Waarschuwing voor aflossingsvrije hypotheek

Nieuws
Een aanzienlijk deel van de huiseigenaren met een aflossingsvrije hypotheek verwacht het geleende bedrag na dertig jaar niet te kunnen terugbetalen.
anp
woensdag 18 april 2018 om 03:00

Amersfoort

Dat stelt Vereniging Eigen Huis (VEH) op basis van een enquête onder haar leden. Van de 1200 gepeilde leden denkt meer dan een derde de hypotheekschuld van de woning niet te kunnen aflossen aan het einde van de looptijd.

risico

Deze groep neemt een risico, waarschuwt VEH. Hypotheekverstrekkers verlengen de lening immers niet altijd onder dezelfde voorwaarden. Daardoor kunnen maandlasten onbetaalbaar worden en moet in het uiterste geval het huis worden verkocht.

Banken benaderen klanten met een aflossingsvrije hypotheek vaak zelf over de betaalbaarheid van hun lening. Dit wordt volgens VEH dikwijls niet op prijs gesteld. Van de ondervraagden wil een meerderheid van 85 procent niet dat de kredietverstrekker contact opneemt om poolshoogte te nemen.

De Nederlandsche Bank (DNB) uitte dit najaar zijn zorgen over uitstaande leningen die niet regulier worden afgelost. Hoewel huizen als onderpand nu nog zekerheid bieden, waarschuwt de toezichthouder dat een daling van de huizenprijzen in de toekomst voor problemen kan zorgen.

waakhond

Ook de Autoriteit Financiële Markten (AFM) is bezorgd. Deze waakhond experimenteert daarom met nieuwe communicatievormen om hypotheekhouders te behoeden voor financiële problemen.

Het is al jaren niet meer mogelijk om de volledige waarde van een huis met een aflossingsvrije hypotheek te financieren.

Ook aflossingsvrije leningen voor een deel van de woningwaarde worden sterk ontmoedigd. <

makkelijker hypotheek voor ouderen

Het wordt voor ouderen makkelijker om een hypotheek te krijgen. De Nationale Hypotheek Garantie (NHG) verruimt namelijk de mogelijkheden voor senioren die tien jaar of minder voor hun AOW zitten. Daarbij wordt gekeken naar de werkelijke maandlasten. Ook wordt rekening gehouden met het inkomen dat al zeker is na de pensionering. Nu hebben veel ouderen die willen verhuizen nog problemen met het verkrijgen van een nieuwe hypotheek, terwijl die vaak veel goedkoper wordt dan de hypotheek die ze al hebben. Dat komt doordat hypotheekverstrekkers naar de inkomsten kijken en het inkomen na het pensioen als onzeker zien. ‘Dit kan nu al wel, maar moet per geval verantwoord worden. Wij willen het makkelijker maken en het voortouw nemen’, geeft NHG-directeur Arjen Gielen aan. Om in aanmerking te komen, moet de prijs van de nieuwe koopwoning niet meer dan 265.000 euro zijn. Ook moeten de maandlasten lager worden dan bij de oude hypotheek en moet de rente voor minimaal twintig jaar worden vastgezet.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Oprichter van Wijck Rutger Diemel: ‘Er zijn best wat fans die 28 posters aan de muur hebben hangen.’

Wat maakt de zwart-witposters van Wijck toch zo populair? 'Met onze Amsterdam-mok waren we overmoedig'

De gestileerde kaarten van Wijck mogen dan in talloze woonkamers hangen, volgens de bedenkers blijft zo’n poster een persoonlijk ding: ‘Mensen vinden het leuk om hun herinneringen aan een plek vast te leggen.’

De stier voor de Beursplein 5, de Amsterdamse effectenbeurs.

Kapitalisme schuift alle problemen door. De aarde en de armen zijn de dupe

Het kapitalistisch economisch systeem loopt vast. Ongebreidelde groei maakt de planeet en mensen kapot. Waarom komen mensen niet in opstand? Deze filosofen weten het antwoord en komen met alternatieven.

Ingrid Thijssen van VNO-NCW

Botsende visies op toekomst van industrie

Het klimaatbeleid voor de industrie gaat uiteindelijk om de vraag welke bedrijven Nederland voor de toekomst wil behouden. Werkgevers en de milieubeweging zijn het erover eens dat dit de kern van de zaak is, zo werd woensdag duidelijk tijdens een hoorzitting in de Tweede Kamer.

Het kantoor van het Nederlands Dagblad in Amersfoort.

Ruim 3,5 ton winst voor uitgever Nederlands Dagblad: 'Meer abonnees en inkomsten uit advertenties'

Nedag Uitgevers, het bedrijf achter het Nederlands Dagblad en magazine De Nieuwe Koers, heeft vorig jaar een nettowinst geboekt van ruim 360.000 euro. De winst ligt flink hoger dan in 2022.

Mensen vroegen meteen naar ‘die auto van 79.800 renminbi’, vertelt een BYD-verkoper.

Stormloop op e-auto's in Peking. Vagen Chinezen de Europese auto-industrie weg?

De verkopers van automerk BYD konden vorige maand hun ogen niet geloven. De fabrikant van elektrische auto’s had net grote prijsdalingen aangekondigd, bij drie modellen zelfs tot onder de 80.000 yuan (10.000 euro).

Van alle blikjes met statiegeld werd 65 procent ingeleverd.

Toezichthouder wil 50 cent statiegeld op flesjes zodat meer mensen ze inleveren

De toezichthouder van het statiegeldsysteem wil dat er vanaf volgend jaar 50 cent statiegeld wordt geheven op plastic flessen. Dit moet ertoe leiden dat consumenten meer lege flesjes inleveren.