Luister naar

Vette jaren zijn voorbij voor NAM

Nieuws
De Nederlandse Aardolie Maatschappij heeft het moeilijk. In ­financieel opzicht valt het nog mee. Maar het versneld terugdraaien van de gaswinning en een nieuwe twist over de aansprakelijkheid voor bevingsschade doet de vraag rijzen: heeft de NAM nog een toekomst?
Jurre van den Berg redactie vk
woensdag 18 april 2018 om 03:00
Eric Wiebes
Eric Wiebes anp / Remko de Waal

Groningen

‘De NAM zal de vlaggen niet uithangen’, zei minister Wiebes met gevoel voor understatement toen hij bekendmaakte dat de gaskraan in Groningen versneld dichtgaat. De Nederlandse Aardolie Maatschappij antwoordde in dezelfde toonsoort: ‘Door de verdere afbouw van de Groningenproductie komen de resultaten verder onder druk te staan.’

Toch bleek daar vorige week nog niet veel van, toen de NAM de jaarcijfers over 2017 bekendmaakte. Ondanks een verdere vermindering van de gaswinning in Groningen (van 27,5 miljard kuub in 2016 naar 23,5 miljard kuub in 2017) en oplopende kosten voor schadeherstel, maakte het energiebedrijf vorig jaar nog bijna een half miljard euro winst. Dat is slechts een fractie minder dan een jaar eerder.

Pas sinds 2016 publiceert de NAM een eigen jaarrekening. De resultaten werden eerder ondergebracht in de boeken van moederbedrijf Shell. Een vergelijking met de hoogtijdagen van voor 2014, toen er nog bijna 54 miljard kuub uit Groningse bodem werd gepompt (dit jaar: 21 miljard), is daardoor niet te maken.

Dat de vette jaren voorbij zijn, is duidelijk. Vorig jaar verdwenen er opnieuw honderd arbeidsplaatsen bij het bedrijf, dat kantoor houdt in Assen. Minder dan 1500 mensen werken er nog bij de NAM; tot voor kort waren dat er meer dan 2000.

Ook de consolidering van de winst behoeft relativering. Die zakte vooral niet in dankzij eenmalige meevallers, waaronder de verkoop van een pijpleiding en een incidenteel fiscaal voordeel. Voor het lopende jaar zal het dichtdraaien van de gaskraan ‘een significante impact’ hebben op de winstgevendheid, verwacht het bedrijf.

Tegenover de teruglopende inkomsten staan oplopende kosten. Tot dusver bracht de NAM zo’n half miljard euro op voor schadeherstel en versterking in Groningen. Het grootste deel van de rekening, 64 procent, is voor de staat; maar de overheid incasseert dan ook zo’n 90 procent van de baten. In 2017 droeg de NAM iets meer dan 2,8 miljard euro af aan de schatkist.

lusten en lasten

Nu de winning uit Groningen versneld wordt afgebouwd, zijn discussies over de herijking van de verdeling van lusten en lasten onvermijdelijk. Minister Wiebes voert hierover achter de schermen al langere tijd gesprekken met Shell en ExxonMobil. Shell-topman Ben van Beurden zei maandag dat het bedrijf geen schadeclaim zal indienen, nu er naar schatting voor 50 miljard euro gas in de bodem zal achterblijven.

Daar komt nu opnieuw de twist bij over de aansprakelijkheid voor schade en versterking. Ook hierover zal Wiebes met Shell en Exxon in de slag moeten. De NAM heeft er in elk geval 874 miljoen euro voor gereserveerd. Groningers met schade of onveilige huizen hoeven zich geen zorgen te maken: het bedrijf is naar eigen zeggen ‘financieel robuust’. Het eigen vermogen is weliswaar gehalveerd, maar er is nog 1,3 miljard in kas en ook uit kleine gasvelden blijven miljoenen binnenstromen. Shell en Exxon willen de NAM desnoods wel een miljard lenen.

Andersom keerde de NAM aan deze twee aandeelhouders het afgelopen jaar nog 613 miljoen euro dividend uit. Voorlopig voor het laatst, om niet de verdenking op zich te laden dat zij het in zwaar weer verkerende dochterbedrijf leegtrekken.

duurzaam

Dat er een toekomst is voor de NAM na de gaswinning, is voor directeur Schotman geen vanzelfsprekendheid. Toch hoopt hij dat het bedrijf zich opnieuw kan uitvinden en een rol kan opeisen in de energietransitie. Bijvoorbeeld door kennis in te zetten bij de opslag van energie en het boren naar aardwarmte.

De weg naar een duurzamere energievoorziening mag in Nederland wel wat ambitieuzer, vindt de man die eerder bij Shell verantwoordelijk was voor innovatie. ‘De NAM is veel meer dan gaswinning in Groningen’, zei hij eerder tegen de Volkskrant. ‘Dat willen we bewijzen.’

Zo kan het dichtdraaien van de gaskraan ook een aansporing zijn. <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Rits de Boer, inspecteur-generaal van de Arbeidsinspectie: ‘Bij arbeidsmigratie zijn er allerlei kosten die niet worden ingeprijsd.’

Hoofd Arbeidsinspectie: 'Meer arbeidsmigranten kunnen we niet aan'

Rits de Boer ziet in de praktijk welke invloed de grote groep arbeidsmigranten heeft op de leefomgeving en de migranten zelf. Hij is stellig: ‘Nog meer arbeidsmigratie leidt tot nog meer miserabele woon- en werkomstandigheden.’

Dankzij een lening kan de keten de komende jaren haar plannen bekostigen en hoeft Blokker niet te worden verkocht.

Geldverstrekker sluit deal met Blokker, verkoop van de baan

Blokker heeft een akkoord bereikt over een belangrijke herfinanciering, waardoor de toekomst van de winkelketen is veiliggesteld. Dankzij de lening kan de keten de komende jaren haar plannen bekostigen en hoeft Blokker niet te worden verkocht.

Dankzij een lening kan de keten de komende jaren haar plannen bekostigen en hoeft Blokker niet te worden verkocht.

Gordon Brothers, redder van worstelende keten Blokker, heeft een 'geweldige track record'

Een Amerikaanse investeringsmaatschappij die in het verleden onder meer het Britse modeconcern Laura Ashley redde, schiet nu Blokker te hulp. Met een lening van Gordon Brothers is een verkoop van de Nederlandse winkelketen voorlopig afgewend.

Kees en Dries Vahl.

Dankzij aardwarmte zijn de komkommers van de gebroeders Vahl extra groen

De komkommers en paprika’s van Tuinderij gebroeders Vahl worden verwarmd met ‘gratis’ energie uit een diepe aardlaag. Heel rendabel is dat nog niet, maar het tij lijkt nu te keren.

ING verwacht dat de huizenprijzen dit voorjaar snel stijgen.

ING: huizenprijs gaat snel record van 2022 breken

De gemiddelde huizenprijs in Nederland stijgt komende maanden tot boven het record van juli 2022, verwacht ING.

Zelf kersen plukken in de Betuwe. Deze vrouwen uit de regio Den Haag plukken in Wadenoijen.

Kersentelers mogen voor negende keer 'eenmalig' niet toegelaten bestrijdingsmiddel gebruiken

Nederlandse kersentelers mogen hun fruit dit jaar opnieuw bespuiten met twee niet toegelaten bestrijdingsmiddelen, ondanks een negatief advies van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).