Luister naar

VS moesten Noord-Korea bijna twee miljoen dollar betalen voordat Otto Warmbier weg mocht

Nieuws
Voordat de Amerikaanse student Otto Warmbier op 13 juni 2017 mocht worden weggevlogen uit Noord-Korea, moesten de VS een rekening van twee miljoen dollar accepteren. Dat meldt The Washington Post.
Herman Veenhof Herman Veenhof
vrijdag 26 april 2019 om 03:00

Wyoming - Cincinnatti

Warmbier werd in december 2015 opgepakt omdat hij een propagandaposter van de muur zou hebben getrokken en een vlag. In maart 2016 kreeg hij vijftien jaar dwangarbeid. In juni 2017 mochten diplomaat Joseph Yun en de Amerikaanse arts Michael Flueckiger Warmbier bezoeken in het Friendship Hospital in de Noord-Koreaanse hoofdstad Pyongyang. Hij bleek al vijftien maanden in coma te liggen, maar werd volgens de arts goed verzorgd.

Nadat Warmbier op 13 juni 2017 aankwam in zijn thuisstad Cincinnatti in de Amerikaanse staat Ohio, zagen zijn ouders Fred en Cindy Warmbier verwondingen, een groot litteken aan de rechtervoet en zijn onderkaak en tanden leken met een tang verplaatst. Nadat Warmbier op 19 juni overleden was, 22 jaar oud, werd autopsie niet toegestaan door de familie. De ouders kregen op 26 maart van een Amerikaanse rechter te horen dat Noord-Korea hun 501 miljoen dollar schadevergoeding zou moeten betalen. De Amerikaanse president Donald Trump zei eind februari dat de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un hem zei dat hij pas later wist van de mishandelingen die Warmbier onderging en daar zelf dus niet verantwoordelijk voor was. <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Een olifant uit het Liwonde National Park wordt overgeplaatst naar een ander park van African Parks in het noorden van het land. In Malawi beheert de organisatie vier parken.

Martelingen, huiszoekingen en gevangenschap: deze journalist deed onderzoek naar Afrikaanse wildparken

Journalist Olivier van Beemen schudde de witte managementwereld van Afrikaanse wildparken op met zijn onderzoek. ‘Wij zien rangers in natuurparken als helden, terwijl ze de lokale bevolking juist angst aanjagen.’

Oekraïne vraagt urgent om zeven Patriot-luchtafweersystemen, maar zal ook blij zijn met de vergelijkbare Franse Samp-T-luchtafweer.

Extra Patriots naar Oekraïne? Na het groene licht van de Navo bekijkt het kabinet de opties

De dodelijke Russische luchtaanval op civiele doelen in Tsjernihiv woensdag viel samen met een duidelijke oproep van Navo-chef Stoltenberg: stuur nu luchtafweersystemen zoals de Patriots, ook als je daarmee tijdelijk niet voldoet aan Navo-verplichtingen.

De foto van Mohammed Salem werd gekozen uit meer dan zestigduizend foto’s van 3.851 fotografen uit 130 landen.

Beeld Mohammed Salem van 'onmogelijk te bevatten leed' in de Gazastrook wint bij verkiezing World Press Photo

Een foto van Palestijns leed wint dit jaar bij verkiezing van de World Press Photo. De jury van ’s werelds belangrijkste nieuwsfoto-competitie probeert daarnaast naar het bredere verhaal van de oorlog in Gaza te kijken.

Met 400.000 bussen en andere voertuigen worden de stemcomputers naar alle plaatsen in India gebracht.

India gaat naar de stembus voor Modi 3.0 maar met toenemende kritiek binnen en buiten India

Vijftien miljoen medewerkers en beveiligers beginnen deze vrijdag aan een monsterklus: de verkiezingen in India. ‘India is de grootste democratie ter wereld en het is een belangrijke strategische partner.’

Björn Höcke van Alternative für Deutschland arriveert in de rechtszaal in Halle.

Prominente AfD-politicus Höcke voor Duitse rechter wegens herhaaldelijk gebruik van nazi-slogan

AfD-politicus Björn Höcke stond donderdag in het Duitse Halle terecht voor het uitspreken van een nazi-leus op een partijbijeenkomst. Höcke, een van de radicaalste AfD-leiders, is dit najaar lijsttrekker bij de verkiezingen in deelstaat Thüringen.

Ontheemde Palestijnen trekken met duizenden weg uit de omgeving van Rafah, terug naar noordelijker delen van de Gazastrook.

Het gewelddadige conflict tussen Israël, Hamas en Iran splijt ook in Nederland kerken en politiek

Er lijkt nauwelijks een tussenweg meer in het debat over het conflict tussen Israël, Hamas, Hezbollah en ook Iran. De werkelijkheid wordt onwrikbaar ingevuld vanuit de eigen beleving.