Direct naar artikelinhoud

Bas Dost stopt met ‘verrot’ gevoel bij Oranje

Bas Dost laat de hoogste eer voor een voetballer in het vervolg vrijwillig aan zich voorbijgaan. Omdat hij geen plezier beleeft aan zijn verblijf bij het Nederlands elftal, stopt hij als international. Dost is pas 28 jaar. De spits speelde 18 interlands, waarin hij eenmaal scoorde, in een oefenduel met Wales.

Bas Dost van het Nederlands elftal in duel met Aleksei Rios van Wit-Rusland tijdens de WK-kwalificatiewedstrijd Wit-Rusland tegen Nederland.Beeld ANP

Dost meldde zijn afscheid persoonlijk bij  de nieuwe bondscoach Ronald Koeman en liet zijn onvrede de vrije loop in het AD. ‘Ik heb me een week lang verrot gevoeld’, zegt hij over de periode na de eerste twee interlands onder Koeman, onlangs tegen Engeland en Portugal. ‘Het werkt gewoon niet.’

Het afscheid komt niet onverwacht. ‘Het kon me even gestolen worden’, meldde Dost onlangs over de periode na de kwalificatiereeks voor het gemiste WK in Rusland, tijdens het eerste trainingskamp met Koeman. Oranje had veel doelpunten nodig, maar toch was voor Dost niet meer dan een bijrol weggelegd. En na de recente wedstrijd voor de Europa League tussen Atlético Madrid en zijn club Sporting Lissabon, twee weken geleden, antwoordde hij tegen Foxsports zichtbaar geïrriteerd hoe hij zijn laatste interlandperiode heeft ervaren: ‘Vervelend.’

Nooit optimaal benut

Oranje wist hem nooit optimaal te benutten. Dost is een grote, sterke, technisch niet overdreven begaafde speler die door anderen in stelling moet worden gebracht. Dat lukte nauwelijks. Oftewel omdat er geen bruikbare voorzetten kwamen, en anders omdat Nederland veel te ver van het doel van de tegenstander verwijderd bleef. Dost is op zijn best in het strafschopgebied. In de wedstrijden dat hij een kans kreeg als basisspeler, bracht hij overigens niet veel.

‘We hebben Bas te weinig in stelling gebracht’, zei Koeman over het verloren duel met Engeland, waarin hij met Depay en Promes een soort driemansvoorhoede vormde. Alle drie kwamen ze nauwelijks tot iets constructiefs. Koeman maakte drie dagen later een totaal andere opstelling met twee beweeglijke spitsen, Depay en Babel, en liet weten dat die optie het meest waarschijnlijk is voor de nabije toekomst.

Dost wees op het immense verschil met Sporting Lissabon, waar hij 59 keer scoorde in 57 competitieduels. Dat is geen toeval. Hij vertelde over de manier waarop trainer Jesus met zijn medespelers praat: ‘We hebben een speler die sterk is als hij de bal krijgt in het strafschopgebied. Het is dan raar als jullie hem op 40 meter van het doel aanspelen.’ 

Met hoon overladen

Dat laatste gebeurde tegen Engeland, waar hij bijna geen bespeelbare bal kreeg en met hoon werd overladen om een totaal mislukte kaats in de middencirkel. Het was duidelijk dat Dost voorlopig alleen nog in aanmerking zou komen als zogenoemde pinchhitter (invaller bij nood), terwijl hij internationaal gezien de  succesvolste Nederlandse spits is van het moment.

Stoppen als international is vrij zeldzaam. Ophef ontstaat alleen als het werkelijk grote namen betreft, met grotere reputaties dan die van Bas Dost. Willem van Hanegem en Johan Cruijff gingen niet mee naar het WK van 1978, wat meteen het einde van hun interlandloopbaan bleek, al speelde Van Hanegem later nog een erewedstrijd. Ruud Gullit liet verstek gaan bij het WK van 1994, omdat hij zich niet kon verenigen met de tactiek van bondscoach Dick Advocaat. Hij besloot na een oefenduel met Schotland af te haken.

Clarence Seedorf bedankte in het voorjaar van 2008, omdat hij niet kon leven met een bijrol onder bondscoach Marco van Basten. Menigeen keerde terug na een vertrek. Ruud van Nistelrooij en Mark van Bommel, bijvoorbeeld, bedankten na het WK van 2006, maar maakten hun rentree.

Bondscoach Koeman respecteert de beslissing van Dost, hoewel hij die betreurt. Hij zag nog wel een rol voor de spits weggelegd. Koeman wil ook de wedstrijden tegen Slowakije (31 mei) en Italië (4 juni) gebruiken om zijn speelwijze voor de periode vanaf augustus te bepalen.