© JEFFREY GAENS

CD&V herverdeelt bevoegdheden van gedeputeerde Erik Gerits

Het Vlaams Parlement heeft woensdag een wijziging aan het provinciedecreet goedgekeurd, waardoor provincies niet langer verplicht zijn een vrijgekomen mandaat in te vullen. CD&V Limburg verdeelt de bevoegdheden van gedeputeerde Erik Gerits, die eind mei algemeen directeur van KRC Genk wordt, over de huidige CD&V-gedeputeerden Frank Smeets en Inge Moors.

CD&V wilde Erik Gerits niet meer vervangen voor de lokale verkiezingen van oktober 2018, maar volgens het provinciedecreet moet de deputatie uit zes leden bestaan. “Door de korte tijd die er rest en gezien er heel wat projecten op stapel staan, hebben we direct gezegd dat de bevoegdheden door de twee andere gedeputeerden opgevolgd konden worden”, zegt provinciaal CD&V-voorzitter Steven Matheï.

Daarvoor waren er echter aanpassingen aan het provinciedecreet nodig. “We wilden niet het risico nemen om met een ongeldige deputatie te zitten”, aldus Matheï. “Daarom hebben we minister Homans aangespoord om het decreet aan te passen, zodat alles perfect legaal kan verlopen.”

De wijziging werd woensdag bijna unaniem goedgekeurd, enkel oppositiepartij Vlaams Belang onthield zich. CD&V Limburg bevestigt dat Gerits deze legislatuur niet vervangen zal worden. “Na de verkiezingen hebben we een nieuwe deputatie, maar het is de bedoeling dat de bevoegdheden verdeeld worden over de huidige gedeputeerden.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer