Luister naar

Dordt wil meer vrouwen op straatnaamborden

Nieuws
Hans-Lukas Zuurman Hans-Lukas Zuurman
dinsdag 19 februari 2019 om 21:02

Dordrecht

Dordrecht moet meer straatnamen krijgen van bekende vrouwen die van betekenis zijn geweest voor de stad. De verhouding met vernoemde mannen is scheef. Dat vindt een meerderheid van de partijen in de Dordtse gemeenteraad. Twaalf vrouwen van de fracties van CDA, GroenLinks, ChristenUnie-SGP, D66, SP, VSP, Gewoon Dordt, Fractie Jager en Beter voor Dordt dienden dinsdag een motie in, waarin ze de straatnamencommissie vroegen ‘meer recht te doen aan bekende vrouwen van de Dordtse samenleving, uit verleden of heden’. De partijen willen ook dat het college de samenstelling van de straatnamencommissie herziet door ‘minimaal één tot twee vrouwen’ toe te voegen aan de commissie, want die bestaat nu uit drie mannen. Dit voor ‘een goede afspiegeling van de Dordtse samenleving’, aldus de tekst in de motie. Aanleiding voor de motie was het meermaals vergeefs aandacht vragen voor vernoemingen van vrouwen vorig jaar en het besluit eind januari vijf nieuwe straatnamen te vernoemen naar mannelijke oud-burgemeesters.

Raadslid Marieke van Eck (Beter voor Dordt) kan desgevraagd nog geen vrouw noemen die in aanmerking komt voor een straatnaambord. ‘Maar er zijn er genoeg’, verzekert ze. ‘De straatnamencommissie probeert er rekening mee te houden. Toch is het goed erop te wijzen dat er nog ongelijkheid bestaat.’

Eén van de leden van de straatnaamcommissie is haar ‘eigen’ wethouder Piet Sleeking. ‘Hij zal niet met opzet geen vrouwelijke namen willen, het is binnen onze partij geen erop of eronder wat dat betreft. We willen er alleen even op wijzen.’

De motie werd ondertekend door vrijwel alle vrouwen uit de Dordtse gemeenteraad namens hun partijen. Alleen de VVD en de PVV stemden tegen. VVD-raadslid Rolin den Heijer stelde dat de Dordtse vrouwen geen motie nodig hebben, al vond hij de strekking sympathiek. Saskia Rutten-Alberts (PVV) steunde de emancipatiegedachte, maar vond het onjuist dat de motie alleen naar vrouwen was gestuurd.

Soortgelijke initiatieven om meer vrouwen vernoemd te krijgen op straat speelden eerder ook al in Rotterdam, Tilburg, Arnhem en Amsterdam.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
'Bezwaar maken tegen nieuwbouw is volkssport nummer één aan het worden', zegt demissionair minister Hugo de Jonge.

Minister Hugo de Jonge: 'Boze buurmannen maken veel geluid, maar de mensen in de knel hoor je niet'

Boze buren die bezwaar maken tegen nieuwbouwprojecten, trekken te vaak aan het langste eind, vindt minister Hugo de Jonge. ‘We kennen toch allemaal wel jongeren die staan te springen om een woning?’

Twee van de initiatiefnemers: Femmetje de Wind en Huub Stapel.

'Allemaal een oranje keppel, op Koningsdag!' BN-ers komen in actie tegen golf van antisemitisme

De Joodse gemeenschap een hart onder de riem steken en de zwijgende meerderheid een stem geven, dat is het doel van 'Wij zijn allemaal oranje', een actie die plaatsvindt op Koningsdag.

Nieuwbouwprojecten lopen in meer dan 4 van de 5 gemeenten tegen bezwaren aan, zoals hier in de gemeente Bergen (NH). Bezwaarprocedures worden vooral door omwonenden begonnen.

Woningzoekende de dupe van bezwaarmakende burger. 'Omwonenden accepteren steeds minder'

Het is demissionair minister Hugo de Jonge een doorn in het oog: buurtbewoners die de bouw van nieuwe woningen tegen willen houden. Maar hoeveel woningen worden door bezwaren vertraagd, en wat zit er achter?

Duikers plaatsen koraal in het grote aquarium van Burgers' Ocean in Arnhem.

Burgers' Ocean vangt bedreigd koraal op in aquarium en gaat bouwen aan 'reservepopulatie'

Hoe stop je de verwachte verdwijning van belangrijke koraalriffen aan het eind van deze eeuw? Stop ze in grote aquaria wereldwijd, is de gedachte achter het project World Coral Conservatory (WCC).

De Arnhemse wijk Immerloo is een van de armste buurten van Nederland.

Arnhem gaat de schuld van tientallen gezinnen afkopen. 'De stap naar schuldhulpverlening is te groot'

Arnhem gaat in één klap de schulden aflossen van inwoners van de wijk Immerloo II. Waarom is dat nodig? 'Dit moet leiden tot een gesprek over onze omgang met schulden.'

Afgeschermde en bewaakte Israëlische ambassade in Den Haag.

Koranverbrandingen en oorlog Israël-Hamas vergroten kans op terroristische aanslag in Nederland

De kans op een jihadistische aanslag in Nederland is afgelopen jaar toegenomen, schrijft inlichtingendienst AIVD. Actuele gebeurtenissen als koranvernielingen en de oorlog tussen Israël en Hamas spelen daarbij een belangrijke rol.