20 juni 2019 om 19:15
Luister naar

Opinie: Een echte feministe, ben ik dat?

‘Wie kent er een echte feministe?’, vroeg mijn nichtje in onze familie-appgroep. Ze had zo iemand nodig voor een werkstuk, waarin ze de vraag moest beantwoorden of er op dit moment een derde feministische golf plaatsvindt. Ik begon meteen mijn adresboek na te gaan of ik zo iemand kende, iemand die voor mijn nichtje makkelijk bereikbaar was, maar dat viel niet mee.

De rest van de familie hield zich stil, want Theanne zou die vraag wel beantwoorden. Theanne staat namelijk in de familie Boer nogal bekend als best wel feministisch, ze heeft zich er immers tijdens haar studie mee beziggehouden. Dat laatste klopt, maar wanneer betitel je jezelf als feminist? En vind ik dat er op dit moment een derde golf plaatsvindt? Ik zou het eerlijk gezegd niet goed weten, het is simpelweg iets waar ik niet echt over nadenk en dat komt weer doordat ik in mijn eigen leven niets merk van achterstelling en discriminatie. Toch geloof ik direct dat er op ‘de werkvloer’ van alles plaatsvindt aan genderongelijkheid. Maar dat zijn werkvloeren waar ik als zzp’er slechts af en toe kom.

huishoudschool

Maar toch, ik heb geen recht van spreken. Ik heb nooit echt iets hoeven bevechten, zelfs de kerkvloer niet. Ik ben niet geboren in een tijd dat vrouwen nog niet mochten stemmen, of na hun trouwen werden geacht te stoppen met werken. Dat ze naar de huishoudschool moesten, omdat ze toch geen beroep zouden uitoefenen. Ik heb thuis het boek 1001 vrouwen uit de Nederlandse geschiedenis in de kast staan. Daarin wordt pas gevochten, gestreden en ook moedig geleden en in het lot berust. Vorig jaar verscheen 1001 vrouwen in de 20ste eeuw. De eeuw waarin, volgens de tekst op de achterkant ‘de deuren voor vrouwen langzaam maar zeker opengaan’.

Twintig jaar geleden las ik erg veel boeken van zwarte Amerikaanse vrouwen. Toni Morrison, Maya Angelou, Alice Walker. Ze schreven over het zwarte zuiden van Noord-Amerika. De enorme achterstelling en discriminatie daar en de geweldige veerkracht en creativiteit van de vrouwen in die tijd en cultuur is adembenemend. Lees De kleur paars of Ik weet waarom gekooide vogels zingen of lees het recentere Een keukenmeidenroman van Kathryn Sockett – de eerste roman die ik ben tegengekomen van een witte schrijfster die kritisch terugkijkt op haar jeugd waarin zwarten nog altijd ondergeschikt waren. Schokkend, maar prachtig geschreven.

Michelle Obama

En nu lees ik de biografie van Michelle Obama, waarin gender en ras ook een grote rol spelen. Michelle is zich erg bewust van haar vrouw-zijn en haar zwarte huid. En ze is door en door Amerikaans. De prestatiedrang spat van de pagina’s af. Hard werken, hard studeren, om maar zo hoog en zo ver mogelijk te komen. Zo kennen wij dat hier niet. Pas als ze geld als water verdient als advocaat, merkt ze dat dat haar geen voldoening geeft. Haar moeder, die zich heel haar leven uitgesloofd heeft voor haar kinderen, die zich van alles ontzegd heeft om hen maar op de rit te krijgen, begrijpt daar helemaal niets van: ‘Verdien eerst het geld en maak je later zorgen over je geluk’, zegt ze. Geluk is een luxe als je zwart bent en vrouw. Denk maar niet dat je daar iets aan kunt veranderen.

Michelle Obama zet gelukkig door en stapt uit haar carrière. Dat komt ook door Barack die het wel durft: leven vanuit zijn waarden en idealen. De rest moet u zelf maar lezen. Het is een indrukwekkend verhaal van een zwarte vrouw, opgegroeid in een achterbuurt die zich steeds afvraagt wie ze wil zijn, wie ze kan dienen en waarvoor ze wil leven. Tot in het Witte Huis.

