Luister naar

Huisartsenposten: ‘Meer agressieve patiënten en meer geweld’

Nieuws
Medewerkers van huisartsenposten hebben regelmatig te maken met agressieve patiënten en geweld. Het merendeel van de posten ziet meer agressie dan vijf jaar geleden. Dat blijkt uit een rondvraag van dagblad Trouw onder directeuren en medewerkers van de posten.
redactie VK
vrijdag 19 juli 2019 om 08:19

Amsterdam

Trouw benaderde alle vijftig organisaties van huisartsenposten in Nederland, waarvan er 29 reageerden. Dat maakt dat de uitkomsten van de enquête niet representatief hoeven te zijn voor alle posten, zegt Astrid Scholl van koepelorganisatie InEen tegen de krant, want wellicht hebben vooral de organisaties gereageerd waar agressie het vaakst voorkomt.

Bij 21 procent van die posten komt het wekelijks of vaker voor dat een patiënt dreigt met geweld, bij meer dan de helft gebeurt dat zeker één keer per maand. Bij 14 procent van de posten is er daadwerkelijk meerdere keren sprake van geweld per jaar, bij nog eens 17 procent komt dat eens per jaar voor. Volgens Trouw noemen de posten zaken als het bij de keel grijpen van een arts, medewerkers bedreigen via social media en vervolgens fysiek opzoeken, tot het meenemen van een mes of een pistool aan toe.

koelkast

Jaarlijks bezoeken 1,4 miljoen mensen een huisartsenpost in de avond, ‘s nachts of in het weekend. Mensen kunnen er terecht met klachten die niet kunnen wachten tot de vaste huisarts weer open is, maar die ook niet zwaar genoeg zijn voor de spoedeisende hulp. Toch eisen veel mensen dat ze ook voor minder zware klachten snel worden geholpen, vertelde Rob Jansen van de Haagse huisartsendienst Smash eerder aan de Volkskrant. ‘Mensen zijn gewend dat ze 24 uur per dag een koelkast kunnen kopen, dus waarom zou de huisarts niet beschikbaar zijn?’

Minister Bruins kondigde vorige week in een Kamerbrief aan dat hij een voorlichtingscampagne gaat opzetten om het publiek beter te informeren over de verschillen tussen huisarts, huisartsenpost, spoedpoli en spoedeisende hulp. De diensten op de huisartsenposten zijn al langer een blok aan het been van de huisartsen en de andere medewerkers. Er is sprake van een personeelstekort, de werkdruk wordt er steeds hoger en de klachten waarmee mensen zich melden steeds zwaarder. Ook agressieve patiënten blijken nu een vaak terugkerend onderdeel van het werk.

Eerder dit jaar hebben ook de doktersassistenten een enquête ingevuld over agressie op de werkvloer. Ook bij hen bleek dat veelvuldig voor te komen: tweederde van alle assistenten gaf aan de afgelopen twee jaar te maken hebben gehad met geweld. <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Kolham - Staatssecretaris Hans Vijlbrief heeft met een handtekening vandaag het gasveld in Groningen gesloten. ANP / Hollandse Hoogte Venema Media

Gaswinning Groningen bij wet verboden

Bij de voormalige akker van boer Boon in Kolham, waar in 1959 het eerste Groningse aardgas werd gevonden, ondertekende demissionair staatssecretaris van Mijnbouw Hans Vijlbrief vrijdag symbolisch de wet die het Groningenveld definitief sluit.

Eindexamenleerlingen tijdens de examens in 2023. ‘Door het harde werken tijdens het examenjaar, moeten sommige leerlingen daarna echt even op adem komen’, ziet decaan Lobke Allersma.

Steeds meer jongeren kiezen voor een tussenjaar: 'Er zijn ook een heleboel dingen die geen geld kosten'

Een jaar werken of backpacken naar Thailand: een tussenjaar wordt steeds populairder onder jongeren. ‘Nog steeds denken mensen dat een tussenjaar iets is voor kinderen met rijke ouders.’

Dodenherdenking op de Dam in Amsterdam.

Amsterdam vreest verstoring van Dodenherdenking en gaat alle bezoekers fouilleren

Uit angst voor verstoringen tijdens de Dodenherdenking neemt de gemeente Amsterdam extra maatregelen. Op 4 mei worden alle bezoekers van de ceremonie op de Dam gefouilleerd.

Op Rotterdam Centraal worden verschillende perrons verlengd en vervangen en sporen en wissels vernieuwd.

ProRail: ook dit jaar veel hinder voor treinreizigers

Nederlandse treinreizigers moeten ook dit jaar rekening houden met verstoringen op het spoor. Daarvoor waarschuwt spoorbeheerder ProRail bij de presentatie van het jaarverslag over 2023.

Netbeheerders kunnen grootgebruikers gaan vragen minder stroom af te nemen of te leveren op momenten dat het elektriciteitsnet overbelast raakt.

Nieuwe regels voor druk op stroomnet: voorrang voor scholen en woningbouw

Scholen, nieuwe woonwijken en andere gebruikers met een groot maatschappelijk belang mogen voortaan met voorrang worden aangesloten op het stroomnet. Andere partijen moeten daardoor langer wachten.

Co-assistenten hebben een kaartenspel ontwikkeld waarmee ze grensoverschrijdend bespreekbaar willen maken.

LUMC bespreekt grensoverschrijdend gedrag: 'Mag je de Insta-foto van een coassisstent liken?'

De helft van de zorgmedewerkers krijgt te maken met grensoverschrijdend gedrag. In het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) hebben coassistenten een kaartspel bedacht om het bespreekbaar te maken.