Jetten wacht formatieoverleg af, ziet wel kans GL-PvdA en VVD

Nieuws
D66-leider Rob Jetten wacht af waar de formerende partijen mee komen, maar mocht het toch stuklopen tussen de PVV, VVD, NSC en BBB dan denkt hij dat eerst VVD-leider Dilan Yeşilgöz en GroenLinks-PvdA-leider Frans Timmermans "een kopje koffie moeten gaan drinken, want zij zijn allebei nodig als je naar een andere combinatie gaat kijken".
anp
vrijdag 19 april 2024 om 13:14
Afbeelding
beeld anp

Timmermans zei donderdag tegen het AD dat de formerende partijen naar "alternatieven moeten kijken" als ze er voor 1 juni niet uit zijn. Hij gaf bij Nieuwsuur ook aan dat hij de optie openhoudt om met de VVD in gesprek te gaan. Voorafgaand aan de verkiezingen vond de GroenLinks-PvdA-leider het nog ingewikkeld om met de VVD te gaan samenwerken als de liberalen groter zouden zijn. Maar de partij van Timmermans heeft een zetel meer dan de VVD en zou dan het initiatief krijgen.

Jetten wijst op de lelijke dingen die ze tijdens de campagne over elkaar hebben gezegd en denkt dat "als de lucht niet geklaard is" tussen de twee partijen het "niet zoveel zin heeft om naar alternatieve combinaties te kijken". Hij pint zich niet vast op 1 juni, zoals Timmermans doet. De D66-leider gaat uit van de deadline voor de formateurs, die tot medio mei de tijd hebben gekregen de onderhandelingen te voeren.

Jetten is "heel benieuwd naar de stand van hun gesprekken". Maar voor nu roept hij de formerende partijen op om "serieus te gaan onderhandelen in plaats van ruzie te maken via de sociale media".

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Dalende iPhone-verkopen bezorgen Apple krimpende omzet

Apple heeft in de eerste drie maanden van 2024 een lagere omzet geboekt, wat vooral te wijten was aan dalende verkopen van de iPhone. De smartphone van het Amerikaanse concern kreeg onder andere op de Chinese markt concurrentie van Huawei.

Afbeelding

Moederbedrijf van Booking.com blijft groeien en voert winst op

Booking Holdings is in de eerste maanden van het jaar harder gegroeid dan het internetbedrijf voor reizen zelf had verwacht. Het moederbedrijf van het in Amsterdam gevestigde Booking.com profiteerde van een toename van het aantal via het platform geboekte hotelovernachtingen.

Afbeelding

Turkije eist meer noodhulp Gaza voor hervatten handel met Israël

Turkije bevestigt dat het per direct alle handel met Israël staakt vanwege de situatie in de Gazastrook. Ankara zal de handel met de Israëliërs pas weer hervatten als er 'ononderbroken en voldoende' humanitaire hulp naar de Palestijnse bevolking in Gaza gaat, meldt het minister..

Afbeelding

Techbedrijven leiden beurzen in New York naar winst

Techbedrijven hebben de belangrijkste graadmeters op de aandelenbeurzen in New York hoger gezet. In de aanloop naar de publicatie van de kwartaalcijfers van Apple nam de hoop op extra winstuitkeringen door de iPhone-maker toe, na vergelijkbare stappen van Google-moederbedrijf A..

Afbeelding

Gazprom lijdt eerste jaarverlies sinds 1999

Gazprom heeft vorig jaar voor het eerst sinds 1999 een verlies geleden. Na de grootschalige inval van Rusland in Oekraïne verkocht het Russische staatsgasbedrijf steeds minder gas aan Europa, waarmee een lucratieve exportmarkt is weggevallen.

Afbeelding

Media: filmdivisie Sony heeft interesse in Paramount

De filmtak van Sony is geïnteresseerd in een overname van branchegenoot Paramount Global, bekend van de filmstudio en televisiezenders als CBS, MTV en Nickelodeon.