Direct naar artikelinhoud
Serierecensie

Recensie: Zweedse dramaserie Midtsommernatt is de fantasieloze Ikea-versie van Festen

Tijdens het midzomernachtsfeest komt een familie samen om te eten, te drinken en te feesten. Maar diverse geheimen verstoren de feestvreugde in het soapy Zweedse drama Midtsommernatt.

Amalia Holm als Hanne en Kim Falck als Lysander in Midtsommernatt.Beeld Max Emanuelson/Netflix

Het Zweedse midzomernachtsfeest doet denken aan de Nederlandse Koningsdag. Er worden op 21 juni in Zweden overdag stomme spelletjes gespeeld (zaklopen, spijkerpoepen), domme liedjes gezongen met rare hoofddeksels op en er wordt vooral veel gegeten (haring!) en gedronken.

Tegen deze achtergrond vindt het vijfdelige Zweedse familiedrama Midtsommernatt plaats. Moeder Carina (Zweedse acteerlegende Pernilla August) heeft al haar kinderen met aanhang uitgenodigd – niet alleen om het traditionele Zweedse feest te vieren maar ook om een aankondiging te doen die de feestvreugde ernstig zal verstoren. Mede daarom stelt ze haar speech keer op keer uit, tot ergernis van haar man Johannes, die als Noor toch al niet van dat Zweedse flauwekulfeest houdt.

Zwangerschapstest en hersentumor

Moeder Carina is echter niet de enige die met een geheim rondloopt in deze zomerse Netflixserie. Dochter Hanne gaat weliswaar trouwen maar is niet trouw aan haar aanstaande man Darius; Carina’s broer Håkan komt met een nieuwe vriendin opdagen die zijn dochter had kunnen zijn; er wordt een positieve zwangerschapstest gevonden en er loopt ook nog iemand met een hersentumor rond.

Genoeg familiegeheimen voor een Zweedse versie van de Deense klassieker Festen. Helaas is Midtsommernatt meer een Zweedse soap geworden waarin personages voortdurend toevallig flarden opvangen van gesprekken die niet voor hen zijn bedoeld en waar ze steevast verkeerde conclusies uit trekken. Dat er tussendoor flashbacks voor nodig zijn om uit de doeken te doen wat de diverse geheimen behelzen maakt de dramatische opbouw er niet beter op. Het is alsof je naar een Ikea-versie van Festen zit te kijken waarbij alle elementen fantasieloos in elkaar zijn gezet.

Familiedrama

Midtsommernatt
Te zien op Netflix