Klimaatresolutie Shell sneuvelt

Nieuws
Een ruime meerderheid van de aandeelhouders van Shell heeft een resolutie afgewezen waarin strengere milieudoelstellingen aan het olie- en gasconcern worden opgelegd. Actiegroep Follow This vroeg om concrete maatstaven waarop Shell zijn doelstellingen baseert. Van de uitgebrachte stemmen was bijna 95 procent tegen.
anp
woensdag 23 mei 2018 om 03:00
Protest bij het AFAS Circustheater in Den Haag tegen Shell, tijdens de aandeelhoudersvergadering van de multinational. Deze betogers eisen dat het flexwerk bij Shell beperkt wordt en dat er meer vaste banen komen.
Protest bij het AFAS Circustheater in Den Haag tegen Shell, tijdens de aandeelhoudersvergadering van de multinational. Deze betogers eisen dat het flexwerk bij Shell beperkt wordt en dat er meer vaste banen komen. anp / Bart Maat

Den Haag

Het bestuur van Shell adviseerde aandeelhouders met klem tegen de resolutie te stemmen. Volgens topman Ben van Beurden is de nieuwe maatregel onnodig, omdat Shell al zelf veel doet voor de overstap op milieuvriendelijke energiebronnen. Daarnaast vindt de directie dat de resolutie het bedrijf te veel beperkingen zou opleggen. Dit zou dan ten koste gaan van de concurrentiekracht van Shell, wat volgens het bedrijf nadelig is voor de aandeelhouders.

Kort voor de stemming over de resolutie sprak Follow This-oprichter Mark van Baal nog van ‘misleiding’ door Shell, dat volgens hem ten onrechte beweert dat de milieuambities van het concern in lijn zijn met het klimaatakkoord van Parijs. Van Beurden schermde daarop met wetenschappelijk onderzoek van topuniversiteit MIT, dat Shells bewering zou ondersteunen.

op koers blijven

Follow This kreeg steun van verzekeraar NN. De institutionele belegger stemde voor, omdat doelstellingen zoals die in de resolutie worden voorgesteld een ‘goed middel zijn om op koers te blijven in de energietransitie’. Pensioenfonds ABP onthield zich van een stemming. De organisatie vindt het, zo kort na de presentatie van de klimaatambities van Shell, nog te vroeg om een grondige herziening te eisen.

Milieudefensie uitte harde kritiek op de uitkomst van de stemming. Volgens de actiegroep hoeft Shell zich door de nee-stem niet te houden aan het klimaatakkoord. De milieuclub kondigde begin april aan een rechtszaak tegen Shell aan te spannen wegens milieuschade.

Eerder op de dag stemden beleggers al in met het beloningsbeleid voor de directie. In de aanloop naar de aandeelhoudersvergadering klonk er nog kritiek op de beloning voor onder meer topman Van Beurden, die 8,9 miljoen euro krijgt overgemaakt, inclusief aandelen en pensioen. ISS, adviseur voor aandeelhouders, was onder meer kritisch over het beleid van Shell op het vlak van veiligheid. <

snel akkoord over Groningen

Shell verwacht snel een definitief akkoord te sluiten met de overheid over de beëindiging van aardgaswinning in Groningen.

Dat zei topman Ben van Beurden dinsdag tijdens de algemene aandeelhoudersvergadering. Shell is voor de helft eigenaar van de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM), die het aardgasveld in Groningen ontgint.

Van Beurden zei in een reactie op vragen van een Groningse boer ook dat de NAM te allen tijde zal betalen voor de aardbevingsschade die als gevolg van de gasboringen is ontstaan. Als de NAM geen geld meer heeft, zal Shell zelf de schade vergoeden. Voorlopig heeft NAM nog genoeg geld in kas voor de schadeclaims, zei hij.

Het kabinet wil de gaswinning in Groningen geleidelijk beëindigen. Minister Eric Wiebes van Economische Zaken liet in april al weten dat er voor de zomer een akkoord zou zijn met Shell en ExxonMobil, de andere aandeelhouder van de NAM.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Expats in Eindhoven spelen cricket in een park. Sinds 1 januari is een gunstige fiscale regeling voor expats versoberd. Het kabinet is bezig met plannen om bedrijven als ASML voor de regio te behouden.

Is het terecht dat bedrijven klagen over Nederland? 'Je hoort maar één kant van het verhaal'

Het kabinet doet z'n best ASML en andere bedrijven in Nederland te houden. Is Nederland voor bedrijven onaantrekkelijk geworden? Of moeten we klachten daarover met een korrel zout nemen?

De Tata-staalfabriek in IJmuiden deze week vanbinnen.

Kabinet zet in op vergroeningsplan voor Tata, dat schatkist tot 2,5 miljard kan kosten

Tata Steel moet blijven bestaan en het kabinet wil op korte termijn met het bedrijf om de tafel om afspraken te maken over versnelde vergroening. Dat mag 2,5 miljard euro kosten.

Het is niet per se moeilijk om zonder makelaar een huis te kopen of verkopen, zegt Hans André de la Porte van de Vereniging Eigen Huis.

Zonder makelaar een huis (ver)kopen: hoe doe je dat? 'Een makelaar is geen tovenaar'

Een huis kopen of verkopen zonder makelaar scheelt kosten. Maar het vraagt ook meer van kopers en verkopers. Hoe pak je dat aan en waar moet je op letten?

Algemeen directeur en medeoprichter van Roetz Tiemen ter Hoeven in de werkplaats in Amsterdam-Noord waar de sociale onderneming op duurzame wijze fietsen een tweede leven biedt.

Roetz bouwt hippe nieuwe fietsen door onderdelen te 'oogsten' van wegroestende wrakken

Waar veel oude of kapotte fietsen een lot op de schroothoop beschoren is, krijgen deze bij Roetz een nieuw leven. Zo repareert de sociale onderneming onder andere ov-fietsen van NS, met ‘geoogste’ onderdelen uit andere rijwielen.

Tjerk 't Lam en zijn vrouw Lydia in Plus-filiaal Bieshof in Dordrecht. Aanstaande maandag krijgt de winkel een nieuwe eigenaar. Zonder koopzondag ziet de ondernemer geen perspectief op lange termijn.

Tjerk stopt met zijn supermarkt, omdat hij niet op zondag open wil. 'Alles jaagt steeds meer door'

De christelijke ondernemer Tjerk ‘t Lam uit Dordrecht ziet geen toekomst meer voor zijn supermarkt zonder open te gaan op koopzondagen. Daarom stopt hij. Principieel was dat geen lastig besluit, zegt hij, maar emotioneel wel.

Gedupeerden met protestborden demonstreren op het terrein van verzekeraar Achmea. ‘Terugkijkend had klanten niet zo veel leed toegebracht mogen worden.’

De woekerpolis was het grootste financiële schandaal ooit. Kan zoiets weer gebeuren?

Met de laatste grote schikkingen in zicht, loopt de woekerpolisaffaire na dertig jaar ten einde. Hoe kon het ‘grootste financiële schandaal uit de Nederlandse geschiedenis’ zo ontsporen? En kan het weer gebeuren?