Direct naar artikelinhoud
Nieuws

OM wil bijna 30 jaar cel voor opdrachtgever liquidatie waarbij Djordy Latumahina door blunder omkwam

Amsterdammer Noureddine H. (43) moet van justitie 29 jaar plus 9 maanden cel krijgen voor het geven van een liquidatie-opdracht waarna dj Djordy Latumahina door een blunder om het leven kwam, zijn vriendin zwaargewond raakte en kogels hun dochtertje ternauwernood misten.

Rechtbanktekening van Noureddine H. (links) op de eerste dag van zijn strafproces.Beeld ANP

De 31-jarige Latumahina reed in eenzelfde soort zwarte Mini Cooper als het beoogde doelwit, een Amsterdamse drugscrimineel.

“Door het gewelddadige en nietsontziende optreden van de verdachten is de moeder, vader, partner, dochter, overige familieleden en vrienden van Djordy Latumahina immens en onherstelbaar leed aangedaan,” zei de officier van justitie maandag in het requisitoir. “Voor de nabestaanden is het verlies van Djordy levenslang, met zijn dood is ook hun levensgeluk verwoest.”

Latumahina was op 8 oktober 2016 met zijn gezin de parkeergarage ingereden onder het appartementencomplex aan het Koningin Wilhelminaplein in Overtoomse Veld waar ze woonden, toen twee schutters het vuur op de auto openden. Hij werd door acht kogels geraakt en stierf meteen. Zijn vriendin, die naast hem zat, raakte zwaargewond. Hun twee jaar oude dochtertje, in een kinderstoeltje op de achterbank, werd op een haar na door de kogelregen gemist.

PGP-berichten

Eerder zijn al vijf andere betrokkenen bij de schokkende schietpartij tot zeer langdurige celstraffen veroordeeld – voor het medeplegen van de moord en voor pogingen tot moord op de vriendin van het slachtoffer en hun dochtertje. Die straffen liepen op tot 30 jaar (de maximale tijdelijke celstraf).

Justitie ziet volop bewijs dat Noureddine H., alias ‘Hermes’, ‘Herm’ of ‘Mous’, de opdracht gaf in ontsleutelde PGP-berichten (Pretty Good Privacy), getuigenissen en aanvullende bewijzen. Hij gaf opdrachten en beschreef ook dat hij de andere verdachten hun maandelijkse ‘lonen’ uitbetaalde.

Liquidatiepoging in Berlijn

Evenals enkele medeverdachten wordt Noureddine H. er ook van beschuldigd dat hij de beruchte Amsterdamse crimineel Naoufal F., ‘Noffel’, in de nazomer van 2015 had willen laten liquideren in Berlijn. Dat mislukte doordat F. daar niet meer verscheen toen het moordcommando hem zocht. Naoufal F. is inmiddels overigens zelf veroordeeld tot levenslang voor het aansturen van een liquidatie en een mislukt moordplan.

Bovendien speelde Noureddine H. volgens justitie een sleutelrol in de criminele organisatie met moorden als oogmerk. Hij wordt ook vervolgd voor het bezit van twee valse Oostenrijkse identiteitsbewijzen. Hij werd op 23 mei 2021 in Spanje aangehouden en op 7 juni 2021 aan Nederland overgeleverd. Sindsdien zit hij vast. Omdat de behandeling van zijn zaak te lang heeft geduurd, vraagt de aanklager geen 30 jaar cel, maar 29 jaar en 9 maanden.

Over de auteur: Paul Vugts werkt sinds 1997 voor Het Parool, met name als misdaadverslaggever. Hij schrijft boeken en maakt met Corrie Gerritsma en Wouter Laumans elke twee weken de Parool Misdaadpodcast.