Direct naar artikelinhoud

Vooral vreugde, maar ook tegenvallers bij loting voor middelbare school: ‘Het is niet het St. Nicolaas’

Amsterdamse achtstegroepers kregen woensdagmiddag te horen op welke middelbare school ze zijn ingeloot. Dat betekent blijdschap voor velen, maar er zijn ook teleurstellingen. ‘Het is een saai gebouw en toch een stukje verder fietsen.’

Meer dan driekwart (76,1 procent) van de basisschoolleerlingen is op de middelbare school van eerste voorkeur geplaatst.Beeld KOEN VAN WEEL / ANP
Tara Visser (12).Beeld Privebeeld

Tara Visser (12) zit op de Brede school Fiep Westendorp in Nieuw-West en gaat naar haar eerste schoolkeuze: het Gerrit van der Veen College

“Het is mijn eerste keus geworden en daar ben ik heel blij mee! Misschien mag ik van mijn ouders nu zelfs een tweede gaatje in mijn oren om dit te vieren.”

“Ik twijfelde nog een beetje over Het Amsterdams Lyceum, maar uiteindelijk heb ik toch voor het Gerrit van der Veen gekozen. Het is een leuke school waar ze ook danslessen geven: ik zit al lang op dansen en vind dat heel leuk om te doen. Ook is het lekker dichtbij. In totaal heb ik dertien scholen bezocht en dit was echt de leukste.”

Aron Lichtendonk (11).Beeld Privebeeld

Aron Lichtendonk (11) zit op De Indische Buurtschool in Oost en gaat naar zijn tweede schoolkeuze: HLZ

“Het allerliefst was ik naar het St. Nicolaaslyceum gegaan. Ik ben in totaal op veertien verschillende open dagen geweest en dit was zeker de beste school. Daar waren goede leraren en er hing ook een fijne sfeer op de open dag.”

“Nu ga ik naar HLZ: dat was mijn tweede keus. Ik heb daar met veel leerlingen en leraren gesproken en die waren allemaal erg positief. De school wordt ook verbouwd en de eerste en tweede klas krijgen straks een eigen schoolgebouw. Als ik er zo een beetje over nadenk, is het waarschijnlijk gewoon een goede school. Maar het is niet het St. Nicolaas: ik had heel erg gehoopt dat ik daarnaartoe had gemogen.”

Eline Sanders (12).Beeld -

Eline Sanders (12) zit op de 9e Montessorischool De Scholekster in Zuid en gaat naar haar zesde schoolkeuze: CSB

“De loting was heel spannend. Toen ik zag dat het uiteindelijk mijn zesde keuze werd, was ik wel heel teleurgesteld. Ik was liever naar het Spinoza Lyceum gegaan: die school is dichtbij, zag er mooi uit en ze doen daar ook veel aan musical. Het Gerrit van der Veen en MLA had ik ook hoger staan: ik kan niet precies uitleggen waarom, maar die scholen gaven mij gewoon een fijn gevoel.”

“Nu wordt het de CSB. Ik begin er een beetje aan te wennen, maar ik ben wel teleurgesteld. Het is een saai gebouw en toch een stukje verder fietsen. Ze hebben er ook leuke dingen, zoals animeren en programmeren, maar ik had liever een andere school gehad. Toch gaan we het straks vieren met taart. Want nu weten we in elk geval wat het wordt. Dat is tenminste fijn.”

Youssef Badho (12).Beeld Privebeeld

Youssef Badho (12) zit op De Indische Buurtschool in Oost en gaat naar zijn eerste schoolkeuze: College de Meer.

“Ik ben ingeloot op College de Meer. Dat stond bij mij op de eerste plek op mijn lijst, maar mijn moeder had dat per ongeluk verkeerd gedaan. Eigenlijk wilde ik graag naar Kiem Montessori. We gaan nu proberen of dat misschien toch nog kan. Kiem leek mij een fijne school: ze hebben daar eerste twee jaar geen toetsweken. Dan kan je meer oefenen, dat vind ik heel fijn. Ze hadden daar ook leuke extra vakken en veel aandacht voor sport: dat is ook belangrijk.”

“Van College de Meer weet ik niet zoveel. Mijn broer zit daar wel op school, dus van hem hoor ik wel verhalen. Het is gewoon een goede school, maar ik hoop toch naar Kiem te kunnen.”

Zara Abdolmalki (11).Beeld Privebeeld

Zara Abdolmalki (11) zit op Openbare basisschool Twiske in Noord en gaat naar haar eerste schoolkeuze: het Damstede Lyceum

“Ik ben blij dat het Damstede geworden is. Het is dichtbij: dat is gewoon handig. Ik vind het ook leuk dat het dichtbij het Buiksloot ligt, daar zijn namelijk winkels. Ik heb van vriendinnen die nu al in de eerste zitten gehoord dat het een goede school is. En ze hebben daar ook technasiumvakken: ik vind experimenteren en uitvindingen maken heel leuk, dus daar kijk ik naar uit.”

“Het Damstede is ook een school die eigenlijk nooit vol zit met de loting en vriendinnen gingen ook naar deze school. Het is toch leuk als je met vriendinnen samen naar de middelbare school kan.”

Isis Disch (12).Beeld Privebeeld

Isis Disch (12) zit op De Spaarndammerhout in West en gaat naar haar eerste schoolkeuze: De Vinse School

“De Vinse is een hele creatieve school. Daar hou ik van. Ik begin vaak al een maand van tevoren aan mijn Sinterklaassurprise en ik teken vaak ook op mijn toetsen. Dat vinden mijn leraren niet altijd leuk. Het lijkt mij dus fijn om op een school te zitten waar ik mijn creativiteit een beetje kwijt kan.”

“Ik ben ook op de open dag geweest. Het was daar superdruk. Het is natuurlijk ook een populaire school. Ik vond het wel bijzonder: ze hebben maar 66 plekjes en toch ben ik erop gekomen. Daar ben ik wel enorm blij mee: ik heb nu heel veel zin om naar de middelbare te gaan.”

Centrale Loting & Matching 2024

In totaal deden er dit jaar 7676 basisschoolleerlingen mee met de Centrale Loting & Matching voor 9711 beschikbare plaatsen. Meer dan driekwart (76,1 procent) is op de school van eerste voorkeur geplaatst. Iets meer dan negen op de tien leerlingen (91,9 procent) is ingedeeld op een school binnen hun top 3 en een grotere groep (96,6 procent) mag naar een school uit hun top 5. Minder dan 1 procent (0,9) is op een school ingedeeld die op plek 9 tot en met 12 stond.