Luister naar

Ingezonden brief: Er komen als het zo doorgaat geen alternatieven voor dierproeven

Nieuws
Ed Destrée Hoofddorp
vrijdag 26 april 2019 om 03:00
Ingezonden brief: Er komen als het zo doorgaat geen alternatieven voor dierproeven
Ingezonden brief: Er komen als het zo doorgaat geen alternatieven voor dierproeven anp

Tsjitske Siderius, oud-Kamerlid voor de SP, poneert drie argumenten voor dierproefvrij onderzoek (Nederlands Dagblad 18 april). Er zijn veel meer argumenten voor deze stelling, maar mevrouw Siderius moest zich tot drie beperken. Haar derde argument luidt dat er ‘ondertussen veel alternatieven voorhanden zijn voor diertesten’. Hier legt zij de vinger op een zere plek. Die zijn er namelijk niet. En op veel meer hoeven we ook niet te rekenen. Een onderzoeker denkt namelijk niet primair in alternatieven, hij of zij is daarin ook niet geschoold. En de wetgever stelt ook nauwelijks eisen aan het uitvoeren van een dierexperiment – hoe overbodig, zinloos en wreed ook. De politiek zal uit een ander vaatje moeten tappen, wil ze de geneeskunde – en de moraal – op een hoger plan brengen.

Ik zie daarvoor de volgende mogelijkheden: stimuleren van onderzoek naar alternatieven, vooral door financiële impulsen (‘beloning’); stimuleren van alternatieve ontwerpen/toepassingen – al is het maar deels – door het dierexperiment te ontmoedigen; aanscherpen van de regelgeving. Op dit moment volstaat het als onderzoeker te zeggen: ‘Er is geen alternatief.’ Dat dient niet langer als vanzelfsprekend geaccepteerd te worden. Dan zoek je maar wat langer, spreek je de eigen creativiteit aan.

Alternatieve methoden komen namelijk niet uit de lucht vallen: daar moet over nagedacht worden en moeite voor gedaan. <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Het verspillen van talent is voor opiniemaker Rutger Bregman een van de grootste zondes.

Waarom de christelijke visie zo anders is dan het evangelie van Rutger Bregman over morele ambitie

Zijn martelaren en monniken mislukkelingen? Volgens Rutger Bregman, die het populaire boek Morele ambitie schreef, wel. Theoloog en bedrijfskundige Tabitha van Krimpen kijkt er anders naar.

Afbeelding

Geef meer theologen toestemming om te preken. Dat helpt bij het oplossen van het predikantstekort

Er zijn veel academisch geschoolde theologen die geen toestemming hebben om te preken, maar wel voorgaan in erediensten. Volgens de regels mag dit niet, maar die zijn volgens Ruben van Wingerden dan ook te veeleisend.

Waarom kiezen we niet de tamelijk letterlijke vertaling ‘mannen die met mannen het bed delen’?

Nieuwe uitleg van bijbelteksten over homoseksualiteit gaat op de loop met wat er feitelijk staat

'Homoseksualiteit is vertaalfout' (ND 16 april). Het artikel biedt een paar goede inzichten, zegt bijbelwetenschapper Pieter Lalleman, maar het laatste woord is er volgens hem zeker nog niet over gezegd.

CDA-partijleider Henri Bontenbal sprak in de Hannie van Leeuwenlezing voor het CDJA over sociaal-conservatisme.

Het CDA zou - naast sociaal - conservatief zijn, maar wat komt daar eigenlijk van terecht?

Het liberalisme lijkt op Europees niveau leidend te zijn voor het CDA, signaleert Maurits Potappel. Dat ook CDA-politici abortus tot grondrecht uitriepen, was voor veel christendemocraten een onaangename verrassing.

Na duizend pogingen, therapie, één diagnose (gedesorganiseerde hechting) heb ik uiteindelijk de stekker eruit getrokken.

'We geven een beroerd voorbeeld van wat liefde is'. Lezers reageren op de podcast Gebroken Gelofte

De ND-podcastserie Gebroken Gelofte, over scheiden in christelijk Nederland, roept bij luisteraars veel reacties op. ‘Ondanks jarenlange emotionele mishandeling heb ik geprobeerd stabiel te blijven.’

Al snel veranderde de sfeer in de kamer. Er werd een afwijking geconstateerd naast dat ons meisje veel te klein bleek te zijn. De term syndroom viel.

Er ging vorige week van alles door me heen toen ik hoorde dat mijn ongeboren kind ziek is

Ik schaam me dat ik anderen die de zwangerschap afbreken, vóór deze week min of meer automatisch veroordeelde. Maar nu staan mijn man en ik met dezelfde vragen. Theoloog Anne Marije Baars vertelt over een onverwachte diagnose.