Luister naar

Felle kritiek op plan EU-begroting

Nieuws
De plannen voor een nieuwe – hogere – Europese begroting zijn voor Nederland ‘onacceptabel’. In plaats van de huidige 1000 miljard wil de Europese Commissie een begroting opstellen van zo’n 1300 miljard euro.
Sjoerd Mouissie Sjoerd Mouissie
donderdag 3 mei 2018 om 03:00
Juncker: ‘evenwichtig voorstel’
Juncker: ‘evenwichtig voorstel’ ap en anp

Den Haag

Hierdoor loopt de rekening voor Nederland te hoog op, vinden premier Mark Rutte en minister Stef Blok (Buitenlandse Zaken). Nederland krijgt nu nog een korting van één miljard euro per jaar op de Europese afdracht. Die heeft het kabinet ooit bedongen omdat Nederland een netto-betaler is: ons land betaalt meer aan Europa dan het terugkrijgt. In de nieuwe plannen van de Europese Commissie vervalt die korting op termijn.

Bovendien mag Nederland in de toekomst niet meer 20, maar 10 procent van de douanerechten houden. Dat geld wordt bijvoorbeeld geïnd bij import en export op Schiphol en in de Rotterdamse haven.

Al met al kan de Nederlandse bijdrage aan de Europese begroting met een derde stijgen – van zeven miljard euro per jaar nu naar zo’n tien miljard straks. Overigens staan deze bedragen nog lang niet vast. De plannen van de Europese Commissie moeten eerst goedgekeurd worden door de regeringsleiders en het Europees Parlement.

Dat is geen gelopen race, zeker niet wat Nederland betreft. Door het vertrek van de Britten zou de EU niet meer, maar juist minder geld uitgeven, stellen Rutte en Blok. ‘Dat vraagt om scherpere keuzes en bezuinigingen’, vindt de premier. Ook hekelt hij het verlies van de EU-korting, juist nu ‘Nederland economisch al hard wordt geraakt door de Brexit’.

Volgens Blok is de Europese begroting gericht ‘op de prioriteiten van dertig of veertig jaar geleden’. In plaats van het subsidiëren van landbouw en achtergebleven regio’s zou de EU zich moeten inzetten voor ‘het beperken van migratie en grensoverschrijdende criminaliteit, en het stimuleren van innovatie’. En: ‘Nederland draagt veel meer bij dan andere landen, het is niet meer in verhouding’, aldus Blok. Door het intrekken van de korting op de EU-afdrachten ‘wordt die verhouding nóg schever getrokken’.

De nieuwe Europese begroting moet gaan gelden voor de periode van 2021 tot 2027. In die periode wil de Europese Commissie in totaal ongeveer 1300 miljard euro uitgeven. Daarbij is het vertrek van de Britten uit de EU een probleem: hierdoor loopt de EU vanaf 2020 zo’n dertien miljard euro per jaar mis.

grensbewaking

Dat ontbrekende bedrag moeten de overige lidstaten nu opvangen, vindt commissievoorzitter Jean-Claude Juncker, die spreekt over een ‘evenwichtig en rechtvaardig’ voorstel. Daarnaast staat de EU volgens hem voor ‘nieuwe uitdagingen’, zoals de versterkte grensbewaking van de Unie en de kosten van migratie. Zo moet de Europese kust- en grenswacht groeien van twaalfhonderd naar tienduizend medewerkers. Ook moet er meer geld komen voor onderzoek, innovatie en investeringen.

Daarnaast worden Europese subsidies gekoppeld aan het gedrag van de lidstaten. De opname van asielzoekers en migranten, maar ook de bestrijding van jeugdwerkloosheid en het respecteren van democratische waarden worden meegewogen. <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Premier Mark Rutte: 'Iemand uitschelden om zijn of haar Joodse achtergrond, dat doe je niet.'

Antisemitisme moeten we samen de kop indrukken, vindt Rutte. 'Het gaat echt de verkeerde kant op'

Het kabinet zal alle middelen inzetten om antisemitisme te bestrijden, maar het is te gemakkelijk om alles van de overheid te verwachten. 'Ieder van ons heeft een verantwoordelijkheid anderen aan te spreken.'

Afbeelding

Bosma: Baudet betuigt spijt maar kwam niet opdagen

FVD-leider Thierry Baudet heeft in een telefoongesprek met Kamervoorzitter Martin Bosma spijt betuigd voor wat hij woensdag na een debat heeft gezegd tegen Jesse Klaver (GroenLinks-PvdA).

Voorzitter Martin Bosma wil dat Thierry Baudet zich donderdagochtend bij hem meldt voor een gesprek.

Bosma meldt bedreiging Klaver door Baudet na debat, wil gesprek

FVD-leider Thierry Baudet heeft Tweede Kamerlid Jesse Klaver (GroenLinks-PvdA) woensdag na een debat tot twee keer toe bedreigd. Dat schrijft Kamervoorzitter Martin Bosma in een brief aan Baudet.

Deskundigen (v.r.n.l.) Jacquelien Bulterman-Bos, Els Stronks, Gerdineke van Silfhout, Martin Bootsma en Henk Wilbers na afloop van het rondetafelgesprek over lees- en taalvaardigheid woensdag in de Tweede Kamer.

De boodschap aan de Tweede Kamer klinkt luid en breed gedragen: 'Het leesplezier moet terug in de klas'

Wat gaat er mis met het Nederlandse leesonderwijs? Een stoet deskundigen trok woensdag aan de Tweede Kamer voorbij in de zoektocht naar antwoorden. ‘De verwachtingen moeten omhoog, de lat ligt echt te laag.’

GroenLinks/PvdA-leider Frans Timmermans, geflankeerd door zijn fractiegenoten Jesse Klaver en Kati Piri.

De achilleshiel van Timmermans: Israël en de Palestijnen verdelen GroenLinks-PvdA tot op het bot

Terwijl partijleider Frans Timmermans een verklaring tegen Jodenhaat tekende, zat senator Karimi met een ‘arafatsjaal’ in de Eerste Kamer. Hoe het Israëlisch-Palestijnse conflict de achilleshiel van GroenLinks-PvdA werd.

Op initiatief van Mirjam Bikker (ChristenUnie) spreken dertien van de vijftien fractievoorzitters in de Tweede Kamer zich uit tegen antisemitisme.

Bijna alle fractievoorzitters spreken zich uit tegen Jodenhaat. 'Dit moet stoppen. En wel nu'

Voor de meeste fractievoorzitters in de Tweede Kamer is na de verstoring van het concert van zangeres Lenny Kuhr de maat vol. Zij spreken zich in een gezamenlijke verklaring uit tegen wat zij 'Jodenhaat' noemen.