Luister naar

Zonnepark mag al met tijdelijke vergunning

Nieuws
De aanleg van zonneparken wordt gemakkelijker doordat alleen een tijdelijke vergunning nodig is. Dat geldt zelfs voor de aanleg van een zonnepark van tientallen hectares. Dat blijkt uit onderzoek van de Volkskrant.
Marc van den Eerenbeemt redactie vk
dinsdag 15 mei 2018 om 03:00
Een zogenaamde kruimelvergunning mag ook worden afgegeven voor ‘ander gebruik van gronden voor een maximumtermijn van tien jaar’. Onder ‘ander gebruik’ valt nu ook een groot zonnepark.
Een zogenaamde kruimelvergunning mag ook worden afgegeven voor ‘ander gebruik van gronden voor een maximumtermijn van tien jaar’. Onder ‘ander gebruik’ valt nu ook een groot zonnepark. ap

Coevorden

Op basis van een vergunning voor maximaal tien jaar heeft de Raad van State de bouw goedgekeurd van een zonnepark in Drenthe, dat zo’n 25 jaar moet blijven staan. Met dezelfde tijdelijke vergunning kon ook een subsidie van 12,9 miljoen euro worden aangevraagd.

De tijdelijke vergunning voor zonnepark De Watering in Coevorden werd in februari nog vernietigd door de rechtbank Noord-Nederland. Een buurman had bezwaar aangetekend tegen het project van de bedrijven Solarfields en Ecotec. Volgens de rechters was het niet aannemelijk dat het zonnepark na de vergunningstermijn ‘kan en zal’ verdwijnen. Tien jaar is immers te kort om de geïnvesteerde miljoenen terug te verdienen. Ook gaven de initiatiefnemers en de gemeente Coevorden onomwonden aan dat het park na tien jaar gewoon zal blijven staan.

creatief gebruik

De Raad van State gaat echter niet mee in de eis dat het zonnepark na tien jaar ‘kan en zal’ verdwijnen. Voor een tijdelijke vergunning is het voor de hoogste bestuursrechter voldoende dat het park ‘kan’ verdwijnen. Stellages met zonnepanelen kunnen vrij eenvoudig worden verplaatst.

In Coevorden werd creatief gebruik gemaakt van een uitzonderingslijstje in een bijlage van het Besluit Omgevingsrecht. In een beperkt aantal gevallen is het mogelijk om voor initiatieven die in strijd zijn met een bestemmingsplan toch toestemming te geven. Het gaat hierbij meestal om kleinschalige ingrepen zoals een dakkapel of bewoning van een vakantiehuis. Zo’n ‘kruimelvergunning’ mag ook worden afgegeven voor ‘ander gebruik van gronden voor een maximumtermijn van tien jaar’. Onder ‘ander gebruik’ valt nu dus ook een groot zonnepark. Voor het verlenen van een kruimelvergunning hoeft een gemeentebestuur geen toestemming te vragen aan de gemeenteraad. Ook is de inspraak van omwonenden beperkt. De procedure kost niet meer dan twee tot vier maanden. De procedure voor een definitieve vergunning duurt minimaal een half jaar, maar meestal langer.

Volgens juristen is de uitspraak goed nieuws voor bedrijven die zonneparken ontwikkelen. Advocaat Jasper Molenaar denkt dat de Raad met die soepele opstelling ‘op zijn manier een bijdrage levert aan de energietransitie’. Met een kruimelvergunning kan op een ‘hele waslijst’ aan onderzoek worden bespaard. Daarbij gaat het om diepgaand onderzoek naar archeologische resten, beschermde diersoorten en ruimtelijke inpassing.

‘Deze uitspraak van de Raad van State helpt de verduurzaming wel een stukje verder’, beaamt hoogleraar bouwrecht Arjan Bregman. De burger die bezwaar wil maken tegen de vergunning staat volgens hem niet buitenspel: ‘Er is nog steeds de mogelijkheid tot bezwaar en beroep en dus voldoende rechtsbescherming.’

minder kostbaar

De voorbereidingen voor het zonnepark in Coevorden begonnen zo’n vijf jaar geleden. Een tijdelijke vergunning is logisch, zegt verantwoordelijk wethouder Jeroen Huizing (CDA) van Coevorden.

