Direct naar artikelinhoud

Een dode na aanvaring in Volvo Ocean Race, zeilboot ramt Chinees vissersschip

Bij een nachtelijke botsing tussen een vissersschip en de zeilboot Vestas 11th Hour Racing, deelnemer aan de Volvo Ocean Race, is vrijdag een visser omgekomen. De aanvaring vond plaats op circa 55 kilometer voor de finish in Hongkong. De visser werd zwaargewond door de bemanning van Vestas uit het water gehaald en per helikopter naar een ziekenhuis vervoerd. De raceleiding maakte zaterdag zijn overlijden bekend.

Het gat in de romp van de Vestas 11th Hour Racing.Beeld epa

Vestas lag op het moment van de aanvaring op de tweede plaats in de vierde etappe van Melbourne naar Hongkong en zeilde met een snelheid van zo'n 20 knopen (37 kilometer per uur). De bemanning heeft zich na het incident uit de etappe teruggetrokken. Niemand van het team is gewond geraakt. Negen andere vissers werden gered. De zeilboot heeft een groot gat in de romp, maar kon op eigen kracht Hongkong bereiken.

Naar de aanvaring wordt een onderzoek ingesteld. Onduidelijk is waarom de twee boten elkaar te laat hebben gezien. Alle zeven deelnemers aan de Volvo Ocean Race hebben onder meer AIS aan boord, apparatuur waarmee andere schepen de koers en snelheid kunnen zien. Het is de vraag of het vissersschip ook over die apparatuur beschikte. Volgens andere deelnemers hadden sommige vissersboten 's nachts geen lichten aan en was het erg druk voor de Zuid-Chinese kust.

Het is het tweede ongeluk in de Volvo Ocan Race voor sponsor Vestas, de Deense fabrikant van windmolens. Tijdens de vorige editie voer Team Vestas Wind met de Nederlandse navigator Wouter Verbraak op een eiland in de Indische Oceaan tijdens de tweede etappe. Niemand raakte gewond, maar de boot raakte zwaar beschadigd. De berging en reparatie duurde een half jaar, waarna het team nog aan de laatste twee etappes van de race meedeed.

Luchtfoto van het ongeluk.Beeld afp

Tweede aanvaring

Tijdens de aanvaring vrijdag was de Amerikaanse schipper Charlie Enright niet aan boord, wegens een ziek kind. Hij had de leiding over de bemanning tijdens de vierde etappe overgedragen aan Mark Towill, zijn landgenoot en vriend, waarmee hij al twee keer sponsors heeft weten te vinden voor deelname aan de zeilrace rond de wereld.

Etappeverloop

Door het uitvallen van Vestas finishte Dongfeng (met de Nederlandse Carolijn Brouwer) als tweede in Hongkong en de Nederlandse boot AkzoNobel met schipper Simeon Tienpont als derde. AkzoNobel werd vrijdag door de raceleiding naar de plek van het ongeluk gedirigeerd om eventueel hulp te bieden, maar mocht na een uur weer doorzeilen. Brunel, de andere Nederlandse boot met schipper Bouwe Bekking, werd vijfde.

De aanvaring kort voor de finish volgde op een etappe met een bizar verloop. De race van Melbourne naar Hongkong werd gewonnen door Sun Hung Kai/Scallywag, die de Chinese stad als thuishaven heeft. Het team, waarvan de Nederlandse Annemieke Bes deel uitmaakt, lag na de start in Melbourne op de laatste plaats en de achterstand werd nog eens verdubbeld door een navigatiefout.

Bizar

Om nog iets van de race te maken, besloot de bemanning een andere koers te gaan varen dan de rest van de vloot. Die bleek winnend te zijn, al ging het bijna mis doordat een bemanningslid overboord sloeg tijdens een zeilwisseling. Omdat het dag was en er niet veel wind stond, had hij zichzelf niet met een veiligheidslijn vastgemaakt aan de boot en droeg hij geen reddingsvest. Gelukkig werd hij na zeven spannende minuten weer aan boord gehesen.

Sun Hung Kai/Scallywag besloot een hele andere koers te gaan varen dan de rest van de vloot