Westoever

Nieuws
De Europese Unie legt voor het eerst sancties op aan Israëlische kolonisten om gewelddadigheden tegen Palestijnen.
anp
vrijdag 19 april 2024 om 13:52 aangepast 15:53
Afbeelding
beeld anp

De sancties zijn gericht tegen vier individuen en twee organisaties die verantwoordelijk zijn voor geweld tegen Palestijnen op de Westelijke Jordaanoever en in Oost-Jeruzalem. De kolonisten mogen door de sancties de Europese Unie niet meer in. Ook mogen ze geen zaken meer doen met EU-burgers en hun tegoeden en rekeningen die ze in de EU hebben worden bevroren.

De personen en organisaties krijgen de sancties opgelegd vanwege diverse misdrijven, waaronder martelingen en vernederingen en het onrechtmatig in gebruik nemen of binnentreden van woningen. Een van de organisaties op de lijst is de radicale jongerenbeweging Hilltop Youth, Heuveltop Jeugd, "van wie de leden bekend staan om hun geweld tegen Palestijnen en hun dorpen op de Westelijke Jordaanoever", aldus het persbericht van de EU-landen. Twee leiders van deze groep, die betrokken waren bij dodelijke aanvallen op Palestijnen, staan bovendien nog apart vermeld op de sanctielijst.

Schriftelijke procedure

De maatregelen zijn opgelegd onder het EU-sanctieregime dat is bedoeld om schendingen van mensenrechten te bestraffen. De overeenkomst werd vrijdag afgerond via een schriftelijke procedure die lidstaten de mogelijkheid geeft om beslissingen te nemen over dringende zaken zonder eerst ministers naar Brussel te sturen.

Het besluit volgt op soortgelijke stappen door de Verenigde Staten en Groot-Brittannië. De sancties lagen al langer op tafel, maar hadden de instemming nodig van alle 27 EU-lidstaten. De Hongaarse regering blokkeerde het besluit tot vorige maand.

Eerste stap

In een reactie zegt demissionair minister van Buitenlandse Zaken Hanke Bruins Slot: "We hebben al langer grote zorgen over gewelddadige acties van kolonisten tegen Palestijnse inwoners van de Westelijke Jordaanoever. De afgelopen week is sprake van een nieuwe en ernstige toename van kolonistengeweld, waarbij ook dodelijke slachtoffers zijn gevallen. Dit moet stoppen. De vandaag aangenomen sancties zijn een belangrijke eerste stap van de EU om hiertegen op te treden. Ik zal me er voor inzetten dat er meer individuen en organisaties gesanctioneerd worden."

Ze wijst erop dat het kolonistengeweld voor toenemende spanningen zorgt op de Westelijke Jordaanoever. "Het is ook in het belang van Israël om hier actief tegen op te treden om de situatie op de Westelijke Jordaanoever niet verder te laten escaleren."

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Leider Griekse neonazipartij Gouden Dageraad komt vervroegd vrij

Nikolaos Michaloliakos, de leider van de beruchte Griekse neonazipartij Gouden Dageraad, komt vervroegd vrij. Hij zat sinds 2020 een celstraf van 13,5 jaar uit, onder meer voor het runnen van een criminele organisatie die verantwoordelijk wordt gehouden voor moorden en aanvalle..

Afbeelding

Israël geeft reiswaarschuwing af voor Eurovisie Songfestival

Israël heeft een reiswaarschuwing afgegeven voor burgers die naar het Eurovisie Songfestival in Zweden willen. De Nationale Veiligheidsraad van Israël zei dat terroristen Israëliërs daar als een doelwit kunnen zien.

Afbeelding

Maaltijdbezorger DoorDash onderuit op Wall Street na cijfers

DoorDash behoorde donderdag tot de grote verliezers op de aandelenbeurzen in New York. De concurrent van Thuisbezorgd-moederbedrijf Just Eat Takeaway zag de omzet en de orders stijgen in het afgelopen kwartaal, maar leed meer verlies dan verwacht.

Afbeelding

Derdelanders kunnen verblijfssticker vanaf 6 mei ophalen

De zogenoemde derdelanders uit Oekraïne die in Nederland verblijven kunnen vanaf maandag 6 mei een verblijfssticker ophalen. Dit meldt de IND. Deze sticker kunnen zij in hun paspoort plakken, net als Oekraïners met een tijdelijke verblijfsvergunning.

Afbeelding

Voormalig topman PostNL België: er valt mij niets te verwijten

Rudy van Rillaer, de oud-topman van PostNL België, hoorde donderdag in de rechtbank van Antwerpen vrijspraak tegen zich eisen. Twee jaar geleden hebben de Belgische autoriteiten hem nog korte tijd vastgezet, vanwege zijn mogelijke betrokkenheid bij misstanden binnen het bedrijf..

Afbeelding

Overwinning voor chemieconcern Monsanto, miljoenenboete vernietigd

Het hof van beroep van de Amerikaanse staat Washington heeft woensdag een vonnis van 185 miljoen dollar tegen chemieconcern Monsanto, onderdeel van het Duitse Bayer, vernietigd.