Luister naar

Column: Het veganisme overspoelt Nederland

Nieuws
Kelly Keasberry • redacteur bij het Vlaamse christelijk opinieblad Tertio masterstudent journalistiek in Antwerpen •
dinsdag 19 februari 2019 om 15:13

Waar koop je de lekkerste kikkererwtenpaté? En welk falafelrestaurant mag je zeker niet missen? In de wandelgangen van de Katholieke Universiteit Leuven vormt het dagelijkse gespreksstof. Moderne jongeren spijbelen niet alleen voor het klimaat; ze zijn ook nog eens veganistisch of overwegen dat te worden.

Het Britse magazine The Economist voorspelde al dat het veganisme in 2019 mainstream zou worden. Ook het Amerikaanse tijdschrift Forbes signaleerde een toename van de vleesloze levensstijl. Voor alle duidelijkheid: veganisme gaat verder dan vegetarisme. In tegenstelling tot vegetariërs schrappen veganisten ook boter, kaas en eieren uit hun dieet.

Het veganisme overspoelt ook Nederland. Volgens de Nederlandse Vereniging voor Veganisme telt het land bijna 120.000 veganisten. Dat is vijfmaal zoveel als twintig jaar geleden. Veganisten noemen vooral het klimaat, dierenwelzijn, gezondheid en milieu als belangrijkste motivatie.

De grootste krant van wakker Nederland ziet het somber in. ‘De gehaktbal gaat in de ban’, kopte DeTelegraaf afgelopen maand. Te verwachten is namelijk dat het veganisme niet alleen het milieu zal beïnvloeden. Want laten we eerlijk zijn – wat is een stamppot zonder rookworst? En wat is erwtensoep zonder runderbot, stukjes spek en plakjes worst? De opkomst van het veganisme zou weleens het einde van de Hollandse pot kunnen betekenen.

Ook Vlamingen vrezen voor hun waterzooi en worstelstoemp. In steden als Antwerpen, Leuven en Brussel schieten de veganistische restaurants als paddenstoelen uit de grond. Antwerpen krijgt op 27 april zelfs een Vegan Street Festival. En dat terwijl de Belgische boulette het al zo moeilijk heeft. De afgelopen jaren kreeg de gehaktbal al concurrentie te dulden van shoarma en pita, en nu dus ook nog eens van falafel.

Aan de moderne veganist zal het niet liggen. Hij heeft het geitenwollensokkenimago van zich afgeschud. Hij is te geweldloos om zich thuis te voelen bij het GroenFront, infiltreert niet in slagerijen en ketent zich niet vast aan veetransporten. Integendeel zelfs.

Vriendelijk veganisme is de trend. Als de moderne veganist niet spijbelt voor het klimaat, neemt hij in ieder geval de fiets naar college. Op zijn achterspatbord een sticker: ‘Weer een auto minder’. Hij trekt een katoenen trui aan tegen de kou en brengt linnen tasjes mee naar de supermarkt.

De moderne veganist zou zelfs zomaar je buurman kunnen zijn. Geroutineerd draait hij ’s avonds een gehaktbal van kikkererwtenpastei in elkaar, die hij aanbraadt in plantaardige margarine en laat sudderen met wat gesnipperde ui. Bezorgde Telegraaf-lezers hebben dus niets te vrezen. Als het aan moderne jongeren ligt, is er volop hoop voor de toekomst.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Vooropgesteld, er is geen excuus voor mishandeling van conducteurs om wat voor reden dan ook. Maar deze geweldsincidenten staan niet op zichzelf.

Wat zou u doen als de conducteur mishandeld wordt? 'Ik wil geen toeschouwer zijn'

Afgelopen weekend stonden treinen en bussen drie minuten stil. Het was een protest tegen de mishandeling van een conducteur een week eerder. Hoe kan het geweld in het OV worden gestopt. Acht ND-lezers reageren.

Het verspillen van talent is voor opiniemaker Rutger Bregman een van de grootste zondes.

Waarom de christelijke visie zo anders is dan het evangelie van Rutger Bregman over morele ambitie

Zijn martelaren en monniken mislukkelingen? Volgens Rutger Bregman, die het populaire boek Morele ambitie schreef, wel. Theoloog en bedrijfskundige Tabitha van Krimpen kijkt er anders naar.

Afbeelding

Geef meer theologen toestemming om te preken. Dat helpt bij het oplossen van het predikantstekort

Er zijn veel academisch geschoolde theologen die geen toestemming hebben om te preken, maar wel voorgaan in erediensten. Volgens de regels mag dit niet, maar die zijn volgens Ruben van Wingerden dan ook te veeleisend.

Waarom kiezen we niet de tamelijk letterlijke vertaling ‘mannen die met mannen het bed delen’?

Nieuwe uitleg van bijbelteksten over homoseksualiteit gaat op de loop met wat er feitelijk staat

'Homoseksualiteit is vertaalfout' (ND 16 april). Het artikel biedt een paar goede inzichten, zegt bijbelwetenschapper Pieter Lalleman, maar het laatste woord is er volgens hem zeker nog niet over gezegd.

CDA-partijleider Henri Bontenbal sprak in de Hannie van Leeuwenlezing voor het CDJA over sociaal-conservatisme.

Het CDA zou - naast sociaal - conservatief zijn, maar wat komt daar eigenlijk van terecht?

Het liberalisme lijkt op Europees niveau leidend te zijn voor het CDA, signaleert Maurits Potappel. Dat ook CDA-politici abortus tot grondrecht uitriepen, was voor veel christendemocraten een onaangename verrassing.

Na duizend pogingen, therapie, één diagnose (gedesorganiseerde hechting) heb ik uiteindelijk de stekker eruit getrokken.

'We geven een beroerd voorbeeld van wat liefde is'. Lezers reageren op de podcast Gebroken Gelofte

De ND-podcastserie Gebroken Gelofte, over scheiden in christelijk Nederland, roept bij luisteraars veel reacties op. ‘Ondanks jarenlange emotionele mishandeling heb ik geprobeerd stabiel te blijven.’