Luister naar

EU: Google speelt vals

Nieuws
Google kreeg woensdag de hoogste boete ooit opgelegd: ruim 4,34 miljard euro. De Europese Commissie vindt dat de internetreus zijn macht misbruikt met het besturingssysteem Android. Google heeft negentig dagen om zijn aanpak te wijzigen, anders volgen verdere financiële sancties. Het bedrijf laat het er niet bij zitten en gaat in beroep. ‘Een spannende uitspraak van de Commissie’, zegt techjournalist Harm Teunis. ‘We gaan toe naar een situatie waarin je als telefoongebruiker meer keuze hebt.’
Eymeke Verhoeven Eymeke Verhoeven
donderdag 19 juli 2018 om 03:00
aanklacht

Verschillende concurrenten, waaronder Nokia, Microsoft en Oracle, dienden in 2013 een aanklacht in tegen Google. Het bedrijf zou met zijn besturingssysteem Android een te dominante positie afdwingen en zo oneerlijk concurreren.

De Europese Commissie heeft nu bevestigd dat Google op drie punten schuldig is aan machtsmisbruik:

1. Google verplicht telefoonfabrikanten die Google Play Store* ­installeren ook andere Google-software te plaatsen, zoals de browser Chrome.

2. Google gaf tussen 2011 en 2014 een financiële beloning aan telefoonfabrikanten en telecomproviders die uitsluitend de Google-zoekmachine installeerden op de door hen uitgebrachte apparatuur.

3. Google verbiedt fabrikanten Google-apps te installeren op ­telefoons die werken met alter­natieve besturingssystemen (zogenaamde Android-forks).

* digitale winkel voor het downloaden van wereldwijde apps

Googles macht

Google heeft met afstand het ­populairste besturingssysteem ter wereld. Wereldwijd draait 86 procent van de smartphones op ­Android. Daarmee laat het de grootste concurrent, iOS van Apple, ver achter zich: die partij is goed voor 14 procent van de markt.

Volgens EU-commissaris Margrethe Vestager (Mededinging) misbruikt Google het besturingssysteem om de overheersende positie van de zoekmachine steeds verder te verstevigen. ‘Ze hebben het rivalen onmogelijk gemaakt te innoveren en te concurreren. Daardoor heeft Google de Europese consumenten de voordelen van concurrentie op mobiel gebied onthouden. Dat is tegen het Europese mededingingsrecht.’ Google-bestuurder Sundar Pichai vindt dat de Europese ­Commissie negeert dat Android-telefoons het opnemen tegen iOS-telefoons en dat er dus wel degelijk sprake is van concurrentie.

nadeel consument

De werkwijze van Google treft in de eerste plaats fabrikanten en concurrenten, maar heeft indirect ook consequenties voor telefoongebruikers, legt techjournalist Harm Teunis uit. ‘Hoe meer spelers op de markt een eerlijke kans krijgen, hoe meer de consument daarvan profiteert.’ Het zou volgens Teunis kunnen leiden tot meer innovatie en lagere prijzen van apps en apparaten. ‘Gebruikmaken van Google Chrome lijkt misschien gratis, maar ondertussen verdient het bedrijf veel geld aan alle informatie die ze daarmee over je verzamelen. Zo kunnen ze gerichte advertenties voorschotelen.’ Toch raadt hij het gebruik van de populaire browser niet per se af: ‘Kies er gewoon een die je prettig vindt. Je kunt via instellingen voor een heel groot deel bepalen welke informatie Google over je mag verzamelen.’

eerdere boetes

Met de boete van 4,3 miljard wordt een eerder Google-record gebroken: vorig jaar moest moederbedrijf Alphabet 2,42 miljard euro betalen vanwege misbruik van de zoekmachine bij online winkelen. Ook daartegen is het bedrijf in beroep gegaan; de uitspraak van het Europees Hof van Justitie laat nog op zich wachten.

Facebook kreeg eerder dit jaar een boete van 110 miljoen euro, omdat het bedrijf de Europese Commissie zou hebben misleid bij de overname van berichtendienst WhatsApp.

In 2008 en 2013 werd Microsoft aangepakt voor misbruik van zijn macht en de oneerlijke monopoliepositie van de browser Internet Explorer. De financiële straffen bedroegen daarbij respectievelijk 899 en 561 miljoen euro.

hoe verder?

Google heeft negentig dagen om zijn werkwijze te wijzigen. Wanneer dat niet gebeurt, komt boven op de huidige miljardenboete een financiële straf van 5 procent van de wereldwijde dagomzet van moeder­bedrijf Alphabet.

