Direct naar artikelinhoud
Nieuws

Navo-chef uit noodkreet naar westerse landen: geef Oekraïne wapens, ook als je ze niet echt kunt missen

Navo-landen moeten nu al uit eigen voorraad wapens aan Oekraïne leveren, zelfs als hiermee de eigen voorraad niet meer voldoet aan de Navo-afspraken. Dat heeft Navo-chef Jens Stoltenberg woensdag gezegd tijdens een persconferentie in Brussel.

Navo-chef Jens Stoltenberg.Beeld Getty Images

De 32 Navo-lidstaten hebben niet alleen afgesproken dat ten minste 2 procent van hun begroting aan defensie wordt uitgegeven, maar hebben daarnaast ook afspraken gemaakt welk land bepaald gevechtsmateriaal aankoopt en op voorraad houdt.

Wat Stoltenberg betreft nemen de Navo-landen nu dus enig risico met die afgesproken Navo-voorraad en luistert de Navo-afspraak daarover even iets minder nauw. Zoveel mogelijk weggeven aan Oekraïne ‘is nu de juiste beslissing’, aldus Stoltenberg.

De Navo-secretaris-generaal zei wel dat dit een nationale afweging is. ‘Er moet een balans zijn’ tussen Oekraïne beveiligen en ‘de toegenomen risico’s die we dan lopen voor onze eigen nationale gebeurtenissen’. Maar volgens Stoltenberg is ‘de realiteit dat Oekraïne ondersteunen en helpen om het Russische gevechtsmateriaal onklaar te maken ook onze eigen veiligheid versterkt’.

Patriotsysteem

In een Kamerdebat had demissionair premier Mark Rutte dinsdag nog gezegd dat Nederland in elk geval geen extra Patriot-luchtverdedigingssysteem uit eigen voorraad aan Oekraïne kan geven. “Dan zakken we onder de minimale eisen die we moeten stellen aan onze operationele gereedheid.”

Rutte verwees bij die gelegenheid ook naar de Navo-afspraken en vroeg zich hardop af of de voorraadnorm van de Navo wel rekening houdt met de huidige realiteit. “Je moet je afvragen: hebben we de maximale pijngrens echt opgezocht?” vroeg hij zich hardop af in de Tweede Kamer.

Oekraïne heeft dringend behoefte aan meer bescherming tegen de verwoestende Russische luchtaanvallen. Duitsland heeft daarom gezegd een extra Patriotsysteem te geven. In het Kamerdebat vroegen D66, CDA, GroenLinks-PvdA en Volt om meer te doen voor Oekraïne en of het mogelijk is voor Nederland om ook een extra Patriotsysteem te leveren.

“Defensie zegt dat het echt niet kan,” zei de premier. “Wij hebben maar een beperkt aantal Patriots.” Nederland heeft eerder wel onderdelen van de Patriot geleverd aan Oekraïne. Het ging toen niet om een volledig systeem, maar om raketten en de lanceerinrichting.

Extreem frustrerend

Rutte overlegde woensdag in Brussel met Stoltenberg, de Deense premier Mette Frederiksen en de Tsjechische premier Petr Fiala over hoe de regering in Kyiv meer verdedigingsmiddelen tegen de Russische luchtaanvallen kan krijgen.

Er zijn in Europa nog landen die wel ruimte hebben om Oekraïne te helpen. Er wordt een veelheid aan redenen gegeven om het materieel niet weg te geven, aldus Rutte. Dat is ‘extreem frustrerend’. Hij wilde niet zeggen om welke landen het gaat. (ANP)

Download de app van Het Parool

Blijf 24/7 op de hoogte: download onze mobiele app voor Android of iOS en zet in het menu meldingen aan. Lees hier hoe je onze pushberichten aanzet

Heb je een tip of opmerking voor de redactie? Stuur een bericht naar onze tiplijn.