Direct naar artikelinhoud
Amsterdam wereldstad

Hoe je als Amsterdammer kan meepraten over de stad (en of dat nut heeft)

Het erotisch centrum, een losse stoeptegel, het afvalprobleem: of het onderwerp nou groot of klein is, Amsterdammers willen er graag over meepraten én -beslissen. Maar hoeveel invloed heb je als inwoner van de stad op beslissingen die het stadsbestuur neemt?

Video wordt geladen...

Ze spelen in onze eigen verslaggeving vaak een rol: mondige Amsterdammers die iets vinden van het beleid van de gemeente. Diezelfde gemeente wil nu meer doen met de mening van inwoners bij grote beslissingen. Om het afvalprobleem op te lossen is bijvoorbeeld een burgerberaad georganiseerd. Naast een doorbraak in dit hoofdpijndossier, hoopt de gemeente het vertrouwen tussen overheid en burger zo te vergroten.

Maar, waarschuwt hoogleraar Urban Governance Christine Bleijenberg in de podcast Amsterdam wereldstad: “Doe het goed, of doe het niet.” Want als er van tevoren geen duidelijke afspraken zijn over het mandaat, dan kan zo’n burgerberaad het wantrouwen tussen overheid en burger juist aanwakkeren. “Dat is echt de achilleshiel van participatie.”

Politieke lef

Toch kan inspreken wel degelijk zinvol zijn. “Bij bewoners zit enorm veel kennis over hun buurt,” zegt politiek verslaggever van Het Parool Tim Wagemakers. “Maar ze kunnen ook met spannende adviezen komen die weerstand oproepen. Of die het halen, hangt af van het politieke lef.” En voor wie zich niet gehoord voelt, heeft Wagemakers een tip: “Probeer het via de media. Dan gaan er in de politiek opeens een hoop panelen schuiven.”

Welke opties heb je om je stem te laten horen als je het ergens niet mee eens bent? En mag je als burger wel écht meepraten, of hebben de beleidsmakers toch altijd het laatste woord? Je hoort het in de nieuwste aflevering van Amsterdam wereldstad.

Amsterdam wereldstad

In de podcast Amsterdam wereldstad komen typisch Amsterdamse thema’s aan bod. Paroolverslaggever en presentator Lorianne van Gelder neemt luisteraars wekelijks mee, samen met experts van binnen en buiten Het Parool. Iedere dinsdagochtend verschijnt een nieuwe aflevering.

Luister ook naar eerdere afleveringen van Amsterdam wereldstad

Video wordt geladen...

Luister ook naar eerdere afleveringen van Amsterdam wereldstad
Beeld Sjoukje Bierma