Waarom de christelijke visie zo anders is dan het evangelie van Rutger Bregman over morele ambitie

Opinie
Zijn martelaren en monniken mislukkelingen? Volgens Rutger Bregman, die het populaire boek Morele ambitie schreef, wel. Theoloog en bedrijfskundige Tabitha van Krimpen kijkt er anders naar. ‘Een goed leven gaat misschien niet altijd over zelf op het podium staan en oogsten.’
Tabitha van Krimpen • theoloog en bedrijfskundige
vrijdag 19 april 2024 om 13:40 aangepast 17:26
Het verspillen van talent is voor opiniemaker Rutger Bregman een van de grootste zondes.
Het verspillen van talent is voor opiniemaker Rutger Bregman een van de grootste zondes. beeld anp

Al sinds het boek verscheen, staat het in de top-3 van bestverkochte boeken: Rutger Bregmans Morele ambitie. Met zijn oproep om ‘te stoppen met het verspillen van je talent en werk te maken van je idealen’ wil hij mensen in beweging krijgen. Hij raakt een snaar en velen zoeken naar een betekenisvolle baan waarin ze bijdragen aan een betere wereld. Dat is een boodschap waar je als christen eigenlijk niet tegen kan zijn, toch? 

Wel is het belangrijk om te kijken wat er achter ‘het evangelie van Bregman’ (ND, 29 maart) zit en hoe ‘Bregmans Bijbel’ (zoals Tommy Wieringa in de Volkskrant schreef) ons een spiegel van deze tijd voorhoudt. Neem je de onuitgesproken aannames in het boek onder de loep, dan blijkt dat het evangelie van deze ‘morele ..

Dit is een opiniebijdrage. De mening van de auteur is niet per se het standpunt van de redactie. Wilt u reageren? Stuur dan een brief (maximaal 200 woorden) naar opinie@nd.nl
Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Het Chinese automerk BYD gaat in Europa auto's bouwen. Daarmee groeit in zekere zin de Chinese invloed in de Europese Unie. Maar dat geldt natuurlijk net zo goed andersom.

Het wordt alleen maar eerlijker als Chinese fabrikanten zich in Nederland gaan vestigen

Nederland moet Chinese bedrijven verwelkomen. Dan voldoen ze volgens Fred Sengers meteen aan Europese regels op het gebied van bijvoorbeeld arbeidsomstandigheden. Hoe eerlijk wil je het hebben?

Afbeelding

Turkije trekt de NAVO in de spanningen van het Midden-Oosten en dat vraagt om een nieuwe visie

Wat verwacht de Turkse president Erdogan van de NAVO en kan Mark Rutte dat, als hij secretaris-generaal wordt, waarmaken? Gerrit Steunenbrik, kenner van de verhouding tussen Turkije en Europa, legt het uit.

In andere westerse landen is een vorm van structurele steun voor de journalistiek normaal of men overweegt het. Dit in het besef van het belang van een gezonde, vrije pers.

Overheid, er zijn dringende redenen om de kwaliteitsjournalistiek te gaan ondersteunen

Een goed geïnformeerde burger is een versterking van de democratie. Er is daarom steun nodig voor kwaliteitsmedia, betoogt Rinder Sekeris en hij wil met de politiek in gesprek.

Vaccineren is politiek geworden. Maar het is altijd een medische beslissing tussen arts en patiënt. Foto: demissionair minister Hugo de Jonge op een priklocatie.

Vertrouwen in vaccins vraagt om eerlijke instanties, die het toegeven als iets nog onzeker is

Minder mensen laten zich vaccineren en dat heeft alles te maken met het gebrek aan vertrouwen in de politiek. Dat herstel je niet met politici die reclame maken voor vaccinatie, betoogt Jona Walk.

Aafke Romeijn: 'Bijna 45 jaar lang stond mijn vader daar bij de Nationale Dodenherdenking, met de kranslegging, en keken wij naar hem. Eerst met trots, later met spanning.'

Herdenk ook het leven van mensen met een twijfelachtig verhaal, zoals mijn 'ome Aart'

Schrijver en muzikant Aafke Romeijn ging op zoek naar de waarheid over 'ome Aart' die een nekschot kreeg. 'We wilden weten of we hem mochten gedenken op 4 mei, of dat hij een dader was geweest.

Singer-songwriter Taylor Swift. Over de liedteksten van haar nieuwe album zegt fan én kritisch luisteraar Daniëlle van den Brun: 'Ik hoor bijbelverhalen voorbijkomen, gebed, God en zelfs de kruisiging.

Deze christelijke fan van Taylor Swift is kritisch over nieuwe liedteksten. 'Dít zing ik niet mee'

‘Moet ze nou echt zo vaak het christelijke geloof op een niet respectvolle manier betrekken in haar nieuwe liedjes?’, verzucht Swift-fan (’swiftie’), Daniëlle van den Brun. 'Ik kan me voorstellen dat het God pijn doet.