Techjournalist Harm Teunis denkt dat bestaande Android-gebruikers niet zoveel zullen merken van de uitspraak van de Europese Commissie. Voor nieuwe gebruikers, zoals consumenten die een smartphone met Android aanschaffen, ligt dat waarschijnlijk anders. ‘Na de zaak in 2013 (zie ‘eerdere boetes’) moest Microsoft gebruikers actief gaan vragen: weet je zeker dat je onze browser wilt gebruiken? Ik kan me voorstellen dat ook Google zo op alternatieven moet gaan wijzen.’

reactie van Google

Google-bestuurder Sundar Pichai heeft online uitgebreid gereageerd op de uitspraken van de Europese Commissie. Hij weerlegt de ­beschuldiging en wijst op de populariteit van de Google-software: ‘Android heeft meer keuze voor iedereen gecreëerd, niet minder. Een levendig ecosysteem, snelle innovatie en lagere prijzen zijn klassieke kenmerken van robuuste concurrentie. We zijn van plan in beroep te gaan.’

Ondanks die juridische plannen, moet Google het bedrag van 4,3 miljard per direct aan Brussel betalen. Eurocommissaris Margrethe Vestager liet weten dat het bedrag wordt vastgezet tot de definitieve uitspraak van het Europees Hof van Justitie. Indien die beslissing uitvalt in het voordeel van de Europese Commissie, wordt het geld verdeeld over alle EU-lidstaten.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Bierbrouwer Hans Noorman, aangesloten bij Coöperatie De Graanrepubliek, test of zijn donkere bier op smaak is.

Bij De Graanrepubliek zijn ze met zijn allen boer: 'Elke boer moet een twinkeling in zijn ogen hebben'

Met lokaal geteeld graan, geproduceerd in korte ketens, werken de boeren van De Graanrepubliek in Bad Nieuweschans bewust niet efficiënt. ‘Je bent met zijn allen boer.’

Vertrekkend ceo Peter Wennink krijgt applaus naar zijn toelichting op de jaarcijfers van ASML. Zijn opvolger Christophe Fouquet kijkt hem aan.

Tijd voor het verlaten van de ASML-achtbaan; techgigant neemt afscheid van topduo

ASML beleefde woensdag een historische dag. Het duo Peter Wennink en Martin van den Brink ging met pensioen. De nieuwe topman, de Fransman Christophe Fouquet, moet grote schoenen vullen.

Consumenten doen inkopen op de markt in Rotterdam. Nieuwe Europese regels moeten ervoor zorgen dat producten eerlijk en zonder milieuvervuiling zijn gemaakt.

Shoppen zonder schuldgevoel: alsnog steun voor EU-wet tegen kinderarbeid. 'Er is hard tegen gelobbyd'

Kleeft er kinderarbeid aan mijn kleding? Een nieuwe Europese wet moet ervoor zorgen dat consumenten zich daar minder zorgen over hoeven maken. 'Een enorme mijlpaal', zegt initiatiefnemer en PvdA'er Lara Wolters.

Huiseigenaren kunnen een een verduurzamingslening afsluiten voor bijvoorbeeld het plaatsen van isolatieglas.

Nieuw huis gekocht? Dan moet je die straks verplicht energiezuinig maken, vindt DNB

Huizenkopers moeten worden verplicht tot verduurzaming van hun woning. Dat bepleit toezichthouder De Nederlandsche Bank (DNB). De verduurzamingsplicht zou moeten worden ingevoerd als de vergroening van Nederlandse huizen niet snel genoeg gaat.

Bob Goudzwaard.  ‘Er zitten blijkbaar krachten van heling en genezing in de schepping die we mogelijk niet eens hebben aangeboord.'

Christelijke econoom Bob Goudzwaard (1934-2024) was een profeet van een economie van het genoeg

We moeten met minder genoegen nemen. Vandaag is dat geen vreemd geluid meer, maar in zijn tijd was de zaterdag overleden christelijke econoom Bob Goudzwaard een eenling. 'Als minister zou ik niet goed zijn geweest.'

Oprichter van Wijck Rutger Diemel: ‘Er zijn best wat fans die 28 posters aan de muur hebben hangen.’

Wat maakt de zwart-witposters van Wijck toch zo populair? 'Met onze Amsterdam-mok waren we overmoedig'

De gestileerde kaarten van Wijck mogen dan in talloze woonkamers hangen, volgens de bedenkers blijft zo’n poster een persoonlijk ding: ‘Mensen vinden het leuk om hun herinneringen aan een plek vast te leggen.’