ING boekt iets minder winst, maar vergeet aandeelhouders niet

Nieuws
ING heeft zijn kwartaalwinst licht zien afnemen. Maar de bank vindt zichzelf er sterk genoeg voor staan om geld naar de aandeelhouders te laten gaan. Dat doet ING door voor maximaal 2,5 miljard euro aandelen in te kopen.
anp
donderdag 2 mei 2024 om 07:22 aangepast 10:00
Afbeelding
beeld anp

Onder de streep hield de bank 1,6 miljard euro over. Dat is 0,8 procent minder winst dan een jaar eerder, maar beduidend meer dan analisten in doorsnee hadden voorspeld. In de eerste drie maanden van vorig jaar zag ING zijn nettowinst nog bijna verviervoudigen, profiterend van de gestegen rente.

Nu gingen de rente-inkomsten juist omlaag. ING heeft daarnaast meer geld apart gezet voor leningen die mogelijk nooit meer terugbetaald worden. De bank voorziet op dit vlak evenwel geen grote problemen. ING ziet bij de afdeling bijzonder beheer, waar probleemgevallen worden ondergebracht, bijvoorbeeld geen grote instroom van bedrijven.

Kritiek

Daartegenover stond dat de inkomsten uit provisies aanzienlijk zijn toegenomen. Dan gaat het om vergoedingen die ING ontvangt bij bijvoorbeeld handelstransacties van klanten. Volgens topman Steven van Rijswijk zijn de inkomsten van de bank daarmee over de gehele linie "sterk" gebleven. Ook slaagde ING er volgens hem in om de kosten in het gareel te houden.

Vorig jaar keerde de bank al 6,4 miljard euro uit aan aandeelhouders, door middel van dividend en aandeleninkoop. Maar op dit beleid van de bank is ook kritiek van klimaatactivisten. Zo wees Milieudefensie, dat een klimaatrechtszaak tegen de bank heeft aangekondigd, tijdens de recente aandeelhoudersvergadering op de grote hoeveelheid geld die naar de aandeelhouders ging. Milieudefensie wil dat ING meer doet om klimaatverandering tegen te gaan.

Progressie

Volgens Van Rijswijk zijn de uitkeringen aan aandeelhouders en het klimaatbeleid van de bank "compleet verschillende dingen". "We zijn een erg groot bedrijf, een commerciële organisatie", geeft hij aan. Daarbij is het volgens hem niet verstandig als de bank meer kapitaal oppot dan nodig. Als de bank dat geld niet zou uitkeren aan aandeelhouders zou dat slecht zijn voor het bedrijf en daarmee ook voor klanten, die dan waarschijnlijk duurder uit zouden zijn.

Onlangs noemde zakenkrant Financial Times ING in een artikel over westerse banken die nog steeds belasting afdragen in Rusland. Van Rijswijk zegt dat ING progressie boekt met het afbouwen van het leningenboek daar, maar dat dit tijd kost. Inmiddels gaat het nog om een bedrag van 1,3 miljard euro, van 6,7 miljard euro rond de Russische inval in Oekraïne twee jaar terug.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

OpenAI gaat gegevens van Reddit gebruiken voor ChatGPT

OpenAI krijgt toegang tot gegevens van forumsite Reddit om zijn populaire chatbot ChatGPT te trainen. Reddit gaat op zijn beurt gebruikmaken van de AI-technologie van OpenAI.

Afbeelding

ECB-bestuurder Schnabel verwacht geen renteverlaging in juli

De Europese Centrale Bank (ECB) verlaagt de rente mogelijk niet opnieuw bij de rentevergadering in juli, na een waarschijnlijke renteverlaging in juni. Dat zei ECB-bestuurder Isabel Schnabel in een interview met de Japanse krant Nikkei.

Afbeelding

Studentenbond verbijsterd door plannen voor langstudeerboete

Studenten zijn verbijsterd dat in het coalitieakkoord staat dat er vanaf 2026 een langstudeerboete van 3000 euro per jaar komt, zegt Elisa Weehuizen, voorzitter van de Landelijke Studentenvakbond (LSVb).

Afbeelding

Rechtbank behandelt zaak over rellende Eritreeërs in Den Haag

Een groep Eritreeërs staat vrijdag terecht voor de rellen rond zalencentrum Opera in Den Haag op 17 februari. De verdachten worden beschuldigd van openlijk geweld en in sommige gevallen ook opruiing.

Afbeelding

Gebouwen Erasmus Universiteit gaan weer open

De gebouwen van de Erasmus Universiteit in Rotterdam gaan vrijdag weer open. Donderdag bleven de gebouwen van de Rotterdamse universiteit dicht door een aangekondigde pro-Palestinademonstratie.

Afbeelding

Plasterk biedt Omtzigt excuses aan in open brief

In een open brief in De Telegraaf biedt voormalig informateur en beoogd premier Ronald Plasterk NSC-leider Pieter Omtzigt excuses aan over hun eerdere aanvaring in de formatie.