Luister naar

Gerard de Korte: Vier schaduwkanten van het kapitalisme

Nieuws
Gerard de Korte
donderdag 19 juli 2018 om 03:00
Gerard de Korte: Vier schaduwkanten van het kapitalisme
Gerard de Korte: Vier schaduwkanten van het kapitalisme

Na de crisis van de jaren dertig en de zware jaren van de oorlog leefde er na 1945 in Nederland breed het verlangen, voor de bevolking een minimum aan bestaanszekerheid te garanderen.

De opbouw van de verzorgingsstaat door de drie politieke families die Nederland gestalte hebben gegeven – liberalen, sociaaldemocraten en christendemocraten – valt tegen die achtergrond goed te begrijpen. De harde en hoekige kanten van het kapitalisme werden afgevijld. Waardevolle elementen van de markteconomie bleven behouden en werden ingebed in een sterk sociaal kader. Geleidelijk aan ontstond er een kapitalisme met een menselijk gezicht.

Voor het gros van de Nederlanders heeft de sociale markteconomie tot op de dag van vandaag geen windeieren gelegd. De meesten van ons zijn welvarend en gelukkig. Toch blijft het maatschappelijk systeem, zeker ook vanuit het perspectief van het christelijk-sociaal denken, ernstige tekortkomingen vertonen.

populaire pers

Jaren geleden sprak de Britse Conservatieve leider Edward Heath over het smerige gezicht (‘the ugly face’) van het kapitalisme. Voor zover ik kan nagaan, sprak hij in dat verband primair over de populaire pers in Groot-Brittannië. Dag in dag uit is er handel in bedrukt papier: een combinatie van onfatsoen, sensatie en stemmingmakerij.

Maar er zijn helaas nog andere dimensies van dat smerige gezicht te noemen.

Ondanks de opbouw van de verzorgingsstaat is er ook in ons rijke Nederland een onderklasse gebleven. Tien procent van de Nederlandse huishoudens is arm. In ons land betekent dat gelukkig niet dat mensen van de honger omkomen. Maar de inkomsten zijn zo laag dat er voortdurend geldzorgen zijn, dat vakanties onmogelijk zijn en dat kinderen niet kunnen deelnemen aan allerlei sociale activiteiten die in ons land als standaard gelden.

Veel leden van deze onderklasse hebben ook problematische schulden. Iedere diaconie of caritas­instelling weet in dit verband schrijnende voorbeelden te noemen

Naast een onderklasse bestaat er een elite, die bovenmatige inkomsten ontvangt. Ik denk aan topsporters en mensen uit de amusementsindustrie. Maar natuurlijk ook aan de uitzonderlijk hoge beloningen voor de top van de banken en het bedrijfsleven. Jaarsalarissen van enkele miljoenen worden met een beroep op de markt gesanctioneerd. Vanuit een liberale insteek is hier waarschijnlijk niets mis mee. Maar vanuit een christelijk-sociaal denken moeten bij deze exorbitante salarissen grote vraagtekens worden geplaatst.

milieukosten

Een andere dimensie van het smerige gezicht van ons sociaal-economische systeem, vormt ongetwijfeld het systematisch vergeten van de milieukosten van productie en consumptie. Producten en diensten worden aangeboden terwijl de aantasting van de schepping niet in beeld komt.

Gelukkig zien wij op dit terrein een omwenteling in het denken. Niet alleen door de inzet van de milieubeweging, ook door het kerkelijk spreken – ik noem de inzet van de Wereldraad van Kerken voor de heelheid van de schepping en het pauselijk spreken in de encycliek Laudato Si – valt een keer ten goede te constateren. Bij de beprijzing van goederen en diensten moeten de kosten van de aantasting van het milieu worden meegenomen.

cultuurkritiek

Wij hebben in Nederland materieel en immaterieel veel opgebouwd waarvoor wij dankbaar mogen zijn. Maar cultuurkritiek blijft noodzakelijk.

Het lijkt mij belangrijk dat politici die zich laten inspireren door het christelijk-sociaal denken, juist de verschillende aspecten van het smerige gezicht van het kapitalisme proberen terug te dringen.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Voedselbank in Rotterdam West Delfshaven. Vrijwilligers controleren de voorraden en laden de vrachtwagens.

Rotterdam, is er wel een plek onder de zon voor mensen die we kwetsbaar noemen?

Weer wordt het plan van stal gehaald om in Rotterdam mensen met hogere inkomens tussen minder draagkrachtigen te laten wonen. Het is al eerder mislukt. En het is onrechtvaardig, schrijft Gerlinde Robbertsen.

Omdat Iran nog altijd een handelspartner is van de EU, bestaat de indruk dat dat een rol speelt om de Iraanse Revolutionaire Garde niet op de Europese terreurlijst te zetten.

Gênante en bureaucratische vertoning bij Europese aanpak van Iraanse Revolutionaire Garde

In de Europese discussie over het aanpakken van de Iraanse Revolutionaire Garde voert volgens Freek Vergeer de koopmansgeest de boventoon. Met Iran valt geld te verdienen.

Het bezit van de auto zorgt in mijn geval voor een mildere houding: je kunt niet alle wereldproblemen in je eentje oplossen.

Van treinreiziger naar filerijder. Wat het bezit van een Volkswagen Up met mijn wereldbeeld doet

Lange tijd zei Carin Slotboom tegen autorijders: ‘wat geeft jou het recht om auto te rijden, terwijl je weet dat de invloed op de omgeving slecht is?’ Ze heeft nu ruim een half jaar zelf een auto en maakt de balans op.

Nederland neemt met zo'n 5000 militairen deel aan de NAVO-oefening Steadfast, waar in totaal 90.000 militairen uit 32 landen aan meedoen. Hier vindt een oversteek van de IJssel plaats.

Dienstplicht alleen voor jongeren? Stel de héle maatschappij in dienst van Defensie

Een oorlogseconomie klinkt eng, maar het gebrek aan zo’n economie is veel zorgelijker, betoogt militair Herwin Meerveld. Hij vindt dat je de dienstplicht veel breder moet zien.

NSC wil dat de overheid regelt dat werkgevers medewerkers aanspreken op welke dag ze naar kantoor komen, om zo de verkeersdrukte te spreiden.

Voorschriften, regels en wetten maken mensen en ondernemingen kapot, zegt Frank van den heuvel

Wanneer stopt de drang bij de overheid naar registratie, regels en controle? Ondernemers zijn volgens Frank van den Heuvel woest en wanhopig. Dit is de reden dat mensen klaar zijn met ‘Den Haag’.

We maken de mooie hoofdstukken van het leven tot kostbare herinneringen.

Liefdevol ontvlechten bij een echtscheiding is mogelijk: erken elkaars menselijkheid

Midden in de storm van een echtscheiding is het mogelijk samen te kiezen voor een proces van liefdevol ontvlechten, stelt voorganger en therapeut Martin de Jong.