En hij zal over u heersen. Genderongelijkheid is van alle tijden, maar niet iets om je bij neer te leggen. Talloze vrouwen vochten en vechten nog steeds om gezien te worden zoals ze zijn. En om juist vanuit hun vrouw-zijn de samenleving én de kerk te mogen dienen. Als de derde feministische golf er zo uitziet, surf ik graag mee.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Kan Nederland wel zonder nationaal gevoel en emotie? Nee, koester dus de schaarse nationale rituelen

Acda en De Munnik zongen het al: 'Je kunt hier nooit eens even rustig op je voetstuk staan.' Hoe gaan we om met onze helden? Is 'vaderlandse geschiedenis' belangrijk? Ja!

d

Wat doe je als (schoon)ouders je claimen? 'Voor mij gaan ze een grens over, het is ons huis'

Ze komen samen, een jong stel: ze zijn zeven jaar getrouwd en hebben een kleintje van drie. ‘We hebben het samen fijn’, zegt zij. Het probleem zit ‘m dan ook niet in hun huwelijk. Maar in hun schoonfamilie. Aan beide kanten.

Lysanne van de Kamp werkt bij Micha Nederland en ontwerpt oogsttuinen.

Het cijfer was helaas het enige dat telde bij de lessen geschiedenis

Draait leren echt nog steeds om het behalen van een bepaalde norm? Lysanne van de Kamp vindt het jammer dat de geschiedenissenlessen op school enkel om het cijfer gingen.

Wim Dekker is lector informele netwerken en laatmoderniteit aan de Christelijke Hogeschool Ede.

Er wordt 17 miljard euro verdiend aan mensen met schulden. Kwijtschelden is waarschijnlijk goedkoper

De problematische schuldenlast in Nederland is 3 miljard. Sociaal werkers, deurwaarders, ambtenaren, advocaten en administrateurs hebben daar hun werk van gemaakt. Kosten: 17 miljard. Wim Dekker pleit voor een jubeljaar.

Het is echt niet vreemd dat Renze Klamer zich ook zonder geloof gelukkig voelt

Renze Klamer vindt het vervelend als mensen tegen hem zeggen: 'We bidden voor je.' Wat kerkverlaters vervelend vinden, is niet maatgevend, stelt Reina Wiskerke. Toch begrijpt ze de allergie van Klamer.

Anita Zeldenrust is ouder van een gezinshuis voor kinderen die (soms tijdelijk) niet thuis kunnen wonen.

Ik dwing me met mijn vliegangst naar de stewardess te kijken. Als zij lacht zal het vast goed zijn

Als ik me er op zou voorstaan dat ik niet meer vlieg zou dat bewondering kunnen oproepen, maar zo'n offer is dat dus niet voor mij. Ik vind vliegen namelijk verschrikkelijk, schrijft Anita Zeldenrust in het vliegtuig.

Afbeelding

Hoe de angst van een christen verdreven kan worden en hoe jij daar een rol in kan spelen

Zondag barstte een patiënt in huilen uit na de dienst, omdat ik hem als protestants pastor geen communie kon geven, schrijft Kelly Keasberry. Ze nam de snikkende man in haar armen, waarop er iets wonderlijks gebeurde.

Al is het leven nog zo snel, de dood achterhaalt hem wel. Als kind kwam ik daar al vroeg achter.

Het is de Opgestane die mij opwacht aan het eind. Sterker nog: die voor me uit gaat

Aanvallen van drones op Isfahan. Isfahan: met die naam opende bij Klaas Vos het deurtje naar poëzie, naar het gedicht De tuinman en de dood van P.N. van Eijk.

nd

Tanya (40) uit Oekraïne heeft zeven zussen. Vijf emigreerden er naar Australië. 'Maar ik blijf hier'

Vreugde en nieuwe moed bij Oekraïeners, ook in Nederland: het Amerikaanse steunpakket komt eraan. In de Alblasserwaard zijn de contacten met Oekraïne nog steeds sterk, schrijft Hilbrand Rozema.