Luister naar

Opinie: Ik heb als protestant moeite met toenadering tot rooms-katholieken

Nieuws
Als protestanten vinden dat in de Rooms-Katholieke Kerk het gras groener is, dan zijn ze daar ongetwijfeld welkom als lid.
Johan Tekelenburg
donderdag 15 november 2018 om 03:00

Redacteur Roeland van Mourik schrijft in de krant van vrijdag 9 november openlijk wat ik als lezer al had opgemerkt als lijn van de krant, namelijk de wens dat de protestanten en de rooms-katholieken zich verenigen. Zo viel me op dat de krant niets schreef over Hervormingsdag, maar wel een artikel plaatste over Allerzielen. Ik heb hier moeite mee. Het roept bij mij vragen op als: kennen protestanten nog de kroonjuwelen die God in de Reformatie geschonken heeft en waar velen ontzettend veel voor over hebben gehad? Of wordt revitalisering/hervorming van het geloof verwacht door selectief te winkelen bij de Rooms Katholieke Kerk (RKK)? Dat laatste gebeurt namelijk. Ik lees (gelukkig) niet de wens om de celibaatplicht in te voeren, met alle gevolgen van dien voor de RKK en hele christenheid, of plek te geven aan de Mariaverering. Als protestanten het gras bij de RKK groener zien, lijkt het me dat deze kerk graag zegt: ‘Word gewoon lid bij ons!’ Er is plek genoeg op kerk- en knielbanken en onze leken kunnen zeker hulp in de parochies gebruiken.

Gelukkig las ik in het Nederlands Dagblad wel over 400 jaar Dordtse Synode. In dezelfde krant, van 9 november, schrijft Gijsbert van den Brink dat het jansenisme niet in de RKK kon blijven. De jansenisten bepleitten, vergelijkbaar met het standpunt van de Dordtse Synode, dat genade werkelijk genade bleef, verrassende en onverdiende vrijspraak van Gods kant. Zij vormden uiteindelijk de Oud-Katholieke Kerk. Daar zouden protestanten, als die kerk nog hetzelfde voorstaat, inhoudelijk meer mee hebben.

En wat knielbanken betreft, die Roeland van Mourik graag in de protestantse kerken ziet: Op de site van de Maranathakerk in Den Haag las ik dat de knielbanken, die dr. W. Aalders in 1949 in de kerk wilde hebben, er in 2000 uitgehaald zijn. Ik betwijfel of knielbanken ons nederiger maken. Voor we het weten denken we: Zie mij eens nederig knielen!

Graag zie en bepleit ik een reformatie zowel onder protestanten als rooms-katholieken: terug naar de Bijbel, Christus centraal en de verkondiging van genade om niet, door geloof alleen. God geve ons de creativiteit om dit te doen in de taal en cultuur van vandaag met de zeggingskracht van de Geest. Een gezamenlijke reformatie kan wonderen doen. <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Geef meer theologen toestemming om te preken. Dat helpt bij het oplossen van het predikantstekort

Er zijn veel academisch geschoolde theologen die geen toestemming hebben om te preken, maar wel voorgaan in erediensten. Volgens de regels mag dit niet, maar die zijn volgens Ruben van Wingerden dan ook te veeleisend.

Waarom kiezen we niet de tamelijk letterlijke vertaling ‘mannen die met mannen het bed delen’?

Nieuwe uitleg van bijbelteksten over homoseksualiteit gaat op de loop met wat er feitelijk staat

'Homoseksualiteit is vertaalfout' (ND 16 april). Het artikel biedt een paar goede inzichten, zegt bijbelwetenschapper Pieter Lalleman, maar het laatste woord is er volgens hem zeker nog niet over gezegd.

CDA-partijleider Henri Bontenbal sprak in de Hannie van Leeuwenlezing voor het CDJA over sociaal-conservatisme.

Het CDA zou - naast sociaal - conservatief zijn, maar wat komt daar eigenlijk van terecht?

Het liberalisme lijkt op Europees niveau leidend te zijn voor het CDA, signaleert Maurits Potappel. Dat ook CDA-politici abortus tot grondrecht uitriepen, was voor veel christendemocraten een onaangename verrassing.

Na duizend pogingen, therapie, één diagnose (gedesorganiseerde hechting) heb ik uiteindelijk de stekker eruit getrokken.

'We geven een beroerd voorbeeld van wat liefde is'. Lezers reageren op de podcast Gebroken Gelofte

De ND-podcastserie Gebroken Gelofte, over scheiden in christelijk Nederland, roept bij luisteraars veel reacties op. ‘Ondanks jarenlange emotionele mishandeling heb ik geprobeerd stabiel te blijven.’

Al snel veranderde de sfeer in de kamer. Er werd een afwijking geconstateerd naast dat ons meisje veel te klein bleek te zijn. De term syndroom viel.

Er ging vorige week van alles door me heen toen ik hoorde dat mijn ongeboren kind ziek is

Ik schaam me dat ik anderen die de zwangerschap afbreken, vóór deze week min of meer automatisch veroordeelde. Maar nu staan mijn man en ik met dezelfde vragen. Theoloog Anne Marije Baars vertelt over een onverwachte diagnose.

 Wat de Christelijke Gereformeerde Kerken de komende maanden doen, gaat alle kerkleden in Nederland en daarbuiten aan. Foto: synodevergadering september 2023.

Govert Buijs groeide op in de CGK. Zijn voorstel om een scheuring te voorkomen: een coöperatie van kerken

Govert Buijs doet een voorstel om de ruzie in de Christelijke Gereformeerde Kerken waardig te beslechten: richt een coöperatie van kerken op; dat voorkomt volledige scheuring.