Direct naar artikelinhoud

Inwoners Tirol willen geen Olympische Winterspelen op hun grondgebied in 2026

Het traditionele hart van de wintersport, de Alpen in Oostenrijk, wordt in 2026 opnieuw niet bevolkt door olympiërs. Zondag werd bij de nevenstemronde van de Oostenrijkse parlementaire verkiezingen duidelijk dat het stemgerechtigde volk van Tirol geen Olympische Winterspelen op zijn grondgebied wenst.

Lech (Tirol) in de sneeuwBeeld anp

De olympische kandidatuur van Innsbruck, voor het jaar 2026, werd in eigen kring met een kleine meerderheid verworpen: 53,3 procent van de kiezers zei nee. In stemmen: 166.594 tegen, 145.643 voor. De opkomst was 58 procent. De doorslaggevende nee-stemmen kwamen vooral uit Innsbruck, de olympische stad van 1964 en 1976. Van die vermaarde wintersportstad was 67 procent tegen.

De afwijzing, twee jaar voor de mogelijke verkiezing in een jaarvergadering van het Internationaal Olympisch Comité (IOC), past in de hedendaagse trend in grote Europese steden om de kostbare organisatie van Olympische Spelen ter discussie te stellen. Op die manier zagen al vele kandidaatsteden hun megalomane plannen in de papiervernietiger verdwijnen.

Voor de Winterspelen van 2022 moesten Stockholm, Lviv, Krakow en Oslo zich terugtrekken. Peking en Almaty, geen traditionele wintersportoorden, bleven over. Voor 2026 hoopte de Duitse IOC-voorzitter Thomas Bach op een terugkeer naar Europa. In 2006 werd voor het laatst de Alpen aangedaan, toen voor de Winterspelen van Turijn.

Innsbruck had een voortreffelijk bod, zonder grootscheepse nieuwbouw. Het liet het bouwen van een nieuw ijsstadion voor het langebaanschaatsen achterwege en verkoos een verhuizing naar het 20 kilometer over de grens gelegen Inzell. Daar staat sinds 2010 een splinternieuw ijsstadion met een 400-meterbaan.

Ook andere plaatsen in Tirol dan hoofdstad Innsbruck waren in de Oostenrijkse plannen opgenomen. Alpineskiën was in Sankt Anton voorzien; 85 procent van de stad stemde daarom voor. In Hochfilzen zou biatlon worden gehouden; 80 procent zag dat zitten.

In 2006 werd voor het laatst de Alpen aangedaan, toen voor de Winterspelen van Turijn

Het was onvoldoende. Het sentiment in Europa is contra de geld slurpende Spelen, waarvan de stemmende IOC-leden zeggen dat de 'kale' organisatie break-even kan. Dat geloof bestaat niet in de westerse steden.

In Oostenrijk bestond ook scepsis over olympische kandidaten. Graz 2002, Klagenfurt 2006, Salzburg 2010 en 2014 haalden het niet in de stemmingen van de honderd IOC-leden die telkens kozen voor andere wintersportoorden, zoals het 'zomerse' Sotsji.