Direct naar artikelinhoud
Nieuws

Hakken en nette schoenen niet langer verplicht: KLM-personeel mag sneakers dragen

Al het KLM-personeel mag vanaf volgende maand sneakers onder het uniform dragen. Voorheen was het voor medewerkers verplicht om nette schoenen of hakken aan te hebben.

Hakken en nette schoenen niet langer verplicht: KLM-personeel mag sneakers dragen
Beeld Harold Versteeg/ANP

De medewerkers kunnen kiezen voor speciaal ontwikkelde KLM-sneakers of voor hun eigen schoeisel. In dat laatste geval moet deze wel voldoen aan bepaalde eisen: de schoenen moeten van zwart of donkerblauw imitatieleer zijn en een witte zool hebben. Zo zien ook de sneakers eruit die Filling Pieces, een schoenenlabel uit Amsterdam, ontwierp voor de luchtvaartmaatschappij.

Nu sneakers zijn toegestaan geeft KLM gehoor aan de vraag om meer comfortabele werkschoenen. KLM-personeel dat pumps droeg wilde graag een alternatief, meldt de luchtvaartmaatschappij. Volgens KLM komt het dragen van sneakers steeds vaker voor bij andere maatschappijen en past dit binnen de huidige tijdsgeest.

Comfortabeler

Uit een proef blijkt dat het dragen van comfortabeler schoeisel bijdraagt aan het medewerkerswelzijn. Het was al wel zo dat medewerkers met klachten aan bijvoorbeeld hun voeten, rug of nek comfortabelere schoenen mochten dragen. “Dat trekken we nu door naar de rest van ons personeel,” zegt een woordvoerder.

De sneakers mogen alleen onder een broek worden gedragen. “De zwarte sneakers zijn voor het donkerblauwe pak. De donkerblauwe sneakers horen bij het kobaltblauwe pak.”

Wie het uniform met rok draagt, moet nog wel pumps aan. “We gaan zien of nu vaker voor een broek wordt gekozen. Maar ik heb ook gehoord van medewerkers dat zij de sneakers op het vliegveld gaan dragen en in het toestel de hakken.”

De donkerblauwe sneakers van KLM.Beeld KLM