‘De procedure is minder kostbaar en de ontwikkelaar kan eerder subsidie aanvragen. Dat is ook voor de gemeente die wil verduurzamen een voordeel’, stelt Huizing.

Eric van den Broek van initiatiefnemer Ecotec noemt de kruimelprocedure ‘gewoon praktisch’, maar ook zakelijk van belang. ‘Je doorloopt anders een heel lange procedure.’

Bij de Rijksdienst voor Ondernemingen (RVO) is de tijdelijke vergunning niet populair meer, onder meer uit angst dat geld wordt gereserveerd voor projecten die toch niet doorgaan. De dienst verdeelt jaarlijks meer dan 10 miljard euro aan sub­sidie voor duurzame energieopwekking.

Aan het park in Coevorden werd ruim een jaar geleden 12,9 miljoen euro toegezegd, boven op de ongeveer 1,5 miljoen euro van de deelnemende bedrijven. ‘In dit geval heeft de aanvrager aannemelijk gemaakt dat hij alsnog een permanente vergunning zal aanvragen’, meldt een woordvoerder.

De gemeente Coevorden en de betrokken bedrijven hebben inmiddels afgesproken met de aanleg van het park te wachten op die permanente vergunning. <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
De Tata-staalfabriek in IJmuiden deze week vanbinnen.

Kabinet zet in op vergroeningsplan voor Tata, dat schatkist tot 2,5 miljard kan kosten

Tata Steel moet blijven bestaan en het kabinet wil op korte termijn met het bedrijf om de tafel om afspraken te maken over versnelde vergroening. Dat mag 2,5 miljard euro kosten.

Het is niet per se moeilijk om zonder makelaar een huis te kopen of verkopen, zegt Hans André de la Porte van de Vereniging Eigen Huis.

Zonder makelaar een huis (ver)kopen: hoe doe je dat? 'Een makelaar is geen tovenaar'

Een huis kopen of verkopen zonder makelaar scheelt kosten. Maar het vraagt ook meer van kopers en verkopers. Hoe pak je dat aan en waar moet je op letten?

Algemeen directeur en medeoprichter van Roetz Tiemen ter Hoeven in de werkplaats in Amsterdam-Noord waar de sociale onderneming op duurzame wijze fietsen een tweede leven biedt.

Roetz bouwt hippe nieuwe fietsen door onderdelen te 'oogsten' van wegroestende wrakken

Waar veel oude of kapotte fietsen een lot op de schroothoop beschoren is, krijgen deze bij Roetz een nieuw leven. Zo repareert de sociale onderneming onder andere ov-fietsen van NS, met ‘geoogste’ onderdelen uit andere rijwielen.

Tjerk 't Lam en zijn vrouw Lydia in Plus-filiaal Bieshof in Dordrecht. Aanstaande maandag krijgt de winkel een nieuwe eigenaar. Zonder koopzondag ziet de ondernemer geen perspectief op lange termijn.

Tjerk stopt met zijn supermarkt, omdat hij niet op zondag open wil. 'Alles jaagt steeds meer door'

De christelijke ondernemer Tjerk ‘t Lam uit Dordrecht ziet geen toekomst meer voor zijn supermarkt zonder open te gaan op koopzondagen. Daarom stopt hij. Principieel was dat geen lastig besluit, zegt hij, maar emotioneel wel.

Gedupeerden met protestborden demonstreren op het terrein van verzekeraar Achmea. ‘Terugkijkend had klanten niet zo veel leed toegebracht mogen worden.’

De woekerpolis was het grootste financiële schandaal ooit. Kan zoiets weer gebeuren?

Met de laatste grote schikkingen in zicht, loopt de woekerpolisaffaire na dertig jaar ten einde. Hoe kon het ‘grootste financiële schandaal uit de Nederlandse geschiedenis’ zo ontsporen? En kan het weer gebeuren?

De architecten van Bureau B+B houden zich bezig met stedenbouw en landschapsarchitectuur.

Het Nederlandse landschap vraagt veel: duurzaam, klimaatbestendig én natuurinclusief

In een land dat worstelt met ruimtegebrek en klimaatverandering zijn de uitdagingen voor landschapsarchitecten veel complexer geworden. Bureau B+B legt de lat extra hoog. 'Als het werk af is, is het nog niet af.'